Koninginnen niet toegelaten

King Of Tokyo (Iello / Homo Ludicus)

King Of Tokyo is er eentje die u in de gaten moet houden.

Niet omdat Richard Garfield De Grote de bedenker is – Roborally heb ik hem nog altijd niet vergeven – en al zeker niet voor het prachtige materiaal, maar wel omdat het gewoon erg, héél erg leuk is. Onder andere omdat hier een aansprekende dynamiek wordt aangeleverd waarbij de toepassing van het gekende fenomeen ‘bashing the leader’ de leader in kwestie zowaar extra punten oplevert. Meer nog, de leader kan naar eigen goeddunken – uit lijfsbehoud – de leidersfunctie overdragen naar een andere speler waardoor die op zijn beurt weer extra kan punten, maar daardoor ook weer in het oog van een storm terechtkomt. Een storm wiens vernietigende kracht wordt gevoed door mutanten, gigantische robots en buitenaardse monsters met quasi onuitspreekbare namen. Ga daar maar eens aanstaan, met die voorraad steen en hout en erts en goud en interessante zeevaartroutes uit uw saaie eurootje.

Als u eerder kickt op het laten groeien van een extra monsterachtige kop waarmee u extreem hard kunt bijten in plaats van het in stilte heen en weer schuiven van gekleurde blokjes op spreadsheetachtige spelborden weet u wat u te doen staat.

En vooral wanneer: in april 2011.

Dominique