Gelukkig maar!

The Pursuit of Happiness

Kortetermijngeluk was op Spiel van vele gezichten af te lezen. Maar waar het echt om gaat, medespeler, is langetermijngeluk. Daar zal een leuke aankoop in Essen niks aan veranderen. 

In het goed managen van beide ligt de sleutel verborgen voor uw overwinning in het voortreffelijke bordspel ‘The Pursuit of ‘Happiness’, een worker placer voor 1 tot 4 spelers.

Beginnend met uw kinderjaren en verder laverend langs uw puberteit, tienerjaren, adolescentie, volwassenheid en rustige oude dag probeert u een zo rijkgevuld mogelijk leven te leiden, waarbij u het woord rijkelijk vooral niet letterlijk moet nemen. U groeit op, studeert, vindt werk, koopt spulletjes, vult vrije tijd, vindt de grote liefde en start projecten (al dan niet samen met uw tegenspelers, zo kunt u bijvoorbeeld aansluiten bij een voetbalploeg). Daarbij uw ultieme levensdoel – in uw handje gestopt gekregen bij spelaanvang – niet uit het oog verliezend. Dat kan streven naar absolute rijkdom zijn,  maar ook het minst gestresst zijn van zodra u met pensioen gaat, of de eerste zijn die in het spel aan gezinsuitbreiding doet (overspel telt niet mee).

Alles draait om langetermijngeluk, de punten die het voorgaande – al dan niet door constant materieel en mentaal te investeren – u aanlevert. Dat geluksgevoel houdt u mooi bij op het scorespoor dat het spelbord omzoomt. De grondstoffen waarmee u uw geluk genereert zijn uiteraard geld, maar ook wijsheid, creativiteit en macht. 

Na het afhandelen van uw erfenis na uw verscheiden en het evalueren van uw ultieme levensdoel weet u of u al dan niet hebt gewonnen. 

Doe het allemaal nog eens lekker over want:

Beter dan The Pursuit of Happiness gaat u in dit genre niet vinden, en ik betwijfel of dit in de toekomst nog zal gebeuren.

Qua thematische omzetting kunnen veel spellen van The Pursuit of Happiness een lesje leren.

Houdt u zielsveel van uw partner maar wilt u toch ook eens voelen hoe vreemdgaan aanvoelt? In The Pursuit of Happiness krijgt u uw kans. Kunt u gelijk ervaren hoeveel stress dat oplevert. En dat is niet goed voor uw eindscore.

U moet goed opletten welke partners u kiest. Zo zit Claire bijvoorbeeld consequent geld uit uw zakken te jagen terwijl Mel alleen met slimme jongens aanpapt. Vreest echter niet, vrouwen onder ons, het spel is voorzien van mannelijke tegenhangers. En hebt u een voorkeur voor hetzelfde geslacht is er niks dat u weerhoudt ook die relationele weg te bewandelen. Beiderzijds bedrukte partnerkaarten zorgen daarvoor. Leuk!

Het klinkt inderdaad gek, maar The Pursuit of Happiness doet erg leuke dingen met stress. Ook met het concept tijd, kortetermijngeluk, gezamenlijke projecten (een licht coöperatief randje) en gewoon niets doen wordt hier erg creatief omgesprongen. 

U kunt intens genieten van een leuk nagesprek als u de spellendoos hebt opgeborgen. Dat kan want u hebt een hele levensloop om over na te mijmeren. 

Door de grote hoeveelheid kaarten, 168 meerbepaald, is elk spel en dus elke levensloop weer anders.

De spelregels zijn duidelijk, gestructureerd en heel vlot leesbaar.

De grafische vormgeving van dit spel is prachtig en de kaarten – niet zelden voorzien van de nodige humor – zijn lekker groot en overzichtelijk. Het spelmateriaal kent geen zwakke punten.

Door lekker te freewheelen zult u dit spel niet kunnen winnen. U moet te altijde goed weten waar u mee bezig bent en goed vooruit plannen. U bent tenslotte met uw leven bezig, uw dierbaarste bezit.

The Pursuit of Happiness heeft een uitdagende solovariant in de aanbieding.

Voor u geen nieuwe levenslijn want:

U hebt al genoeg aan uw eigen miserabele realiteit. 

U bent er eentje van de soort die enkel en alleen op het uiterlijk afgaat en u vindt de doosillustratie afschuwelijk. 

U bent in dit spel toch vooral met uw eigen leventje en niet met dat van de anderen bezig. De interactie in dit spel zal vooral moeten komen van tafelpraat.

U kunt voortijdig het loodje leggen terwijl andere spelers op hun oude dag nog lekker een nieuw puntengenererend projectje aanvatten.

inderdaad, het loodje. In dit spel gaat u, net als in het echte leven, onherroepelijk dood. Dat vindt u geen vrolijk vooruitzicht.

Dominique

 

The Pursuit of Happiness

Artipia Games (2015)

Adrian Abela en David Chircop

1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

60 tot 90 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter: 8,214

 

3 gedachtes over “Gelukkig maar!

  1. Joker2,
    Op Spiel waren 300 exemplaren van The Pursuit of Happiness aanwezig. Ik vermoed dat die allemaal waren uitverkocht. Er zou binnenkort echter een Kickstarter campagne volgen. Dat klinkt dus veelbelovend.

    Like

  2. Reeds gespeeld en goedgekeurd! Zwaarder dan de vrolijke illustraties doen denken en inderdaad gaan thema en mechanismen hier mooi hand in hand.
    Ons eerste spel duurde wel iets te lang naar mijn smaak (dikke 3u)

    Like

Reacties zijn gesloten.