De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 3

Oorlogsstoker van het jaar

Kemet (Matagot)

1812: The Invasion of Canada stond tot oktober 2012 in fluo als nummer één aangeduid op de shortlist voor deze award, maar op de valreep werd het naar plaats twee geduwd door het nog voortreffelijker Kemet.

Kemet is het leukste oorlogsspel in jaren en mogelijk ook van het eerstvolgende decennium.

Nu moet u het etiket ‘oorlogsspel’ hier ook met een korreltje zout nemen, al gaat u zonder te vechten dit spel niet kunnen winnen. U moet immers ook piramides oprichten en liefst zo hoog mogelijk, op regelmatige tijdstippen intense gebeden prevelen, mythische wezens oproepen om aan uw zijde te strijden, heilige gronden afschermen voor uw machtsgeile tegenstanders en af en toe in een schermutseling bewust het onderspit delven. En of het nu dag of nacht is, er wordt u geen moment rust gegund.

Een prachtig spelbord, fantastische speelstukken, heerlijke opwaarderingen van van alles en nog wat, functionele individuele spelersbordjes, interessante gevechtskaarten, een op elk moment overzichtelijk spelverloop, een myriade aan keuzemogelijkheden en een geslaagde moduleerbaarheid die het spelen met 2, 3, 4 of 5 spelers even leuk maakt: het zijn slechts enkele eigenschappen die Kemet moeiteloos deze award op zak liet steken.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de grandeur van dit spel die – hou u vast – wordt verzekerd met een velletje spelregels van slechts 8 luttele bladzijden. En het Nederlandse taalgebied werd terecht – met hoeveel zijn wij, een kleine 25 miljoen? – niet vergeten.

Kemet moedigt actie en agressie aan en mede daardoor kunt u dit epische spel in een klein anderhalf uurtje afhandelen. Bent u vredelievend van inborst en trekt u zich liever terug in uw stadje achter dikke en zeer hoge muren gaat u dit spel niet kunnen winnen.

Houdt u van Cyclades maar hebt u het gevoel dat u daar toch nog iets mist zoek dan vooral niet verder. Wat u mist zult u in Kemet aantreffen.

Klein nadeeltje: na Spiel volledig van de aardbodem verdwenen en ten vroegste pas opnieuw beschikbaar in februari. En hopelijk strooit de stopzetting van de samenwerking tussen Asmodee en Matagot aangaande de verdeling in onze contreien ook geen roet in het eten. Maar toch: zet alvast een deeltje van uw eindejaarspremie opzij. Het zal goed besteed zijn.

Tot morgen!

Dominique

 

Kemet

Matagot, 2012

Jacques Bariot / Guillaume Montiage

2 tot 5 spelers vanaf 13 jaar

90 minuten

 

2 gedachtes over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 3

 1. Dag Dominique,
  Ik kan je alvast geruststellen: de samenwerking tussen Matagot en Asmo Duitsland is stopgezet, wij (Benelux) verdelen hun spullen gewoon verder. Grtz, Jan

  Like

 2. Dag Jan,
  Dat is heel goed nieuws! De liefhebber van het betere spel weet wat hem nu te doen staat.
  Groeten,
  Dominique

  Like

Reacties zijn gesloten.