A fighting game for intellectuals it is.

“8 Masters’ Revenge is a fighting game for 1 to 4 players.”

Zo staat het in het vet afgedrukt op de achterzijde van de doos. Veel meer informatie vonden de jongens en meisjes van Serious Poulp Games niet nodig. Het spel moet maar voor zich spreken, moeten ze hebben gedacht.

Lieve medespeler, dit spel praat niet, het schreeuwt! Net zoals uw dienaar gisteravond toen hij twee keer zwaar tegen het canvas ging.

Toch maar even wat meer over de setting.

U bent een ervaren beoefenaar van de oosterse gevechtskunsten, gespecialiseerd in de techniek der blote handen. Uw ervaring hebt u opgebouwd in ver afgelegen opleidingskloosters alwaar u met Spartaanse hard- en rand sadistische nauwkeurigheid werd ingewijd. Facebook, Twitter, Google en bordspellen zijn u totaal vreemd. Voor vrouwen hebt u geen geld en geen tijd. Het enige wat u wilt en kunt is meppen en trappen. Op -tig manieren.

En nu staat u weer klaar voor uw zoveelste gevecht, in een tornooi waaraan 8 Facebookloze, Twitterloze, Googleloze, bordspelloze en vrouwloze specialisten deelnemen.

Zoiets moet het ongeveer zijn want achtergrondinformatie is op de doos en in het spelregelboekje ver te zoeken. Zo ver dat u ze niet vindt.

U begint het spel met 2 groetkaarten op uw persoonlijke spelbord. U buigt als het ware met veel respect voor uw tegenstander. Deze groetkaarten worden al snel vervangen door gevechtskaarten als u de aanval kiest. Dan legt u een kaart aangrenzend aan een reeds liggende kaart waarna de kaart aan de overkant wordt weggenomen en schade toebrengt (er liggen altijd 2 kaarten aangrenzend op uw spelersbord). Daarbovenop wordt bij het verwijderen de eigenschap van die kaart geactiveerd. Dat kan bijvoorbeeld het verschuiven van uw 2 kaarten zijn, waardoor u uw aanvalsmogelijkheden vergroot – wordt u naar het hoekje van uw spelbord gedrongen moet u immers beginnen oppassen. Het kan bijvoorbeeld ook een extra schadefiche zijn die u op een kaart of een kaartveld kunt leggen waardoor uw tegenstander extra schade oploopt als hij de kaart in kwestie activeert of een kaart op dat kaartveld uitspeelt. En zo hebt u nog veel meer mogelijkheden om het uzelf makkelijk en uw tegenstander moeilijk te maken.

Om een geslaagde aanval te plaatsen moet u wel aan de bak. Uw aanvalskracht moet immers exact dezelfde zijn als de verdedigingskracht van uw tegenstander. Die bepaalt u door de totaalwaarde van de twee binnenste getallen op uw kaartduo te vergelijken met de totaalwaarde van de twee buitenste getallen van het kaartduo van uw tegenstander. Is dat dik in orde kan uw tegenstander nog blokkeren of counteren. Blokkeren kan enkel met een openliggende kaart in dezelfde kleur als de aanvalskaart – u schuift ze achteruit naar uw afweerzone – en counteren doet u door een drakenkaart aan een reeds openliggende drakenkaart uit te spelen. Blokkeren voorkomt 1 schadepunt maar maakt het u moeilijker tijdens de volgende ronde (u zit immers in verdediging waardoor u twee extra schapunten oploopt als uw tegenstander later weer een tik uitdeelt met een kaart in dezelfde kleur), counteren houdt alle schade tegen.

Als u niet aanvalt kunt u ervoor kiezen twee handkaarten te trekken van de lekker dikke trekstapel. Als u dat doet recupereert u een beetje en mag u (schade)fiches op uw spelbord gaan verplaatsen, van kaart naar kaart of van kaartveld naar kaartveld. U laadt zich als het ware weer op voor de volgende beurt.

Als u heel slim vecht en u hebt een paar als aanval uitgespeeld (bv. 1,1) krijgt u onmiddellijk een extra beurt. Als u in die beurt voor de kaarttrek actie kiest mag u slechts 1 kaart op hand nemen. Het moet nu ook niet te gortig worden.

Wiens markeerfiche als eerste het doodshoofd symbool op zijn schadespoor bereikt bijt in het zand. Eén troost: de man of vrouw in kwestie heeft zich tijdens zijn of haar aftakelingsproces enorm geamuseerd.

8 Masters’ Revenge is een vechtspel voor de intellectuele agressieveling, want hier zitten zoveel slimmigheden in dat u van goeden huize moet zijn om als overwinnaar de arena te verlaten. Alles is leuk aan dit spel: de vormgeving, het handkaartenmanagement, de snelheid van spelen, de spanning, de 5 minuten speluitleg, het groot revanchegehalte, de speciale eigenschappen van uw karakters, de aan diepte gekoppelde eenvoud, de erg geslaagde thematische omzetting – u voelt zich echt als het ware om uw tegenstander heen draaien, zijn zwakke plek zoekend om op het juiste moment toe te slaan -, de kaarteigenschappen, het blokkeren, het counteren en – geloof het of niet – de zeer geslaagde solovariant.

Degelijk speelbaar met z’n drieën of met z’n vieren, maar pas in een Hanabistisch vuurwerk van 25 punten exploderend met z’n tweeën.

8 Masters’ Revenge Is op zeer korte tijd opgerukt naar plaats 197 in mijn persoonlijke top 2000. Dat, medespeler, wil wat zeggen. Ondanks zijn 1 tot 4 spelers spanwijdte is dit dan ook een grote kanshebber voor het beste 2-persoonsspel van 2013. Of het dat ook wordt leest u binnenkort in de ‘De Tafel Plakt! Awards 2013’.

Dominique

 

8 Masters’ Revenge

Serious Poulp Games (2013)

Ludovic Roudy en Bruno Sautter

1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten