Spiel 2013: een vooruitblik (deel 52)

Buccaneer Bones (Wattsalpoag Games)

In Buccaneer Bones, een dobbel-racespel voor 1 tot 4 spelers, bent u een piraat die, zoals het een goede piraat betaamt, naarstig op zoek is naar begraven schatten. Die bereikt u door vanuit uw thuishaven naar eilanden te varen. Daar haalt u uw schop boven, graaft als een bezetene uw pensioenspaarplan op en keert moe maar voldaan weer terug naar uw uitgangspunt. Als u de eerste bent die drie schatten weet te bergen wint u dit spel.

Alles wat u doet in dit spel wordt gestuurd door gooiresultaten van zeszijdige dobbelstenen.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U beschikt over maar liefst zes schepen. Daar kan een mens al eens mee te kaap’ren varen.

U dobbelt graag alleen.

U speelt graag dikwijls hetzelfde. Op een spelavond van 4 uur kunt u deze schatgraverij ongeveer 16 keer herhalen.

Wattsalpoag Games is een uitgever die u al enkele keren aangenaam heeft verrast op Spiel. Jet Set en Fruit Fair schieten u nu spontaan te binnen. U hebt het gevoel dat het dit jaar weer gaat gebeuren.

U schuift graag dingetjes geen en weer op uw eigen spelbordje.

U voelt gewoon dat u piratenbloed door de aderen hebt stromen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Wattsalpoag Games voorbij want:

Dit is wel heel lichte, en erg korte, kost.

Ondanks die lichte kost moet u uw synapsen wel in een knoop gooien om dit in de vingers te krijgen. Klamp u even goed vast aan uw vlaggenmast: tijdens uw beurt gooit u 4 dobbelstenen en beschikt u over 6 schepen. U mag opnieuw gooien als het resultaat u niet aanstaat. Gooit u een paar mag u het schip in de corresponderende rij 1 veld bewegen en gooit u een triootje mag u het schip 2 velden ver bewegen. Als uw schip zich bij een eiland bevindt krijgt u bonussen: hebt u schepen bij eiland 1 of 6 mag u een extra dobbelsteen gooien, bij eiland 1 én 6 mag u 2 extra dobbelstenen gooien, bij eiland 2 of 5 mag u 1 optellen of aftrekken van 1 dobbelsteen, bij eiland 2 én 5 mag u dat 2 keer doen, op eiland 3 of 4 mag u zoveel dobbelstenen als u wil 1 keer opnieuw gooien, bij eiland 3 én 4 mag u alle dobbelstenen 2 keer opnieuw gooien. En dan hebben we de plaatsingsregels voor de eerste stuurman, de dief en de bewaker nog niet aangesneden. Hebt u ook maar enig spoor van piratenbloed in uw aderen bent u nu, na het weggooien van uw nieuwe schop, al gillend weggerend.

Als u op Spiel voor een dobbelspel zou gaan waarin het hanteren van zeszijdige dobbelstenen een prominente rol speelt gaat u zonder enige aarzeling voor Quantum (Funforge). Dat is volgens u veel dieper en ook veel mooier.

Dominique