De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 18

Minimalistisch bordspel van het jaar

Gravwell: Escape from the 9th Dimension (Cryptozoic Enterteinment)

‘Gravwell: Escape from the 9th Dimension’, hier verder gewoon Gravwell genoemd, doet in 20 minuten erg leuke dingen met 1 speelbord, 6 fraai vormgegeven plastic ruimteschepen, 30 kaarten en 1 rondeteller.

Het uitgangspunt is simpel. U bent, deel uitmakend van een kleine ruimtevloot en blijkbaar in het bezit zijnde van een niet goed werkend gps-systeem, opgeslokt door een zwart gat.

Gelukkig bent u niet alleen want de rest van het vlootje is u blindelings gevolgd.

Daar zweeft u nu, quasi energieloos en vooral weerloos, overgeleverd aan de grillen van de grote leegte.

Het hoeft geen betoog dat u zo snel mogelijk de plaat wil poetsen.

Gelukkig werkt uw trekstraal nog en uw briljante geest heeft een al even briljant plan uitgedacht waarmee u uw ontsnapping vorm, en vooral snelheid, kunt geven. U gaat gewoon gebruik maken van de massa van de gestrande schepen van uw tegenspelers.

Jammer genoeg is uw briljante geest niet de enige actieve in het universum want bij uw zwevende collega’s is men ook op hetzelfde idee gekomen.

Met alle gevolgen van dien.

De bedoeling van het spel is om uw ruimteschip als eerste in zes beurten buiten de invloedsfeer van het zwarte gat te krijgen, en als dat niet lukt er het verst van verwijderd te zijn.

Dat doet u door simultaan bewegingskaarten uit te spelen die u middels draften op hand krijgt, zes in totaal.

Dat lijkt, maar is niet simpel.

Bij het uitspelen van kaarten moet u immers rekening houden met de ruimteschepen die zich in uw nabijheid bevinden, want daar wordt u naartoe getrokken. Dat betekent dat een ruimteschip dat zich achter u bevindt u achteruit trekt, richting zwart gat. U moet dus zorgen dat u een beetje achterop blijft, maar ook niet te ver, om uw kansen om vooruit te bewegen, richting overwinning, gaaf te houden.

Bijkomend probleem: de speelvolgorde. Er zijn 26 bewegingskaarten in het spel. De elementen, die gelinkt zijn aan de letters van het alfabet. Speelt u bijvoorbeeld Argon uit komt u gegarandeerd als eerste aan de beurt, niet noodzakelijk een voordeel in dit spel.

Verder wordt u op uw ontsnappingsroute ook geconfronteerd met twee verlaten ruimteschepen die stuurloos door het zwerk zweven en door hun massa ook invloed uitoefenen op uw bewegingspatroon.

Met wat geluk krijgt u ook enkele speciale kaarten op hand: repulsors en tractor beams. De repulsors laten u toe weg te bewegen van het dichtstbijzijnde ruimteschip, de tractor beams trekken alle ruimteschepen op het bord het opgegeven aantal velden in uw richting.

Is uw nood erg hoog kunt u één keer per ronde gebruik maken van uw noodstop kaart. Daarmee kunt u uw gespeelde kaart neutraliseren. U beweegt dan niet, maar voorkomt daardoor mogelijk veel erger.

Gravwell speelt, zoals hoger aangegeven, erg snel. De draftfase is erg interessant aangezien er paartjes van een open en gesloten kaart worden gelegd waarvan u er uiteindelijk drie kiest. U kent dus de helft van de handkaarten van uw tegenspelers en zij die van u. Gelukkig beschikt u met de andere helft over uw eigen geheimpjes.

Gravwell is ook erg leuk met z’n tweeën, want beter beheersbaar, en zelfs de meegeleverde solovariant biedt voldoende uitdaging.

Als u een interessant familiespel zoekt dat snel uitgelegd is, verrassende wendingen kent, een interessante draftfase heeft, mooi materiaal aanlevert en nooit bij één partijtje blijft moet u dit zeker eens bekijken.

Tot morgen!

Dominique

 

Gravwell: Escape from the 9th Dimension

Cryptozoic Entertainment (2013)

Corey Young

1 tot 4 spelers vanaf 15 jaar

20 minuten

Een gedachte over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 18

 1. Dominique,
  Gelieve te excuseren dit als het moeilijk is om te begrijpen. Ik reken op Google Vertalen om te zetten naar het Nederlands.
  Hartelijk dank voor uw uitstekende samenvatting van het spel. U maakte het begrijpelijk in minder woorden dan de meeste reviewers dat ik heb gelezen. Het maakte ook duidelijk het grappige karakter van het spel.
  Ik ben u dankbaar,
  Corey
  Corey Young
  Dayton, Ohio, USA
  (Ontwerper van Gravwell)

  Like

Reacties zijn gesloten.