Tinseltown in the sun

In Hollywood, een kaartspel voor 2 tot 6 spelers, bent u eigenaar van een filmstudio die maar één doel heeft: zoveel mogelijk winst maken.

Uw eisen zijn niet hoog. Met een script – wie het geschreven heeft en waarop maakt u geen ene moer uit – , een regisseur en een acteur/actrice bent u al ruim tevreden. En als het even kan voegt u er nog wat goedkope werkkrachten uit de business aan toe, als daar bijvoorbeeld zijn: stage managers, make-up specialisten (mogen wat u betreft rechtstreeks van een of ander lokaal kinderfeestje worden weggeplukt), geluidsmensen, producers en zelfs script rewriters, die van een vod nog een aantrekkelijk filmscenario kunnen maken.

U hebt ook agenten in dienst, ongure heerschappen die grote talenten middels lichte intimidatie bij andere filmstudio’s gaan wegplukken.

U hebt zich voorgenomen in drie jaar de grootste in Hollywood te zijn. Dat er ook concurrenten op de markt zijn schrikt u helemaal niet af.

Om uw nobele doel te bereiken hebt u de beschikking over een portfolio die elk jaar opnieuw wordt samengesteld. Een degelijke basis wordt gevormd door de courante lui in het wereldje, maar u zou uw eigenste zelve niet zijn moest u niet minstens één keer per jaar een of twee sterren naar uw projecten lokken. Daar vallen natuurlijk acteurs en actrices onder, maar ook gerenommeerde regisseurs.

U hebt zich gespecialiseerd in vier genres: thriller, actie, komedie en romantiek. En u probeert de films in dat genre zo veel mogelijk op te pompen door specialisten in dat genre aan te trekken. Jean-Claude Van Damme in een romantische blockbuster? Ik dacht het niet. Tenzij u ook een make-up specialist in dienst neemt die Jean-Claude zonder enig probleem omvormt tot een Jeannine-Claudette. Kan hij toch de romantische toer op.

Dat is in een notendop waarmee u thematisch bezig bent als dit op uw speltafel ligt.

Hollywood, beste medespeler, is mij zeer goed bevallen.

U mag draften, dubbelblind bieden (iets wat u, als u niet oppast erg veel geld kan kosten), lekker puzzelen bij het opbouwen van uw projecten, soms bepalen wie welke sterrenkaart krijgt en u haalt – als u het écht slim speelt – een of meerdere Oscars binnen. Dit laatste hebbeding kan u bij de eindtelling de overwinning opleveren.

Ook leuk is dat er over die Oscars wordt gedebatteerd en gestemd als er meerdere films voor de prijs in aanmerking komen. Qua interactie zit dit dus ook helemaal snor.

Hollywood behoort tot het subsegment van het betere familiespel. Het speelt vlot, de regels – verkijk u niet op de dikte van het spelregelboek – zijn poepsimpel, het materiaal is dik in orde en het is snel opgezet en al even snel opgeruimd.

De kaarten mochten wel iets dikker zijn maar ach, dat kijken we tijdens de feestdagen gewoon even door de vingers.

Tijdens onze recente sessie was ik laatste. Had ik in de echte wereld geopereerd waren mijn projecten niet verder geraakt dan een eenmalige dvd-persing, maar ik heb met wel heel erg geamuseerd.

Het is toch raar dat het net de Russen zijn die de Amerikanen even laten zien hoe je een goed spel maakt over Tinseltown.

En dit Tinseltown is helemaal niet ‘in the rain.’

Dominique

 

Hollywood

Hobby World (2013)

Nikolay Pegasov

2 tot 6 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten


3 gedachtes over “Tinseltown in the sun

  1. Dit spel was idd leuk. Al vond ik de Oscars toch wel een gevaarlijk iets.. Maar is dat in het echte leven ook zo?
    Dominique zijn films waren niet om aan te zien, maar toch deden we de moeite om ze uit te kijken ;-). En dat het leven niet eerlijk is.. Mijn films brachten meer op en toch ging D met een oscar lopen!!

    Like

  2. Spel lijkt me echt iets voor ons, maar ik kan het nergens vinden ? Kan je wat advies geven hieromtrent ?

    Like

Reacties zijn gesloten.