De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 4

Zo had het eigenlijk in eerste instantie moeten zijn van het jaar

Eldritch Horror (Fantasy Flight Games)

Eldritch Horror is wat Arkham Horror eigenlijk had moeten zijn.

De kans is groot dat u dit spel, in tegenstelling tot zijn voorganger, wél foutloos zult spelen. Dat komt door de veel overzichtelijker en kortere spelregels, die nog extra worden ondersteund door een referentiewerkje dat tijdens het spelen eventueel opkomende vragen in een mum van tijd beantwoordt. Het is trouwens een heuglijke vaststelling dat Fantasy Flight Games wat spelregels betreft eindelijk de goede weg is ingeslagen.

Speelde Arkham Horror zich nog af op kleinstedelijk niveau, hier wordt zowaar de hele wereld uw speelterrein. Een speelterrein dat door het overzichtelijke spelbord – nóg een verbetering ten opzichte van Arkham Horror – door de spelers ook daadwerkelijk als speelterrein wordt ervaren.

En wat een verhaal waarin u hier wordt gezogen!

Dat verhaal wordt nog versterkt door de ‘conditions’ die u in de loop van het spel kunt oplopen. Eerder in het spel een lening aangegaan om materiaal te kopen? Dat is inderdaad handig maar besef wel dat u op een of andere manier later in het spel zult moeten terugbetalen, en niet noodzakelijk met geld. U gebruikt al eens graag een eeuwenoude toverspreuk? Goed articuleren en mentaal sterk genoeg zijn is de boodschap want het zou wel eens kunnen dat de uitgesproken formule u zelve als eerste slachtoffer kiest.

Maar niet getreurd, als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Hier onder de vorm van een bende kloosterzusters die u met hun zegeningen mogelijk de belangrijkste hulpbron in het spel aanbieden. Atheïst of niet, ik garandeer u dat u op uw knieën zult smeken om hun interventie.

Mooi meegenomen is ook dat de speeltijd, mits wat oefenen, aanzienlijk korter is dan die van Arkham Horror. Maximum drie uurtjes moeten volstaan. Laat u niet misleiden, een kort spel wordt dit nooit. Maar dit soort epiek mag wat mij betreft gerust wat tijd kosten.

Runner up: Battlelore (Second Edition) / Fantasy Flight Games

Battlelore, medespeler, ik heb er tonnen plezier mee gehad.

Die tijd is echter voorbij.

Want Battlelore (Second Edition) is aan de einder verschenen en het is een godsgeschenk.

Weg met die banieren, die ingewikkelde eenheidsregels, die hopen kaarten voor uw neus, die slijtende dobbelstenen en dat onhandige scenarioboek. Een frisse wind heeft al deze irritante weerhaakjes van het slagveld weggeblazen.

Meer info? In de rechterkolom vindt u een bespreking. Van een verliefde bordspeler.

Tot morgen!

Dominique


2 gedachtes over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 4

 1. Heb ik even geluk dat ik Arkham Horror en de eerste versie van Battlelore niet heb gespeeld, nu kan ik meteen met de veel betere versies aan de slag. Bedankt Dominique!

  Like

 2. Eldritch Horror is verschillend van Arkham Horror. De eerste is een adaptatie voor de Euro gamer, zeer goed maar een beetje hollow.
  AH is voor de doorwinterde adventure en wargamer voor wie 64 paginas reglementen peanuts zijn.
  Pas op EH is mijn lievelingsspel, maar AH is creapier, beangstigender, veel meer spooky en schrizofrene.
  EH is een goede film in de aard van Raiders of the lost Ark, AH is een boek over Hannibal Lector.
  Eurogamers moeten afblijven van zware thema games en wargames. Ze beseffen niet wat ze simuleren.

  Like

Reacties zijn gesloten.