Hiep hiep hiep Hooyah!

Hooyah: Navy Seals Card Game (U.S. Games Systems, Inc.)

In Hooyah: Navy Seals Card Game, een coöperatief kaartspel voor 1 tot 4 spelers, bent u actief lid van de Navy SEALs, een Amerikaanse gevechtseenheid van het “Naval Special Warfare” programma van de marine.

Geef toe, uw jongenshart gaat toch een ietsepietsie sneller kloppen als u dit leest.

De opzet van het spel is simpel. Op bevel trekt u er alleen of met enkele collega’s op uit om zeer geheime en uiterst gevaarlijke missies te volbrengen. De kans dat u in een lijkzak de terugweg naar huis aanvat is niet onbestaande, maar dat wist u toen u uw handtekening onder uw contract zette. Geen gezeur dus.

Voor u aan de slag gaat krijgt u een rol toebedeeld. U kunt kiezen uit tien specialisten. De verpleger bijvoorbeeld, die na een geslaagde “operatie” één teamlid, ook zichzelf, een extra gezondheidsfiche mag geven. Gezondheidsfiches zijn schaars en u begint slechts met vijf van die fiches aan het spel. Verliest u ze allemaal bent u dood. Op zich niet zo erg, zult u denken, maar daardoor verliest ook onmiddellijk het hele team en dat is niet iets waarover u achteraf zult kunnen opscheppen.

De Lt. Commander zit altijd in het spel. Hij draagt de zware verantwoordelijkheid de zogenaamde “roll cals” te doen, die bepalen wanneer de submissies en de eindmissie definitief worden ingezet.

Een missie is samengesteld uit vijf submissies die uiteindelijk uitmonden in de climaxrijke finale, al valt een anticlimax verre van uit te sluiten. Maar ik garandeer u dat u aan de anticlimax ook heel veel plezier zult beleven.

De vijf submissies volbrengt het team door een vooraf bepaald aantal kleurenkaarten uit te spelen. Hoe hoger dat kaartenaantal, hoe meer tijd u ervoor krijgt, maar hoe moeilijker de submissie is. Die kaarten bekomt u door een starthand, die later in het spel wordt aangevuld door kaarten te trekken van de zogenaamde provisiestapel (gedekt) of -rij (open). En u mag de Heer op uw blote knieën bedanken want In Hooyah heeft u geen handkaartenlimiet. Hoe belangrijk dat is zult u tijdens het spelen snel ontdekken.

Sommige provisiekaarten zijn ook equipementkaarten die u toelaten, als ze niet als kleurkaart worden uitgespeeld, interessante dingen te doen. De duikuitrusting bijvoorbeeld laat u toe twee extra kaarten uit de provisie te trekken. U moet dan ook heel goed nadenken voor u deze kaarten gewoon als kleurkaart uitspeelt.

Vooraleer elke submissie kan worden volbracht moet elke speler een gebeurtenis ondergaan. Lukt dit voor iedereen kan de missie (eventueel) worden afgerond en kan de volgende submissie worden aangepakt. Lukt dat niet begint u weer van voor af aan en loop iedereen gezondheidsschade op.

Wordt de submissie volbracht vooraleer de timer de nul heeft bereikt mag de Lt. Commander de overgebleven tijd als gezondheidsfiches verdelen onder de teamleden. Daarna wordt de volgende submissie aangevat, die moeilijker wordt dan de vorige aangezien het aantal openliggende provisiekaarten na elke missie afneemt.

Na de laatste submissie volgt de hoofdbrok: het volbrengen van waar u uiteindelijk de nacht ervoor uit uw bed bent gebeld. Dat kan gaan om het vinden en elimineren van Osama Bin Laden of het bevrijden van twee gijzelaars uit een Somalisch piratenkamp. Leeft u daarna allemaal nog hebt u gewonnen. Legt er een teamlid tijdens de missie het bijltje is uw opdracht mislukt en kunt u fluiten naar uw promotie.

Missie volbracht

De spanning.

Het prachtige en wel erg glossy spelregelboekje.

De geslaagde thematische omzetting.

Het speltechnish elimineren van de egotripper en de beterweter, een euvel waaraan nogal wat coöperatieve spellen lijden.

Het tijdmanagement dat ingenieus wordt gekoppeld aan uw gezondheidstoestand.

Het snelle en vlotte spelverloop.

De multifunctionaliteit van de kaarten.

Het spanningsveld tussen het snel proberen af te werken van een missie om extra gezondheidsfiches te verdienen en het niet geringe risico dat hiermee genomen wordt.

De steeds toenemende moeilijkheidsgraad naarmate de missie vordert.

De mooie balans tussen de moeilijkheidsgraad van de missies en de tijd die het team ervoor krijgt.

De “roll call” van de Lt. Commander en de slechts gedeeltelijke informatie die hij en zijn teamleden daarin mogen doorgeven.

De functionele missiehouder, die aan elk teamlid toelaat overzicht te houden over wat er op het einde te gebeuren staat en wat van hem of haar verwacht wordt.

De solovariant.

Missie mislukt

Het zou kunnen dat u afhaakt op de wel erg realistische missies. Er gaan waarschijnlijk doden vallen en dat vindt u niet leuk.

Debriefing

Hooyah was voor mij een van de grootste verrassingen op Spiel 2012. Houdt u van samenwerken, racen tegen de tijd, veel weten maar niet alles, zware lasten op uw schouders, letterlijk voelbare spanning en een vloeiend en overzichtelijk spelverloop mag u niet twijfelen.

Moest u Spiel gemist hebben of u was er wel maar miste het spel, Spelshop.be heeft het volgens hun website in voorraad.

Ik zou deze missie volbrengen als ik u was.

Dominique

 

Hooyah: Navy Seals Card Game

U.S. Games Systems, Inc. (2012)

Mike Fitzgerald

1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

45 minuten