Duveltjes kermis

U gaat me niet geloven, maar ooit heeft een bordspel me zodanig veel schrik aangejaagd dat het uiteindelijk maar bij één sessie is gebleven. Naam van de boosdoener: The HellGame. Nachtmerries heb ik eraan overgehouden, en ik was niet alleen. Enkele tegenspelers klaagden weken nadien nog over ernstige slaapproblemen.

Ik was dus eerder terughoudend toen ik vernam dat Battle For Souls mijn brievenbus in sneltreinvaart naderde. Want ook in Battle For Souls zendt de Sauron van de Christelijke wereld zijn discipelen uit, enkel en alleen om ons naar zijn van meer dan voldoende fossiele brandstoffen voorziene stulpje te lokken.

Gelukkig zorgt Onze Lieve Heer – in ‘The HellGame’ blonk Hij uit door afwezigheid – voor voldoende tegengewicht door zijn persoonlijke lijfwacht, de aartsengelen, als barrière op te werpen.

Nadere prospectie leerde me ook nog dat Battle For Souls als een kruising wordt beschouwd tussen San Juan (my precioussss), ‘Ascension: Chronicle of the Godslayer’ (ook een topper) en Poker (nou ja).

Dat was genoeg om mijn wantrouwen vrolijk overboord te kieperen.

Aan onze eerste sessie heb ik geen nare dromen overgehouden. Wakker liggen deed ik dan weer wel. Nagenieten zeg maar.

In Battle For Souls probeert u, als goede of gevallen engel, zieltjes naar de hemel of hel te lokken. Dat doet u door de eigenaars van die zieltjes, mooi opgelijst per drie in een centraal aanbod, te beïnvloeden. Wat de duivel in de aanbieding heeft kennen we ondertussen allemaal wel, maar ook de stoottroepen van Onze Lieve Heer hebben een en ander in de vleugeltjes zitten. Zij proberen de verleidingen van de duivels te neutraliseren, zelfs om te keren, door de zieltjes te parfumeren met allerlei deugden.

Zieltjes beïnvloeden doet u door beïnvloedingskaarten uit te spelen, heiligen of demonen aan te roepen, heilige of onheilige relieken als wapens in te zetten – hebt u gekickstart beschikt u zelfs over de Heilige Handgranaat – en een beroep te doen op uw gevleugelde sterkhouders.

Zit bijvoorbeeld de aartsengel Gabriël met de handen in het haar kan hij een heilige als St. Franciscus van Assisi aanroepen voor steun en bijstand. Die antwoordt dan prompt.

De beïnvloedingskaarten, die u pokergewijs uitspeelt, vormen de motor van uw lokmachine. Daarmee gaat u de overgang naar de hellepoort – binnen zonder bellen – of de receptieruimte van Sint Pieter faciliteren. Deugden voor de engelen, zonden voor de duivels. Hoe sterker uw pokerhand, hoe meer mogelijkheden u hebt om zielen te beïnvloeden en hoe groter uw kans op slagen. Gelukkig hoeft u niet echt imposante pokercombinaties op hand te hebben om leuke dingen te kunnen doen. En als u echt het gevoel hebt dat vrouwe Fortuna u helemaal in de steek laat kunt u nog altijd afleggen en bijtrekken als actie kiezen.

Hoe groot uw invloed op een verloren ziel is wordt aangegeven door een speciale dobbelsteen. Die begint op het neutrale veld van de zielkaart maar gaat dankzij uw interventies al snel de goede of slechte kant op.

Zondekaarten (duivels) en voorspraakkaarten (aartsengelen) zorgen voor het vet op de soep. Zij geven de eigenaar tijdens het spel extra en vooral sterke mogelijkheden om het laken naar zich toe trekken.

U moet zich strikt houden aan de volgorde van de verschillende fases in uw beurt. Daardoor, zo heb ik al gemerkt, worden u soms interessante combo’s ontzegd. Maar net als wij in dit tranendal moeten ook de engeltjes en duiveltjes roeien met de riemen die ze hebben.

De strijd tussen goed en kwaad eindigt van zodra alle zwevende zieltjes hun nieuwe thuis hebben gevonden. Vervolgens scoort u punten door de waarde van uw gewonnen zielen, uw uitgespeelde relieken, puntenkaarten en voorspraakkaarten bij elkaar op te tellen. Wie het meeste punten scoort wint. Dit fenomeen doet zich voor na ongeveer een uurtje.

Battle For Souls was genomineerd voor een Golden Geek Award. Meer dan terecht als u het mij vraagt.

Vanwaar die terechtheid, vraagt u?

Wel, als u op zoek bent naar een goed tweepersoonsspel met prachtig artwork (op basis van bestaande kunstwerken), een niet alledaags thema, een spannend spelverloop, onverwachte wendingen, een overzichtelijke speelduur en een grote vrouwvriendelijkheid – opvallend hoe graag vrouwen met duivels aan de slag willen gaan – kunt u hiermee weinig of niets verkeerd doen.

Het teamspel mag u gerust links laten liggen, de solovariant biedt dan weer wel heel wat speelplezier.

Lichte puntenaftrek voor de – de Engelse taal heeft er zo’n mooi woord voor – flimsy kaarten (sleeven strekt tot aanbeveling) en de niet altijd even duidelijk opdruk op de beïnvloedingsstenen, maar niet onoverkomelijk. Uw genot gaat deze kleine irritaties wegduwen.

We gaan trouwens nog verwend worden in 2014 als het over ruziënde engelen en duivels gaat. Zo kijk ik erg uit naar Kingdom (Black Locust Games), dat de strijd tussen Gods lievelingen en zijn afvalligen ook evoceert, zij het dan op een heel andere manier. Onder de vorm van – geloof het of niet – religieus rugbyen. Dat belooft.

Dominique

 

Battle For Souls

Robert Burke Games, 2013

Robert Burke

1, 2 of 4 spelers vanaf 14 jaar

60 minuten