Spiel 2013: een vooruitblik (deel 23)

Castle Dice (Fun to 11)

In Castle Dice, een dobbel-kaart-bordspel voor 1 tot 4 spelers, moet u op bevel van een niet nader genoemde koning burchten bouwen aan de grenzen van zijn koninkrijk.

U verzamelt grondstoffen, drijft handel, beheert een veestapel en huurt personeel in (werklieden, handelaars, soldaten en boeren). Dat doet u al dobbelend. Bouwen doet u door kaarten uit te spelen, mits betaling van grondstoffen en goud uiteraard.

Wat u bouwt, kweekt en aanwerft genereert mogelijk overwinningspunten en daar is het u uiteindelijk toch weer om te doen.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U hebt het ondertussen wel gehad met het draften van kaarten. Hier mag u het doen met dobbelstenen, 64 in totaal.

U hebt dit heerlijk spelletje al gespeeld en weet hoe leuk het is. U twijfelt dus geen moment.

Tijdens het spelen stelde u vast hoe aangenaam dobbeldraften is en hoe leuk het is barbaren de etablissementen van uw tegenspelers te zien plunderen. Barbaren die ze trouwens zelf hebben gedobbeld, u hebt daar zelf helemaal niets voor moeten doen. Heerlijk.

U bent ook zeer te spreken over de erg handige individuele spelersbordjes waarop u uw burcht met aanpalende infractructuurwerken ziet groeien. Het beurtoverzicht dat erop gedrukt staat vond u ook erg handig.

Dit is een spel dat u tijdens het spelen kunt uitleggen, tijdens de eerste ronde, zonder afbreuk te doen aan het speelplezier. U kunt dus onmiddellijk aan de slag. Ideaal dus voor uw niet reguliere spelvrienden die het haten naar spelregels te moeten luisteren.

U houdt van balans in een spel en Castle Dice is wel heel erg uitgebalanceerd. U doet dus zeker mee voor de overwinning tot de laatste ronde. Dat is eens wat anders.

De doos is zo diep dat u onder de inlay nog twee andere spellen – met doos en al – kunt onderbrengen. Handig voor op reis.

U kijkt al uit naar de in de pijplijn zittende uitbreidingen.

U houdt van een goeie geut geluk in een spel en u verstaat de kunst zodanig te spelen dat Vrouwe Fortuna steeds weer uw kant op komt gewandeld.

Castle Dice heeft een erg interessante en uitdagende solovariant.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Fun to 11 voorbij want:

Fun to 11 gaat u niet vinden op Spiel en u hebt geen zin om op zoek te gaan naar die enkele verloren exemplaren die toch onmiddellijk uitverkocht gaan zijn.

Als u een eindscore van ongeveer 10 punten behaalt hebt u het niet slecht gedaan. Dit is een spel waarbij uw eindresultaat laag is en ook dicht bij dat van uw tegenspelers aanschurkt. U graait graag veel punten bij elkaar. Dat kunt u hier vergeten.

De illustraties zijn nogal aan de kinderlijke kant. Dat schrikt u toch een beetje af.

U vreest dat de geluksfactor in dit spel toch een ietsepietsie te groot is.

Dominique

 

Een gedachte over “Spiel 2013: een vooruitblik (deel 23)

Reacties zijn gesloten.