De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 20

‘Uit het niets’ van het jaar

Guildhall (Alderac Entertainment Group)

Op Spiel 2012 dook Guildhall uit het niets op, als kwam het uit een zwart gat gevlogen.

Haastwerk, denk je dan.

En die gedachte was fout, want na een grondige dissectie blijkt Guildhall een erg leuk en goeddoordacht kaartspelletje te zijn.

In Guildhall verzamelt u personeel in uw gildehal om deze later te kunnen omzetten in overwinningspunten, die middels koopklare kaarten in het midden van de tafel liggen te wachten. Tussendoor kunt u ook nog puntenfiches verzamelen die op het einde van het spel uiteraard aan uw puntentotaal worden toegevoegd. De speler die als eerste 20 overwinningspunten heeft verzameld wint.

Tijdens uw beurt zijn uw keuzes eerder beperkt. U mag kiezen uit drie mogelijkheden. U speelt een karakterkaart en gebruikt zijn of haar speciale vaardigheid, rekening houdend met de voorwaarde dat hetzelfde karakter zich al in uw gildehal moet bevinden. Hoe meer gelijkaardige karakters in uw gildehal hoe meer die vaardigheid u oplevert. U moet wel rekening houden met het feit dat de uitgespeelde kaart niet identiek dezelfde mag zijn als die in uw gildehal (kleur én karakter). Een voorbeeld? De danseres, die u toelaat onmiddellijk een aantal kaarten van de trekstapel te nemen dat gelijk is aan het aantal danseressen in uw gildehal. Of de huurmoordenaar, die zomaar kaarten uit de gildehallen van een tegenspeler kan uitschakelen.

Uw tweede mogelijkheid is het afleggen van een aantal handkaarten naar keuze en vervolgens weer bijtrekken tot zes.

Tenslotte kunt u er ook voor kiezen om een puntenkaart uit de uitlage te kopen. Daartoe moet uw een of meerdere uit uw gildehal complete sets van karakters (vijf dezelfde karakters van een verschillende kleur) inleveren. Hoe meer setjes u inlevert, hoe meer punten u kunt kopen. Leuk: de kaarten met een lage puntenwaarde geven u een interessante bonus, die met een hogere puntenwaarde doen dat niet. Ook leuk: zodra u een setje van vijf karakters hebt verzameld worden ze inactief en kunnen ze enkel nog als ruilmiddel voor overwinningspunten worden gebruikt.

Het bovenstaande blijft u herhalen tot er iemand zijn of haar 20 punten binnen heeft gesleept. De kans dat u daarna smeekt om een herkansing is niet onbestaande.

Guildhall is erg interactief en u kunt er van op aan dat uw tegenspelers gaan rotzooien met de inhoud van uw gildehal. Alles ligt immers open en iedereen weet perfect wie gevaarlijk is en wie gekortwiekt moet worden. Maar u kunt er ook van op aan dat u zelf zult rotzooien met het verzamelde werk van uw tegenspelers. Dat is erg leuk.

Interessant is ook dat uw handmanagementcapaciteiten tot het maximum worden uitgedaagd. U moet echt weten wat u wil en vooral waar u naartoe wil. Aangezien de uitgespeelde karakters niet onmiddellijk naar uw gildehal verhuizen maar slechts op het einde van uw ronde, moet u goed inplannen hoe u uw beurt gaat aanpakken.

U moet ook heel erg bedreven zijn in het scannen van de verworvenheden van uw tegenspelers. U kunt zowel van hen profiteren als hen beknotten in hun mogelijkheden. Wanneer voor wat te kiezen zorgt voor interessante dilemma’s.

Minder leuk: de doos had minstens de helft kleiner mogen zijn, maar dat is een detail.

Eigenaardig, de drager van het varken op de doos is iemand die iedereen waaraan u de illustratie laat zien vaag bekend voorkomt. Ie-de-reen. Bizar. Dat vraagt om bijkomend onderzoek.

Zoekt u een goed kaartspel met eenvoudige regels maar voldoende diepte, veel interactie, uitdagend management van wat er zich in uw hand bevindt én wat er voor u op tafel ligt, én een overzichtelijke speelduur? U kunt met Guildhall weinig verkeerd doen.

Tot morgen!

Dominique

 

Guildhall

Alederac Entertainment Group, 2012

Hope S. Hwang

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten