De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 7

Trio van het jaar

Trieste (Victory Point Games)

Goede spellen die excelleren met z’n drieën, laat staan spellen die alleen maar voor drie spelers zijn bestemd, ze zijn niet makkelijk te vinden. Daarom alleen verdient deze marginale subgroep een jaarlijkse award.

Het trio van het jaar, beste medespeler, is het olijke trio handelaar, dief en stadswacht dat u in het hoger genoemde spel krijgt voorgeschoteld.

Elk van deze karakters heeft zijn eigen overwinningsvoorwaarde, maar het is vooral de bizarre synergie tussen deze drie die hen deze award heeft opgeleverd.

De handelaar wil uiteraard zoveel mogelijk geld verdienen, de dief heeft als levensdoel zo berucht mogelijk te worden en de stadswacht probeert zoveel mogelijk dieven achter de tralies te krijgen.

Dat doet u allemaal door het uitspelen en verzamelen van kaarten. Wie als eerste zijn opdracht tot een goed einde brengt wint het spel.

Elke speler beschikt over zijn eigen kaartendeck waarin de specialisatie van zijn karakter ten volle tot uiting komt. Als u het voorgaande goed hebt gelezen weet u ongeveer wat die specialisaties zoal zijn.

Daarbovenop krijgt iedereen toegang tot een gemeenschappelijke trekstapel die enkel uit goudstukken, zilverstukken en kopermunten bestaat. En één diamant. Belangrijk voor de handelaar want is me dat een verleidelijk stapeltje, maar ook voor de stadswacht en de dief want het uitspelen van bepaalde kaarten kost geld.

En als u de variant voor gevorderden speelt – zeer aan te raden – mag u ook nog drie helden aan uw kampement toevoegen.

Van zodra u met al dat kaartgeweld aan de slag gaat, beste medespeler, bent u in voor een verwennerij die zijn gelijke in kaartspelland, een uitzondering te na gesproken, niet kent.

Bluf, nauwkeurig management van handkaarten én aflegstapel, een verrassend mooie balans ondanks de drievoudige asymmetrie, psychologische oorlogvoering, vleierij, het zit er allemaal in. En dit scala van ervaringen dendert als een rollercoaster over u heen in een kleine 20 minuten. Vergeet tijdens dat denderen vooral niet te genieten van het prachtige artwork.

Medespeler, ik lig hier ’s nachts van wakker, nadenkend over hoe ik het de volgende keer ga aanpakken of hoe ik het in de plaats van mijn tegenspelers had gedaan. Dat wil wat zeggen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat dit spel mijn spellenkast nooit zal verlaten.

Kleine minpuntjes: de aanzienlijke hoeveelheid tekst op de kaarten en de noodzaak Trieste minstens enkele keren in te spelen alvorens u de subtiliteiten en finesses ten volle kunt ervaren. Spelen en beheersen is immers niet hetzelfde. Hebt u er dat voor over wordt u als vanzelf geconfronteerd met het derde minpunt: slaapgebrek.

Trieste is Love Letter voor Gevorderden. Gevorderden werd hier bewust met een hoofdletter geschreven.

Niet voor doetjes.

Tot morgen!

Dominique

 

Trieste

Victory Point Games

Matthew Ma

3 spelers vanaf 13 jaar

25 minuten


Een gedachte over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 7

  1. Klinkt geweldig Dominique! Helaas heb ik mij dus weer hierdoor laten verleiden om dit spel te kopen. Gelukkig was er in deze context geen Nieuwjaarsvoornemen. Zoniet had ik het record van het snelste verbroken goede voornemen weer een pak scherper gesteld. Vertoon ik enigzins masochistische trekjes als ik hieraan toevoeg: keep up the good work?

    Like

Reacties zijn gesloten.