Splendid

In Splendor, een kaartspel voor 2 tot 4 spelers, bent u een rijke handelaar die mijnen exploiteert, zich van transportmiddelen voorziet om het gedolvene naar uw ateliers te vervoeren en ambachtslieden aanwerft teneinde in diezelfde ateliers de ruwe delfstof om te zetten in prachtige sieraden. Als u zichzelf van voldoende voorspoed voorziet lokt u als vanzelf nieuwsgierige edelen naar uw riante stulp. Dat is dan weer goed voor uw prestige, want zonder gaat u dit spel niet kunnen winnen.

Vergeet wat hierboven werd geschreven, medespeler. Tijdens het spelen zult u al snel ondervinden dat de link spel-thema uitblinkt door een verpletterende afwezigheid.

Nu hoeft het verpletterend ontbreken van een thema ook weer geen afbreuk te doen aan het speelplezier, wat Splendor gelijk aantoont.

Wat u doet in dit spel is edelsteenfiches verzamelen waarmee u ontwikkelingskaarten uit een uitlage van 3 x 4 kunt ‘kopen’, of reserveren voor een latere aankoop. Die kaarten dragen afbeeldingen van mijnen, handelsroutes, ambachtslieden en gebouwen. Op de kaarten vindt u, zonder lang te moeten zoeken, ook de kostprijs in edelstenen en eventueel prestigepunten.

Bovenaan de uitlage staan een aantal edelen – 1 meer dan het aantal spelers – vol ongeduld te trappelen om u te komen bezoeken. Van zodra u voldoende bent opgeklommen op de sociale ladder tenminste. In gepeupel hebben ze geen interesse.

Een beurt – meer dan anderhalve bladzijde hebben de regels niet nodig – is doodeenvoudig. U mag slechts 1 actie doen.

U neemt 3 verschillende edelsteenfiches uit de voorraad (er zijn 5 soorten beschikbaar, in stapeltjes van 7), u neemt 2 dezelfde edelsteenfiches (alleen mogelijk als er minstens 4 van deze fiches beschikbaar zijn), u reserveert een openliggende ontwikkelingskaart of een gedekte van een trekstapel naar keuze (ontwikkelingsstapel 1, 2 of 3) en krijgt er nog een goudfiche (joker) bovenop of u koopt een ontwikkelingskaart uit de uitlage of een gereserveerde uit de hand en legt die open voor u neer. Koopt u uit de uitlage levert u de gevraagde edelsteenfiches in en wordt de lege lek onmiddellijk aangevuld met een ontwikkelingskaart van de corresponderende trekstapel.

Als u reserveert moet u rekening houden met een handlimiet van 3.

Interessant is dat de ontwikkelingskaarten die u verzamelt korting geven op latere aankopen, waardoor u de edelsteenfiches later minder en minder nodig hebt. Bovendien leveren sommige ontwikkelingskaarten u ook prestigepunten op. U hebt er minstens 15 nodig om het spel winnend af te sluiten.

Hebt u voldoende ontwikkelingskaarten verzameld lokt u automatisch edelen – maximum 1 per ronde – naar uw optrekje. Ook die lieden leveren u de zo begeerde prestigepunten op, 3 per edele.

Het spel eindigt in de ronde waarin een speler 15 prestigepunten heeft verzameld. Wie op het einde van die ronde de meeste prestigepunten op zijn konto kan bijschrijven wordt voor de rest van de avond meneer of mevrouw Splendid genoemd.

Splendor is een race. U moet zo snel mogelijk aan die 15 prestigepunten zien te geraken want dan initieert u automatisch het eindspel en mogelijk zelfs de overwinning. Snelheid is geboden en daar moet u op letten als u hiervoor aanschuift. Rustig een grondstoffenmotor opbouwen is er niet bij want dan wordt u koud gepakt waar u bij zit.

Splendor is ook een ideaal spel voor de spelmissionarissen onder ons. Zij die niet-spelers naar de hobby willen lokken hebben met deze hefboom veel kans op slagen. Ik stel me wel grote vragen over de herspeelbaarheid, maar als aperitief, tussendoortje of dessert kan deze doos u ook grote diensten bewijzen.

Op het spelmateriaal valt niets aan te merken. Vooral de erg zware en tactiel lekker aanvoelende fiches – u gaat verbaasd opkijken hoe zwaar de doos is als u ze voor de eerste keer ter hand neemt – springen in het oog.

Wel kleine puntenaftrek voor de kaartuitsparingen in de inlay. Er werd duidelijk over nagedacht, maar de doener van dienst heeft, in mijn exemplaar tenminste, de uitsparing voor de level 1 kaarten te smal gemaakt waardoor ze gewoon plat in de doos moeten. In dit Krim- en Syriëtijdperk een spijker op belachelijk laag water, maar toch.

Anderzijds ook een dikke pluim voor het mooi evenredig verdeelde speelplezier bij zowel 2, 3 als 4 spelers. Met z’n tweeën of drieën moet u vooraf even morrelen met het aantal edelsteenfiches per soort, maar dat is op een nanoseconde gepiept.

Ook over de duidelijke iconografie – het spel is trouwens volledig taalonafhankelijk – ben ik zeer te spreken. U hebt geen leesbril nodig om hieraan plezier te beleven.

Samenvattend: Splendor is een mooi uitgevoerd familiespel dat met elk opgegeven spelersaantal lekker wegspeelt, snelle beurtwisselingen kent, op een wip is uitgelegd en toch voldoende uitdaging biedt om  ook de veeleisende veelspeler een half uurtje gebald vertier te bieden.

Dominique

 

Splendor

Space Cowboys, 2014

Marc André

2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten