De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 1

Spel(len) van het jaar

Origin (Matagot)

Zeg maar gelijk hét gateway spel van het jaar. Als u de toegangspoort tot uw hobby voor nieuwe spelers wagenwijd open wil zetten moet u naar deze doos grijpen. Haar inhoud gaat u grote diensten bewijzen.

Origin scoorde op de plak-o-meter 9,0625 punten, een score die door een zelf ineen geknutselde supercomputer berekend wordt aan de hand van 24 superingewikkelde variabelen.

Die hoge score is onder andere te danken aan het prachtige spelmateriaal, de eenvoudige en overzichtelijke spelregels (ook in het Nederlands), de balans, de aangename spanningsboog die uitmondt in een verrassende eindtelling, de overzichtelijkheid tijdens het spelen, het spelbord dat voor elke speler goed ligt, de korte opzet- en opruimtijd, de korte speeltijd, de aangepaste juniorversie en het hoog ‘nog eens’ gehalte. Dat kan tellen. Tot 9,0625 meerbepaald.

Toch, zij het licht, puntenverlies door de makkelijk omvallende lange, smalle pionnen en de, ondanks zijn onmiskenbare functionaliteit tijdens het spelen, iets te broze inlay. Schoonheidsfoutjes.

Runner up: 8 Masters’ Revenge (Serious Poulp) 

Met zijn 8,913 punten haalde 8 Masters’ Revenge tot mijn grote verrassing de tweede plaats binnen. Nou ja, verrassing. De verrassing ontplooide zich al in vol ornaat tijdens mijn kennismaking op Spiel, waarna het al snel evolueerde naar een regelrechte openbaring. Zoekt u een voortreffelijk tweepersoonsspel waarmee u zich zonder problemen een heel avondje zoet kunt houden – niet omwille van de speelduur, wel vanwege het hoge revanchegehalte – hebt u het net gevonden.

Derde plaats: Battlelore (Second Edition) / Fantasy Flight Games

Kwam nog op de valreep 2013 binnengewaaid en na -tig sessies en een passage door het plak-o-meter beoordelingsinstrument, dat dit spel 8,804 punten opleverde, stelde het de derde plaats zonder veel moeite veilig. Waarom het zo goed scoort kunt u nog eens rustig nalezen in mijn bespreking die u hier ergens in de rechterkolom kunt aanklikken.

Vierde plaats: Sanssoucci (Ravensburger)

Met zijn 8,695 punten knalde Sanssouci de ‘De Tafel Plakt!’ top 5 van 2013 binnen. Een heerlijk familiespel waarmee u gegarandeerd – ik heb het al meerdere keren zien gebeuren de laatste weken – niet-spelers naar de spellenwinkel kunt doen rennen. Of ze het daar nu nog gaan vinden is zeer de vraag maar geen nood, er wordt een herdruk verwacht in januari.

Vijfde plaats: Carnival Zombie (Albe Pavo / Raven Distribution)

Carnival Zombie haalde uit de losse pols een score van 8,151 op de plak-o-meter. Voorwaar een prestatie voor een coöperatief spel dat eerder gericht is op de veeleisende veelspeler en toch enkele uurtjes gekluister aan de speeltafel van u vraagt. Dat kluisteren moet u hier niet negatief interpreteren, het is eerder een aangenaam vastkleven aan het spelgebeuren.

Schaft u zich deze vijf spellen aan kunt u eigenlijk jaren voort. Alleen zult u zich daar niet aan houden. Eigen schuld.

Tot morgen!

Dominique


Een gedachte over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 1

Reacties zijn gesloten.