Spiel 2012: een vooruitblik (deel 25)

Noblemen (Pegasus Spiele / Tasty Minstrel Games)

Noblemen is een bordspel voor 3 tot 5 spelers waarin u in het Engeland van de zestiende eeuw, en ook van Koningin Elisabeth I, in belachelijke kledij rondloopt en allerlei activiteiten voor en achter de schermen – u mag dat letterlijk nemen – uitoefent. U hebt hierbij maar één doel voor ogen: macht. U krijgt macht door landerijen te vergroten, bouwsels op te richten, belastingen te innen, de clerus om te kopen, schandaaltjes uit te lokken, aan gemaskerde feestelijkheden deel te nemen en – misschien wel het allerleukste – gewoon niets te doen.

Al dat geploeter levert u, zowel tijdens het spel als bij de zenuwslopende eindtelling, prestige en dus overwinningspunten op.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Dit zou wel eens dé euro van 2012 kunnen zijn. Van de hand van een Amerikaan nota bene. Dat kan tellen.

Alles zit erin: tegeltjes leggen, schandalen, paleizen, kerken, burchten, een koningin, geld, tuinaanleg, ridders, ruimtelijke ordening, belastingen, luieren, balles masquées en ik kan zo nog wel even doorgaan.

U mag leuke dingen doen met de koningin, onder andere de speelsnelheid sturen.

Tijdens het gemaskerd bal wordt u geconfronteerd met een heel leuk en intrigerend staaltje spelmechanisme, iets wat u tot nu nog nooit in een bordspel bent tegengekomen. En voor spelinnovatie gaat de sluiting van uw geldbuidel toch iets makkelijker open.

U houdt van spelborden met een niet alledaagse vorm.

U speelt graag met taalonafhankelijk spelmateriaal.

U doet graag duistere dingen achter een zichtscherm. Meer nog: u doet graag duistere dingen achter grote, moduleerbare zichtschermen.

Dit was de winnaar van Hippodice 2009 en dat wil toch wel wat zeggen.

Ook hier weer één actie per beurt. U hoeft dus nooit lang te wachten tot u weer kan.

U speelt graag Carcassonne.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Pegasus Spiele en Tasty Minstrel Games voorbij want:

U mag dan wel slechts één actie per beurt doen, er valt hier wel met erg veel rekening te houden. U vreest voor de beurtanalisten aan uw keukentafel. De basisspeelduur van 90 minuten zal volgens u ruimschoots worden overschreden waardoor een ander spel als aperitief of dessert er niet inzit. En u houdt zo van gevarieerde spelavonden.

U hebt het gevoel dat er tijdens dit spel zoveel gebeurt dat u kleine, doch belangrijke, aandachtspuntjes uit de spelregels gaat vergeten. En dan voelt u zich niet op uw gemak.

Dominique