Spiel 2013: een vooruitblik (deel 2)

Kashgar: Händler der Seidenstraße (Kosmos)

In Kashgar: Händler der Seidenstraße, een spel voor 2 tot 4 spelers, transformeert u (voor de zoveelste keer) in een handelaar die jongleert met specerijen die via de zijderoute vanuit Azië naar Europa worden getransporteerd.

Dat jongleren doet u uiteraard om het meeste centjes te vergaren om van daaruit dan weer de wisselbeker ‘handelaar van het jaar’ binnen te halen, die wordt uitgereikt aan de speler die als eerste een vooraf bepaald aantal leveringscontracten – voor iedereen zichtbaar in het midden van de speeltafel – heeft binnengehaald.

U doet het vuile werk uiteraard niet alleen. Drie families staan u bij in de bordkartonnen strijd. De leden daarvan hebben belangrijke vaardigheden die u tijdens uw beurt kunt inzetten. Deze vaardigheden hebben onder andere betrekking op de deelgebieden goudbeheer, specerijenvoorraad en – last but not least – uw kudde muilezels. Ook voor gezinsplanning en het vervullen van contracten draaien zij hun hand (en andere lichaamsdelen) niet om. U kunt via hen zelfs de gezinsplanning van uw tegenspelers beïnvloeden.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Gerhard Hecht is, ondanks zijn gezegende leeftijd van 47 jaar, een nieuwe naam aan het ontwerpersfirmament. U geeft nieuwelingen graag een kans.

Kashgar: HdS is een race. U houdt van spellen waarbij snelheid van handelen geboden is.

U houdt ervan druk te zetten op uw tegenstanders.

U geniet ervan uw tegenspelers voor te zijn.

U kickt op kaartmanagement.

Minder dan een uur speeltijd, met geringe wachttijden? U count zich alvast in.

U kickt op de illustratieve vaardigheden van Franz Vohwinkel.

Een kaartgestuurd bord(jes)spel met goederen-, geld- en muilezeloptimalisatie? Laat maar komen.

Schuiven met houten blokjes op een persoonlijk spelbordje, daar mag men u altijd voor komen wakker maken.

U bent geïntrigeerd geraakt door de introductie van het spelmechanisme ‘open deckbuilden’ waarbij u ten allen tijde bij uw tegenstanders kunt evalueren wanneer welk familielid aan de beurt komt. Het feit dat ook zij dat bij u kunnen doen schrikt u niet af.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Kosmos voorbij want:

U kunt zich niet van de indruk ontdoen dat u het zogenaamd nieuwe concept ‘open deckbuilden’ al bij andere spellen bent tegengekomen en van het inzetten van open kaarten met activeerbare eigenschappen hebt u onlangs nog kunnen proeven tijdens een sessie Guildhall. U hebt het gevoel dat men u gewoon uit uw financiële tent wil lokken. U vindt dat niet leuk.

Geringe wachttijden? Met minstens negen openliggende kaarten bij elke speler? U ziet zo voor u wat er met de speeltijd gaat gebeuren als u met de leden uw reguliere spelgroep, stuk voor stuk gerenommeerde beurtanalisten, aan tafel zit. In het beste geval klokt u af op 90 minuten in plaats van de op de doos vermelde 45. U past.

Er staat nogal wat tekst op de kaarten dus u past sowieso voor de Duitse versie. U wacht nog even af en speurt aan de einder naar een Nederlandstalige omzetting.

Dominique

 

Een gedachte over “Spiel 2013: een vooruitblik (deel 2)

  1. Dit is voor mij de reden om het nu zeker nog niet te kopen: “Er staat nogal wat tekst op de kaarten dus u past sowieso voor de Duitse versie. U wacht nog even af en speurt aan de einder naar een Nederlandstalige omzetting.”

    Like

Reacties zijn gesloten.