Spiel 2012: een vooruitblik (deel 17)

Tzolk’in: The Mayan Calendar (Cranio Creations / Czech Games Edition / IELLO / Heidelberger Spieleverlag / Rio Grande Games)

Tzolk’in: The Mayan Calendar is een bordspel voor 2 tot 4 spelers waarin u – ja, wat eigenlijk?

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Die tandwielen! U bent er nu al helemaal weg van. U vindt de integratie ervan in een bordspel vernieuwend genoeg om er uw zuurverdiende eurocenten aan uit te geven.

U kunt aan de slag met mooi gesculpteerde doodskopjes.

U hebt nu al voorpret als u denkt aan de openvallende monden van uw medespelers als u dit op tafel legt.

U kunt nooit genoeg krijgen van worker placement spellen. Geloof me: hier komt u ruimschoots aan uw trekken.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Cranio Creations, Czech Games Edition, IELLO, Rio Grande Games en Heidelberger Spieleverlag voorbij want:

Dit wordt gehyped van hier tot ginder en u weet nu al wat het lot is van dit soort soort spellen: volgend jaar net voor Spiel massaal in de tweedehandsverkoop.

Ondanks de prachtige tandwielen kunt u zich niet van de indruk ontdoen dat u hier te maken hebt met wat u noemt een “spreadsheetspel”, een bordspel-verschijningsvorm die u hartstochtelijk haat.

Meeples plaatsen, meeples weer op hand nemen, grondstoffen verzamelen, offeren aan de goden, overwinningspunten kopen: u hebt het allemaal al eens eerder gezien. Ronddraaiende tandwielen, hoe krachtig ook, gaan niet in staat zijn uw portemonnee hiervoor open te trekken.

U weet graag waar u mee bezig bent in een spel. U wil een doel. U hebt het gevoel dat u dat doel hier niet kunt vinden. U doet wel wat, en vooral heel erg veel, maar voor wie en waarom eigenlijk?

Volgens het volk dat dit spel bevolkt is het op 21/12/12 voorgoed uit met de pret. Dat is wel een hele korte tijdspanne om dit spel te doorgronden. U past.

90 minuten naar roterende tandwielen kijken vindt u wel heel lang.

Als het op integreren van plastic onderdelen in een bordspel aankomt kan volgens u nog altijd niets tippen aan Gonzaga, een spel waarvoor u nog steeds blijft warmlopen.

Dominique

Een gedachte over “Spiel 2012: een vooruitblik (deel 17)

Reacties zijn gesloten.