Daarbovenop draagt Uhura wel een héél erg kort rokje

Het is al een tijd geleden dat ik nog opgewonden raakte bij het lezen van een spelregelboekje, maar tijdens het verwerken van dat van Star Trek: Expeditions hadden mijn hartkleppen toch enige moeite om het ritme bij te houden.

Vol verwachting klopte mijn liefdesspier.

In Star Trek: Expeditions wordt u – natúúrlijk bent u Kapitein Kirk – erop uitgestuurd om op de planeet Nibia een ogenschijnlijk eenvoudige routineklus uit te voeren: op verzoek van en met de machthebbers daar in overleg gaan om te bepalen in hoeverre ze in aanmerking komen om lid te worden van de Federatie.

Een beetje Kirk gaat uiteraard niet per fiets. En ook niet alleen. U hebt dus de U.S.S. Enterprise gecharterd en enkele ouwe vrienden uit bed gebeld: Mr. Spock, Dr. McCoy en communicatieofficier Uhura.

Op uw bestemming aangekomen krijgt u al snel in de smiezen dat er een en ander niet klopt: u wordt, ondanks de geparfumeerde uitnodiging, niet bepaald met open armen ontvangen en de recente en onaangekondigde passage van een geheimzinnig en vooral erg groot ruimteschip baart u ernstige zorgen. Dit zou wel eens langer kunnen duren dan verwacht en erger: dit zou wel eens heel ánders kunnen uitdraaien dan verwacht. En dan niet bepaald in uw richting.

Samengevat: u zit op rampkoers.

Hoeft u zich in Flash Point: Fire Rescue alleen maar te bekommeren om de redding van enkele bewoners uit een brandend onroerend goed, moet u zich hier wagen aan het bedwingen van een op handen zijnde energiecrisis met daaraan gekoppeld een ecologische ramp zonder weerga, een politieke impasse én een burgeroorlog waarbij het conflict in Afghanistan een partijtje zakdoek leggen op de kleuterspeelplaats lijkt. En dat allemaal nog eens extra op smaak gebracht met een op handen zijnde Klingoninvasie, uitmondend in een luchtgevecht op leven en dood tussen uw geliefde U.S.S. Enterprise en het allerlaatste model uit de Klingon speciale starcruiser-battleship serie (bespaar u bij aankoop vooral de moeite te vragen naar een ecopremie).

Ga dáár maar eens aanstaan met uw brandweerwagentje.

U doet dat allemaal met behulp van de goede vrienden van hierboven, aangevuld met extra bemanningsleden die u maar al te graag een helpende hand toesteken. Uw goede vrienden verschijnen hier onder de vorm van sculptuurtjes – Uhuru heeft wel een héél kort rokje aan – wiens sterkte en vaardigheden door middel van het gekende clix-systeem van WizKids tijdens het spel voortdurend worden aangepast. Ook het luchtgevecht tussen de U.S.S. Enterprise en diens opponent, het verschrikkelijk uitziende Klingon slagschip, worden door dit systeem gestuurd.

Wat u doet zijn de hierboven genoemde hoofdopdrachten (de rebellenopstand, de energie- en ecologische crisis en de politieke instabiliteit) aan te pakken. Die worden weergegeven op grote overzichtskaarten. Om resultaat te halen moet de totaalwaarde van de gevraagde vaardigheden  (aanpak van de burgeroorlog, vrijwaring van het ecologisch evenwicht en het ontmijnen van de politieke impasse) voor de missie worden geëvenaard of overtroffen. Dat doet u door de waarde van de basisvaardigheid van uw karakter en eventueel die van uw ondersteunende medespelers in te zetten, al dan niet aangevuld met die van uw bemanning, op handen zijnde actiekaarten, ontdekte technologieën en twee speciale dobbelstenen. Als u geen uitslover bent kunt u zich beperken tot het evenaren van de missievoorwaarde. Hou er dan wel rekening mee dat u voor een  hondsmoeilijk pad kiest. Ik raad u dan ook aan uw stinkende best te doen.

Bijkomend probleem: u moet op de planeet Nibia naar die missies op zoek. Gelukkig beschikt u over scanmogelijkheden – dank u, Mr. Spock – en af en toe vindt u interessante hebbedingetjes op het planeetoppervlak die uw zoektocht en uw queeste aanzienlijk kunnen veraangenamen.

Wordt de Enterprise uit het zwerk geschoten is het game over. Doet de tijdteller het laatste veld van het tijdspoor aan mag u ook roemloos tussen de plooien van de intergalactische geschiedenis verdwijnen. Wilt u juichend de ruimte om uw keukentafel vullen moet u de drie hoofdlijnen in het verhaal succesvol afwerken. En dan bent u nog niet helemaal zeker: de eindlocatie van de Enterprise in de baan om Nibia kan u tijdens de eindevaluatie ook nog de das omdoen.

U wilt weten wat er gebeurt als u faalt? Nibia verklaart de oorlog aan de Federatie, een burgeroorlog herleidt de planeet tot één grote ruïne en een ecologische ramp maakt haar voor miljoenen jaren onbewoonbaar.

Wilt u dat op uw geweten?

Erg leuk is het heen-en weergereis tussen Nibia en de Enterprise. Beide locaties vragen meer dan uw gemiddelde aandacht en het is een heen-en weergebeam van jewelste. Bepaalde acties kunt u ook alleen in de Enterprise uitvoeren (recupereren in de ziekenboeg, de Klingons aanvallen, naar Nibia beamen) en voor andere activiteiten moet u zich op de planeet bevinden. Acties kosten uiteraard actiepunten en die worden bepaald door de 14 gebeurteniskaarten die voor elke spelersbeurt worden omgedraaid.

Kernbegrippen: drie moeilijkheidsgraden, spanning, tijdsdruk, samenwerken, op- en afbeamen, snelle beurtwisselingen, prachtig materiaal voor een schappelijke prijs, artefacten en afstraffingen als u de hoofdopdrachten niet beter dan gemiddeld vervult. Alleen het sjiiiish-geluid van de schuifdeuren op de Enterprise ontbreekt. Dat zult u zelf moeten produceren. U kennende zal dat geen probleem zijn.

Niet alles in de ruimte blinkt: zo is het clix-systeem niet echt handig in gebruik – men had beter geopteerd voor karakter- en ruimteschipkaarten – en de actiekaarten kunnen ook wat grafische opsmuk gebruiken. Maar laat deze kleine zwarte gaatjes u niet beletten hier eens een blik op te werpen.

Dit, beste medespeler, is naar mijn bescheiden mening dé co-op van het jaar.

Reiner Knizia. Ik was de laatste tijd een beetje fan af. Na dit is het niet meer dan gepast dat ik de man daarvoor mijn oprechte verontschuldigingen aanbied.

Mijn oprechte verontschuldigingen, Reiner.

Dominique

 

Star Trek: Expeditions

Reiner Knizia

Wizkids, 2011

1 tot 4 spelers vanaf 14 jaar

60 minuten

 

Een gedachte over “Daarbovenop draagt Uhura wel een héél erg kort rokje

Reacties zijn gesloten.