Spiel 2013: een vooruitblik (deel 50)

Spyrium (Asmodee / Ystari Games)

In Spyrium, een kaartspel voor 2 tot 5 spelers, bevindt u zich in een alternatieve Engelse steampunk samenleving. Buiten zich daar bevinden probeert u ook het waardevolle Spyrium te produceren of te kopen. Niet voor de lol maar voor de overwinningspunten. U hebt in uw spelomgeving immers een imago hoog te houden.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Het is alweer een tijdje geleden dat William Atta nog eens als auteur op een doos stond. Reden te meer uw favoriete ontwerper nog eens een plaatsje in uw spellenkast te gunnen. U gaat zelfs niet kunnen wachten op Spiel, u gaat het volgende week gewoon kopen in uw favoriete spellenwinkel.

U kunt toch zo genieten van het spelmatig omgaan met schaarste.

U bent een liefhebber van de betere snelspelende euro.

U kickt op moeilijke afwegingen.

U houdt van afwisseling.

Eindelijk nog eens een goed spel voor de onbemiddelde veelspeler.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Asmodee en Ystari Games voorbij want:

Atta is de auteur van Caylus. Dat alleen is al voldoende om u koude rillingen te bezorgen.

Op basis van wat uw prospectie tot nu toe heeft opgeleverd kunt u de droogheid nu al voelen.

U bent als de dood voor de geruchten over de killerkaart ‘kraan’ waarbij u voor de rest van het spel bij elke aankoop van een lap bouwgrond 3 pond minder moet betalen. Spelers die erin slagen deze kaart binnen te halen schijnen dit spel altijd te winnen. Dat vindt u zeer verontrustend.

Thema? Nul komma nul. En u houdt zo van thema’s.

U hebt hier te maken met de zoveelste workerplacer waarin u met geld, arbeiders en grondstoffen moet jongleren om uiteindelijk overwinningspunten te zien verschijnen. Daar zit u al lang niet meer op te wachten.

U kunt maar niet wennen aan die typische Ystari lay-out.

U hebt het ondertussen wel een beetje gehad met de steampunk rage.

Dominique