Ze zijn zo lief, meneer

Het Spiel des Jahres 2012 is bekend: Takenoko

Takenoko is een familiespel waarin u een pandabeer oppast in een grote Japanse tuin, die op zijn beurt ook nog eens vrij van onkruid moet worden gehouden.

Het beest, constant geplaagd door een knagende honger, beweegt zich vretend van bamboestok naar bamboestok en als hulpje van de Japanse keizer zult u alle zeilen moeten bijzetten om het dier, een geschenk van de Chinese keizer, in leven en gezond te houden.

Daartoe legt u de keizerlijke tuin zo pandavriendelijk mogelijk aan, daarbij ook rekening houdend met de uitdrukking: “Het oog wil ook wat.” Want als de keizer op bezoek komt wilt u toch het meeste lof toegezwaaid krijgen. En uw hoofd vooral niet op het hakblok.

Niet dat de keizer u veel startkapitaal heeft gegeven. Een tuinhuisje aan een vijvertje en een uitgehongerde panda, daar moet u het mee doen.

Aan de slag dus.

Dat betekent hier acties uitvoeren, twee verschillende per beurt, als daar zijn:

De tuin uitbreiden: één tuintegel kiezen uit drie en deze volgens de legregels aanleggen. Die zijn simpel. Een tegel moet grenzen aan de starttegel of, indien dat niet mogelijk is, grenzen aan twee andere tegels. De tuintegels komen voor in drie kleuren en op elke tegel groeit enkel bamboe in die kleur.

Irrigeren. U mag uitbreiden wat u wil, als u niet irrigeert zult u geen bamboescheut zien verschijnen. Om te irrigeren graaft u kanaaltjes vanuit de starttegel naar de verder gelegen tegels om ze van water te voorzien. U mag een irrigatiekanaaltje ook bewaren voor een latere beurt. Dan kost het graafwerk u geen actiepunt. Als een tegel voor het eerst wordt geïrrigeerd groeit er één bamboescheut op.

Tuinieren: u mag de tuinman over een rechte lijn aaneengesloten tegels verplaatsen naar een andere. U moet minstens één tegel ver. Stilstaan is immers achteruitgaan, naar verluidt een favoriete uitdrukking van de keizer. Op de tegel waar de tuinman stopt en op de aangrenzende tegels van dezelfde kleur plant hij onmiddellijk een bamboescheut, rekening houdend met de irrigatievoorwaarden. In deze tuin groeien bamboescheuten maximum vier scheuten hoog.

Eten: u mag de panda, naar analogie van de bewegingsactie van de tuinman, in een rechte lijn verplaatsen. Op de tegel waar hij stop verorbert hij onmiddellijk één scheut bamboe. Die scheut komt uiteraard terecht in de onverzadigbare maag van het beestje, hier gesymboliseerd door het silhouet van een pandabeer op uw persoonlijke actiebordje (later meer hierover).

Opdrachten verzamelen: u legt zichzelf quota op en probeert die binnen te halen. Die situeren zich op het vlak van tuinaanleg (tegelpatronen), bamboegroei (de hoogte van de scheuten) en het creëren van een gezond voedingspatroon voor panda lief (het eten van bepaalde bamboesoorten). Eenvoudig gezegd: u trekt gedekt een kaart van de betreffende terkstapel, neemt ze op hand en probeert later de voorwaarde die erop vermeld staat te realiseren. Dat levert u immers punten op.

Die acties staan allemaal mooi aangegeven op uw individuele spelersbordje, samen met de actuele weersomstandigheden en wat die zoal teweeg brengen. U moet immers voor u aan uw acties kunt beginnen een blik uit uw tuinhuisje werpen om te zien wat voor soort weer het is. Dat doet u hier middels het gooien van den speciale dobbelsteen. U zou geen goeie tuinman zijn moest u niet elke weersomstandigheid in uw voordeel aanwenden. Bij zonneschijn bijvoorbeeld krijgt u een extra actie, bij regen mag u een bamboescheut plaatsen op een tuintegel naar keuze, bij harde wind mag u ervoor kiezen om twee keer dezelfde actie te doen, bij storm mag u panda lief op een tuintegel naar keuze verplaatsen alwaar het dier van de schrik onmiddellijk een bamboescheut opvreet, bij bewolkt weer mag u een verbetering aan de tuin aanbrengen (hekken die de panda verhinderen bamboescheuten op die tegel op te eten, bemesting waardoor er in de groeifase steeds twee bamboescheuten aan de tegel worden toegevoegd en tenslotte een  rustiek vijvertje dat onmiddellijk de tegel in kwestie van al het nodige water voorziet). Een verbetering mag u ook bewaren voor later gebruik. Dan kost het inbrengen ervan geen actie.

Zoals eerder aangegeven probeert u punten te verzamelen door de opdrachtkaarten, waarvan u er maximaal vijf van op hand mag hebben, te realiseren. Moet u een bepaald tegel(kleuren)patroon creëren? Dan werkt u daar naartoe en zult u eerder voor de tegelactie gaan. Moet panda lief drie scheuten van elke of van dezelfde kleur opeten? Dan werkt u daar naartoe en zult u de panda-actie prefereren en smeken om stormweer. Moeten bepaalde bamboescheuten een bepaalde hoogte hebben? Dan werkt u daar naartoe en zult u moeten irrigeren en tuinieren, ondertussen panda lief verwensend omdat die al uw zorgvuldig opgekweekte scheuten komt wegvreten.

De eerste speler die een bepaald aantal opdrachtkaarten heeft vervuld (bij drie spelers zijn het er bijvoorbeeld acht) luidt het speleinde in. Hij krijgt dan alvast de Keizerlijke Kaart, die hem twee extra punten oplevert. De andere spelers mogen dan nog elk één beurt afwerken en dan worden de punten op de opdrachtkaarten samengeteld. Ik hoef u niet te vertellen wie de overwinning in de wacht sleept.

Takenoko is een familiespel dat heerlijk wegspeelt. Het ziet er fantastisch uit – die bamboescheuten! – en terwijl u bezig bent ziet u de tuin op uw tafel in al zijn glorie uitdijen, zowel in breedte en lengte als in de hoogte. Dit is weer zo’n spel dat u niet graag opbergt na een sessie. Zet dit op en uw omgeving is onmiddellijk geïntrigeerd. Panda lief en de zich in het haar krabbende tuinman zijn prachtig vormgegeven en tijdens het spelen blijft alles lekker overzichtelijk. Handig als u zoals ik een hekel hebt aan onoverzichtelijkheid. Het spel is ook lekker moduleerbaar naar beneden voor de jongere spelertjes onder ons.

Een dikke pluim voor de inlay. Hij wijst perfect aan waar de verschillende spelonderdelen thuishoren en alles past perfect.

Takenoko is naar verluidt het eerste spel dat Antoine Bauza ooit heeft ontworpen, maar onder andere 7 Wonders en Ghost Stories zaten het in weg. Omwille van die spellen is het hem vergeven, maar hij gaat dat toch niet te dikwijls meer mogen doen, zo treuzelen met een fantastisch ontwerp.

Takenoko wordt Spiel des Jahres 2012, na een spannende eindsprint met Kingdom Builder.

Ik hoop dat u nog een plaatsje hebt onder uw kerstboom.

Dominique

 

Takenoko

Bombyx / Editions du Matagot / Hobby Japan, 2011

Antoine Bauza

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

45 minuten

 

Een gedachte over “Ze zijn zo lief, meneer

Reacties zijn gesloten.