De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 15

De ‘We hebben het allemaal al duizend keer eerder gezien maar wat is dit toch goed gedaan van het jaar.’

Noblemen (Pegasus Spiele / Tasty Minstrel Games)

Het is van Egizia geleden (Hans im Glück, 2009) dat een euro mij nog zo heeft kunnen bekoren.

Ik lijd al een tijdje aan euro-moeheid. Altijd weer hetzelfde gedoe met grondstoffen en gebouwen en geld en edelmetaal en arbeiders en bedienden en wie mag het eerst deze ronde en bonuspunten en eindtellingen en actiepunten en startspelerpionnen en ik kan zo gerust nog enkele regels doorgaan hoor.

Maar soms duikt er toch weer een spel op waarvan je denkt: “Verdorie, het kàn dus nog.”

Noblemen is er zo eentje.

Omheen het fantastisch functionele spelbord speelt zich zoveel leuks af dat het niet mooi meer is. Toch mag u slechts één actie tijdens uw beurt doen waardoor het ook lekker vooruit gaat. En ondanks het relatief beperkte regelwerk wordt hier een scala aan overwinningswegen geboden waarvan u gewoonweg gaat duizelen.

Nu maar hopen dat we weer geen drie jaar meer moeten wachten op de volgende eurotopper.

Tot morgen!

Dominique