De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 23

Bijvoegsel van het jaar

Plato 3000 (Cambridge Games Factory)

Plato 3000 zat als goedmakertje voor het lange wachten bij de Black Box Editie van Glory to Rome, de bijna ‘Godot van het jaar’ award winnaar van 2012.

Normaal gezien worden dit soort bijvoegsels al snel in de vuilnisbak gekieperd maar hier liep het toch enigszins anders. Want Plato 3000 blijkt een verrassend leuk kaartspelletje te zijn.

Voor een bijvoegsel toch.

Plato 3000 is een op Rummy gebaseerd kaartspel waarin u deel uitmaakt van een postapocalyptische samenleving die het erg hoog op heeft met techniek en ook met de techneuten die zich daarmee bezighouden,

Rummy houdt in dat u zich voornamelijk zult bezighouden met het trekken en afleggen van kaarten en het verzamelen van setjes, waarvan u hoopt dat ze u veel punten opleveren op het moment dat u uitgaat’, terwijl uw tegenstander minpunten moet incasseren.

In deze Rummy variant leveren uw uitgelegde setjes u tijdens het spelen interessante voordelen op. Hebt u bijvoorbeeld de boeren voor u op tafel liggen mag u tijdens de trekfase extra kaarten op hand nemen. Gaat u liever de agressieve toer op moet u voor de soldaten gaan, waarmee u de uitgelegde setjes van uw tegenstanders kunt gaan decimeren. De priesters maken het u dan weer makkelijker om setjes uit te spelen. En het wordt nog leuker als u de verschillende voordelen van de setjes gaat combineren.

Mooi artwork, een goeie geut interactiviteit en een overzichtelijke speelduur maken dit spelletje interessant genoeg om op een verloren avond aan te snijden.

Maak u vooral geen illusies. Dit is geen hoogvlieger en dit gaat weer snel uit uw spelgeheugen verdwijnen, maar binnen het segment van de gratis bijvoegsels ben ik al veel ergere dingen tegengekomen.

Tot morgen!

Dominique

 

Plato 3000

Cambridge Games Factory, 2012

Sheamus Parkes

2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten