Jachtfeestje

Gorilla Games is een interessante uitgever die menige (vriendschaps)relatie om zeep heeft geholpen middels het uitbrengen van het vlijmscherpe Lifeboat (niet het bordspel, dat is in vergelijking met dit kaartspel een partijtje zakdoek leggen). De maker van Lifeboat, Jeff Siadek, heeft nu een nieuwe worp afgeleverd. Iets lichter en minder confronterend: Hunting Party.

In dit kaartspel voor twee tot vijf spelers zijn wij jagers die in donker Afrika op zoek gaan naar trofeeën om thuis aan onze muurtjes te hangen. Daar zijn namelijk nog wat plaatsen vrij voor de zogenaamde Grote Vijf: de olifant, de leeuw, de neushoorn, de luipaard en de buffel.

Om het een beetje veilig te houden doen we het hier dus met kaarten aan een gemiddelde, knusse keukentafel.

De kaarten waarover we beschikken bestaan uit actiekaarten (schieten, kamperen en vluchten), lotkaarten (overval, omkeren, jachtongeval, koorts, drijfzand, bevoorrading, aaseters en hangbrug), karakterkaarten en doelkaarten.

Met deze uitgebreide stapel geven we de identiteit van ons karakter aan en diens specifieke vaardigheden, het geheime doel dat we onszelf hebben opgelegd, de acties die we tijdens onze beurt gaan uitvoeren en – misschien het allerbelangrijkste – het aantal levens dat we bezitten. Want, beste medespeler, is uw handje leeg legt u zelf het loodje.

Op jacht gaan is simpel. Er wordt één lotkaart meer opengelegd dan dat er spelers zijn en vervolgens trekt elke speler om de beurt een actiekaart van de trekstapel en speelt er eentje gedekt uit. Vervolgens verwijdert elke speler, te beginnen met de startspeler, een lotkaart uit de uitlage totdat er één overblijft en elke speler zijn gespeelde actiekaart toont. De lotkaart wordt dan actief wat betekent dat zowel de groepsgebeurtenis als de individuele gebeurtenissen die erop staan vermeld worden uitgevoerd. In die volgorde en al dan niet in correlatie met de actiekaart die elke speler heeft uitgespeeld.

De lotkaart drijfzand bijvoorbeeld verplicht elke speler een handkaart naar keuze af te leggen. Ook het jachtongeval is een leukerd: die laat elke speler die schiet maar niet treft toe een andere jager te dwingen een handkaart af te leggen.

De individuele gebeurtenis treft enkel en alleen de speler die een bepaalde plaats in de spelersvolgorde inneemt en die gebeurtenis houdt soms verband met de actiekaart die de speler in kwestie heeft uitgespeeld. Dat staat mooi aangeduid op de lotkaart. Vijf mogelijkheden hebben we hier: mis geschoten, een ontmoeting met inboorlingen, een geluksschot, een valstrik en herladen. Zoals aangegeven hangt het resultaat van de gebeurtenis bij momenten af van de gespeelde actiekaart. Hebt u bijvoorbeeld een kampeerkaart uitgespeeld en treft u daar toevallig enkele inboorlingen mag u zomaar twee actiekaarten op hand nemen. Kampeert u echter met een wild beest in de buurt chargeert het en moet u onmiddellijk twee actiekaarten – levenspunten, weet u wel – afleggen. Een neushoorn die u op de hoorn neemt doet dan ook onnoemlijk veel pijn.

Gelukkig kunnen de watjes onder ons ook aan hun persoonlijke lot ontsnappen door een vluchtkaart uit te spelen, zelfs uit de hand waarbij ze de reeds eerder uitgespeelde actiekaart gewoon omwisselen. Handig maar u wordt dan wel uitgelachen door uw tegenspelers.

Maar de belangrijkste actiekaart die u kunt kiezen is schieten. Als u raak treft, en slechts één speler slaagt daar elke ronde in, mag u het beest als trofee opeisen zodat u daarmee later eventueel de overwinning kunt claimen.

Hunting party, niet te verwarren met het gelijknamige bordspel van Seeborn Games, is een klein pareltje. Het is, zoals alles in deze wereld, niet perfect. Zo raad ik het niet aan met z’n tweeën en is het wel even wennen aan de steeds wijzigende beurtvolgorde bij het bepalen van de persoonlijke lotsbestemmingen. Fietst u daar echter vrolijk omheen wordt u getrakteerd op een erg leuk kaartspel met enkele speltechnische aspecten die ik tot nu toe nog niet in een spel ben tegengekomen. Het artwork is prachtig, u kunt lekker bluffen en met de lotsbestemmingen van uw tegenspelers morrelen, de vaardigheden van de karakters slim uitspelen, subtiel naar de extra punten van uw doelkaart toe werken of uw tegenspelers langzaam maar zeker van hun levenskracht beroven. U hebt daar echt geen jachtgeweer voor nodig. Ook interessant: legt u het loodje kunt u alsnog winnen want uw tegenspelers brengen uw trofeeën gewoon mee naar huis. U hebt daar dan wel wat geluk voor nodig, maar het kàn. En u hoeft daar dan echt niet lang op te wachten want het spel eindigt na de ronde waarin het eerste slachtoffer is gevallen.

En daarna begint u gegarandeerd een tweede partijtje.

Dominique

 

Hunting Party

Gorilla Games, 2011

Jeff Siadek

2 tot 5 spelers vanaf 12 jaar

30 minuten