Spiel 2013: een vooruitblik (deel 10)

The Card Game of Oz (Game Salute / Orion’s Bell)

In ‘The Card Game of Oz’ (1 tot 4 spelers) probeert u als auteur – het is een keertje iets anders – karakters, locaties, voorwerpen en gebeurtenissen uit ‘The Wonderful Wizard of Oz’, het legendarische boek van L. Frank Baum, aan elkaar te linken zodat er een mooi verhaal ontstaat. Dat doet u door te dobbelen en kaarten aan locaties uit te spelen. Uw dobbelresultaat bepaalt hoeveel kaarten u mag trekken en uitspelen en hoever u uw karakters langs de locaties kunt verplaatsen.

Uiteraard speelt u voor overwinningspunten. Die krijgt u voor de kaarten die u tijdens het spel hebt uitgespeeld en ze worden uitgedeeld van zodra een sleutelfiguur uit het boek op het eind van het locatiespoor werd geplaatst.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Werd u recentelijk tijdens het zappen op tv niet toevallig geconfronteerd met de film ‘The Wizard of Oz’? En speelde Oz ook geen niet onbelangrijke rol in Tovenaarsglas, het vierde deel van de ‘De Donkere Toren’ cyclus (Stephen King) die u toevallig net nu aan het lezen bent? En staat het heerlijke Wicked (Slecht) van Gregory Maguire, dat wel een heel speciaal licht laat schijnen op de wereld van Oz, al niet voor de tweede keer op uw leeslijst? En is het niet zo dat u nog steeds niet helemaal bent bekomen van de doortocht van Ozzy Osbourne op Graspop 2012? Dat kan allemaal geen toeval meer zijn: het universum wil gewoon dat u dit spel aankoopt.

U hebt, na het oplopen van een jeugdtrauma bij het bekijken van The Wizard of Oz in 1969, nog een appeltje te schillen met The Wicked Witch of the West. U gaat deze kans niet voorbij laten gaan.

The Card Game of Oz leent zich uitstekend, misschien zelfs het best, tot een duel voor twee spelers. Dat klinkt u als muziek in de oren.

U houdt van het raceprincipe dat dit spel hanteert. Snelheid is geboden maar het spel afmaken levert u niet bepaald een extra bonus op, integendeel. De gedekt uitgespeelde kaarten van uw tegenstander zullen u trouwens wel twee keer doen nadenken voor u er een einde aan maakt.

U speelt graag solo.

U hebt een zwak voor prachtig artwork.

U probeert al jaren uw vrouw van de Meir naar de speeltafel te lokken. Dit zou wel eens de heilige graal kunnen zijn waarmee dat lukt.

U geniet graag van een goed verhaal dat zich mondjesmaat ontvouwt naarmate u verder speelt en u houdt van nabesprekingen. Niet voor niets dat het innovatief speltechnisch concept dat in dit spel wordt toegepast, het Storyline Game System™, als merk werd gedeponeerd. U kunt bijna niet wachten.

U houdt van ontdekkingstochten met veel afwisseling.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Game Salute en Orion’s Bell voorbij want:

Er staat veel, heel veel, tekst op de kaarten en dat schrikt u toch een beetje af.

Ondanks de overdaad aan tekst hebt u het gevoel dat dit een erg luchtig spelletje is en dus niets voor u.

U houdt van spellen die niet te lang duren maar 20 minuten is voor u toch net iets te kort. U wil toch een beetje het gevoel hebben dat u uw tanden in iets zet.

Dat Storyline Game System™ is volgens u maar een vehikel om u over de streep te kunnen trekken. U moet daar eens goed mee lachen.

Als u een interessant kaartgestuurd duel wil spelen dat speltechnisch veel gelijkenissen vertoont met The Card Game of Oz legt u gewoon Realm Lord (Darkforge) op tafel. Daar kan geen ander kaartspel aan tippen, tovenaar of niet.

Dominique