De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 8

Dobbelaar van het jaar

Blueprints (Z-Man Games)

Quantum was er dichtbij, ‘Luchador! Mexican Wrestling Dice’ ook, ‘The Three Litte Pigs’ zat lang mee in de running en Castle Dice kwam een kleine neuslengte tekort.

Ze moesten het allemaal afleggen tegen Blueprints.

In Blueprints wordt van u verwacht dat u met zeszijdige dobbelstenen – 32 in totaal – een gebouw in elkaar knutselt. Deze dobbelstenen manifesteren zich in de kleuren oranje (hout), zwart (steen) en groen (recyclagemateriaal). Voor het glaswerk gebruikt u doorzichtige dobbelstenen.

Het knutselen doet u aan de hand van een bouwplankaart, een blueprint, die u in in het begin van elke ronde – er zijn er drie – willekeurig toegewezen krijgt.

Het bouwplan geeft aan waar en hoe hoog u uw zes dobbelstenen moet plaatsen. Als u binnen de opgelegde bouwvoorschriften blijft en uw gebouw een exacte kopie is van het bouwplan krijgt u sowieso al zes bonuspunten. Het leuke, medespeler, is dat u zich geen ene moer van die voorschriften moet aantrekken als u dat niet wilt. Het enige waar u uiteindelijk rekening mee moet houden zijn de niet bebouwbare percelen op uw bouwplan. Verder doet u gewoon uw zin. Dat is erg handig want letterlijk buiten de lijntjes kleuren kan u soms meer punten opleveren dan slaafse volgzaamheid.

Het leuke is dat u uw bouwonderdelen tijdens uw beurt selecteert uit een rij dobbelstenen waarvan het aantal wordt bepaald op basis van het aantal spelers. U bent gewoon lekker aan het dobbeldraften.

Tijdens uw beurt kiest u een dobbelsteen uit de rij bouwmaterialen, die van laag naar hoog werden gesorteerd. Vervolgens bouwt u hem in uw onroerend goed in. Aangezien een gebouw uit maximaal zes dobbelstenen bestaat doet u dat zes keer.

Uw sluit uw beurt in stijl af door een nieuwe dobbelsteen uit de buidel te trekken, ermee te dobbelen en hem vervolgens mooi in te sorteren in het rijtje bouwmaterialen. De volgende speler zal wel weten wat hij ermee aan moet.

Bouwen doet u achter uw eigenste schermpje waarop aan de binnenkant mooi de punten staan weergegeven die u op het einde van een ronde kunt verdienen. Die punten bepalen dan wie uiteindelijk met de prijzen gaat lopen want het zijn de prijzen die u pas de échte overwinningspunten opleveren. Prijzen manifesteren zich hier onder de vorm van puntenkaarten.

Oranje dobbelstenen leveren punten op per aangrenzende dobbelsteen (ongeacht de kleur), zwarte dobbelstenen scoren meer naarmate ze hoger in uw constructie zitten – om in de hoogte te bouwen moet de dobbelsteen die gebouwd wordt minstens hetzelfde aantal ogen tonen als de onderliggende -, groene dobbelstenen scoren gewoon per groene dobbelsteen in de constructie en elke doorzichtige dobbelsteen scoort het aantal ogen dat bovenaan ligt (ook als ze zijn afgedekt).

In geval van gelijke stand wordt gekeken naar de twee meest gewilde bouwmaterialen, die aan het begin van een ronde op het scorebord worden gelegd.

U kunt ook nog extra punten scoren voor een gebouw van minstens vijf verdiepingen, voor een gebouw met dobbelstenen van 1 tot 6, voor vijf dobbelstenen van dezelfde kleur in uw gebouw en voor constructies met minstens vier dobbelstenen van dezelfde waarde.

Blueprints klokt af op een kleine 20 minuten. In die 20 minuten wordt u met een hoeveelheid aan keuzes geconfronteerd die u in veel ‘grote’ broers niet eens tegenkomt. Hou ik mij aan de bouwvoorschriften of ga ik lekker los? Ga ik voor die verleidelijke dobbelsteen die mij gegarandeerd veel punten oplevert of maai ik door een andere dobbelsteen te nemen het gras liever weg voor de voeten van een concurrent? Ga ik voor hoogte of veel glas of hout, of ben ik voor de verandering eens een groene jongen? Neem ik risico’s en probeer ik meerdere prijzen in één beurt te winnen of ga ik voor absolute zekerheid en als ik voor die absolute zekerheid ga, gaat die mij dan wel voldoende punten opleveren? Volg ik mijn buikgevoel of bouw ik heel planmatig? Ligt die dobbelsteen er nog wel als ik weer aan de beurt kom? Weten mijn tegenspelers waarmee ik bezig ben zodat ze mij kunnen saboteren? Weet ik waar zij mee bezig zijn en kan ik hen saboteren? Hoeveel kans heb ik om die kleur dobbelstenen uit de buidel te trekken? Er valt veel af te wegen op heel korte tijd.

En toch wordt Blueprints nooit zwaar op de hand.

Het tactische, de schoonheid, de snelheid van spelen, het hoog ‘nog eens’ gehalte, de supereenvoudige spelregels, de kleine verpakking, de keuzestress en de spanning tot op het einde zijn de elementen die Blueprints naar het hoogste schavotje hebben geduwd.

Een ietsepietsie puntenaftrek voor de te kleine buidel – Antwerpse en Rotterdamse dokwerkers moeten hier echt niet aan beginnen – maar dat lost u wel in een oogwenk op, creatief als u bent.

Een miss én Blueprints: ik begin meer en meer van Canada te houden.

Tot morgen!

Dominique

 

Blueprints

Z-Man Games (2013)

Yves Tourigny

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

30 minuten


2 gedachtes over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 8

Reacties zijn gesloten.