Spiel 2012: parels in het restafval

Cheeky Monkey (Gryphon Games)

Verscheen al in 2007 en is een van de beste combi kinder-volwassenenspellen op de markt. Ik zou deze niet laten liggen als u aan de stand van Gryphon Games passeert, zelfs niet als u geen kinderen hebt.

In dit spel van Reiner Knizia moet je dierenfiches verzamelen door ze uit een grote stoffen zak te trekken. Trek je een aap creëer je voor jezelf extra mogelijkheden. Op het einde krijgt de speler met de meeste dieren van een bepaalde soort nog bonuspunten. Speelt enorm snel, heeft een hoog can’t stop gehalte, kent een leuke Kniziaanse eindtelling, zorgt voor veel animo aan tafel en ik heb ooit een groepje volwassenen gespot die het de hele avond speelden terwijl hun kinderen vanop afstand kwijlend zaten toe te kijken. Dat zegt veel. Heel veel.

Die Legenden von Andor (Kosmos)

Een fantasy coöperatief spel waarin u gewoon doet wat een held in dit universum altijd doet: de wereld redden van de ondergang en toch op tijd thuis zijn voor het avondeten.

Dit spel ziet er fantastisch uit maar de originaliteit zit ‘m toch eerder in het feit dat er geen echte spelregels worden meegeleverd. U moet het met wegwijzers doen. De scenariogestuurde opzet legt mogelijk een hypotheek op de herspeelbaarheid maar als u bij Kosmos passeert zou ik toch eens gaan kijken.

Homesteaders (Quined Games)

Heel goed dit. U kunt mijn bespreking hier ergens in de rechterkolom opzoeken. Fijn dat Quined Games dit pareltje heeft opgepikt.

Siberia: Das Kartenspiel (dip games)

Siberia wist mij vorig jaar aangenaam te verrassen en ik denk dat het kaartspel dat ook zal doen, gewoon omdat ik aan kaarten veel gevoeliger ben.

Space Station (FryxGames)

Deze heb ik ook al besproken. Buiten de ietwat ongelukkige verpakking, hopelijk aangepast in de nieuwe editie, kende dit spel geen weerhaakjes. Thematisch mooi omgezet, veel interactie, snelle beurtwisselingen en gegarandeerd spannend tot het einde. Dit spel leverde me de mooiste overwinning van 2011 op. Ik geniet nog altijd na.

Doe mij een plezier en ga bij de Zweden even langs. Ze verdienen het.

String Railway (Asmodee)

Ook een hele leuke deze. De versie van Asmodee heeft zit in een langwerpige doos en de stationkaartjes zijn wat overzichtelijker dan die van de originele editie. Het was van Dicke Dämonen geleden dat ik nog zo graag met touwtjes in de weer was.

Zoekt u een treinspel én originaliteit gecomprimeerd in een half uurtje? Dan moet u op dit adres zijn.

Las Vegas (Alea)

Het eenvoudigste maar tegelijkertijd misschien ook wel het leukste spel dat Alea ooit heeft uitgebracht. Als u de regels leest denkt u dat men u voor een peuter houdt en is uw eerste reactie: “Is het dat maar?”

Tot u aan het spelen gaat.

Uitgelegd in 2 minuten en 24 seconden, gespeeld in minder dan een half uur en na afloop wilt u nog eens, en nog eens. Net als in een goede goktent. Lacht u graag en drijft u uw tegenspelers graag tot het uiterste, hen schijnbaar aanmoedigend? Vegas is the place to be.

Ik wens u veel plezier in Essen, medespeler!

Dominique

 

2 gedachtes over “Spiel 2012: parels in het restafval

  1. Hoi Dominique,
    bij deze: hartelijk dank voor alle moeite die je hebt genomen om weer een mooi boodschappenlijstje voor ons te maken en natuurlijk erg veel plezier gewenst op SPIEL 2012, groetjes, ton

    Like

  2. Ha Dominique. Wat een leuke manier van informatie delen heb je middels deze site gevonden. Groot deel van de Spiel-voorpret komt van het lezen van je berichten. Je weet altijd weer een glimlach op mijn gezicht te krijgen. Ga zo door!

    Like

Reacties zijn gesloten.