De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 27

‘Boer zoekt punten’ van het jaar

Garden Dice (Meridae Games)

Bent u een stadsmens en hebt u groene vingers, maar geen moestuintje? Dan is Garden Dice een goed alternatief.

In Garden Dice koopt u zaaigoed, plant het aan, begiet het, plaatst vogelverschrikkers om het te beschermen tegen vogels en konijnen en dat allemaal met als uiteindelijke doel optimaal te kunnen oogsten, zowel kwalitatief als kwantitatief.

Dat doet u allemaal middels een uit vier zeszijdige dobbelstenen bestaande spelmotor.

Tijdens uw beurt gooit u met deze vier zeszijdig dobbelstenen en probeert met het resultaat in de centrale tuin – iedereen plant, begiet en oogst daar maar raak – in een 6×6 raster de beste plekjes te bekomen om uw ecologisch verantwoorde handelingen te verrichten. Ook het kopen van zaaigoedtegels en het plaatsen van uw speciale tegels (zonnewijzer, vogelverschrikker, rots, konijn, vogel, zon) doet u middels het resultaat van uw dobbelsteenworp. Meer zelfs, of u de door u gekozen zaaiveldjes kunt irrigeren is ook al afhankelijk van de dobbelsteenworp. En voor de oogst moeten uw zeszijdige vriendjes u ook al goed gezind zijn.

Als u uw zaaigoed van water voorziet groeien dat zaaigoed onmiddellijk uit tot een volwaardige plant. Die kunt u dan oogsten voor punten. En met een beetje geluk krijgt u er nog enkele bonuspunten bovenop.

Heel leuk: als u irrigeert of oogst profiteren de aangrenzende zaaibedjes van de andere spelers mee. Als het zaaigoed of de oogstplanten van uw tegenspelers een lagere waarde hebben dan die van u althans. Dat houdt in dat iedereen bij iedereen in de buurt wil liggen om lekker mee te kunnen profiteren van elkaars acties.

Er is ook een plekje in de tuin waar het voor uw zaaigoed beter toeven is dan elders. In het hoekje waar de 4, 5 en 6 getallen van het raster elkaar kruisen. Geoogst plantgoed levert u daar het dubbele van hun waarde op. Grenst uw oogst aan een eigen vogelverschrikker krijgt u drie maal de tegelwaarde als bonus. De punten die u tijdens het spel scoort worden bijgehouden op een scorespoor.

Brengt u uw konijn of vogel in het spel kunt u lekker gaan smullen van het zaaigoed of volgroeide groenten van uw tegenspelers. U kunt er dan voor kiezen uw maaltijd volledig uit het spel te verwijderen of de maaltijd als zaaigoed weer uit te poepen zodat u het later zelf weer tot volle wasdom kunt laten komen.

Als u het voorgaande herleest zult u bij zichzelf de bedenking maken dat dit wel een heel geluksafhankelijk spelletje is.

Niets, beste medespeler, is minder waar.

U kunt altijd iets en de beste acties uitzoeken op basis van uw dobbelsteenworp is een interessante uitdaging. En u hebt ook nog een zonfiche in uw voorraad. Als u deze inzet kunt u alle vier uw dobbelsteenworp opnieuw gooien of het resultaat van een gegooide dobbelsteen naar believen aanpassen. De zonnewijzer laat u ook toe te morrelen aan uw gooiresultaten.

Het spel eindigt als de laatste zaaigoed-tegel op de markt is gekocht. U krijgt onmiddellijk 5 strafpunten voor elke niet geplaatste zaaigoed-tegel in uw voorraad, behalve eentje. U krijgt gelukkig ook nog bonuspunten. Elke set van minstens drie geoogste groenten levert u punten op: 10 punten voor een driesetter, 15 punten voor een viersetter en 20 punten voor een vijfsetter of meer. Voor een vijfsetter van verschillende soorten groenten krijgt u ook nog eens 15 punten. Dat tikt allemaal lekker aan. Hebt u tijdens het spel uw zonfiche niet ingezet levert die u nog eens 5 punten op.

Zaaien, irrigeren, oogsten, nogal saai hoor ik u denken. U vergist zich. Garden Dice is verrassend leuk en ontspannend, met prachtig materiaal, leuke en interessante beurtafwegingen en veel interactie. Dit is een eenvoudig spel met heel veel diepte. Laat de aanwezigheid van dobbelstenen u hier vooral niet op het verkeerde been zetten.

En moest het toch iets te overweldigend overkomen kunt u nog altijd overstappen naar de familievariant. Die is iets vriendelijker.

Garden Dice is ook erg leuk met z’n tweeën. Bovenop uw andere speciale tegels krijgt u dan ook de beschikking over een rots. Die kunt u eenmalig in het spel inzetten om uw tegenstander te blokkeren.

Tot morgen!

Dominique

 

Garden Dice

Meridae Games, 2012

Doug Bass

2 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

60 minuten