TAGTFOS

The Awful Green Things From Outer Space (Steve Jackson Games)

Als u wilt weten waar Bruno Faidutti de mosterd haalde voor Red November moet u hier eens rustig naar kijken. Krijgt eindelijk een degelijke remake – mijn eerste memorabele sessie vond begin jaren 80 plaats en ik herinner me nog alle gore details – en u zou daarvoor de spelgoden op uw blote knieën moeten bedanken, temeer omdat samen met het opgewaardeerd spelmateriaal ook de uitbreiding “Outside The Znutar“, in de doos zit.

Remake is eigenlijk een understatement. Met deze versie zitten we al aan editie 8, maar dit wordt de eerste waarin het spel zich manifesteert zoals het zou moeten: met een stevig spelbord en kwalitatief betere spelonderdelen.

In dit spel bevindt u zich op een ruimteschip dat wordt geënterd door u bijzonder vijandig gezinde aliens. Eén speler controleert de bemanning van het ruimteschip, de andere – het is een spel voor twee – de aliens. Het ruimteschip zit volgestouwd met (potentiële) wapens, alleen weet de ruimteschipeigenaar niet wat het effect van deze wapens is tot op het moment dat het tegen de aliens wordt ingezet. Dat betekent dat de confrontatie met de aliens willens nillens móét worden aangegaan, waarbij het op zoek gaan naar het meest effectieve verdedigingsmiddel een niet te verwaarlozen nevenactiviteit is. Een veel leukere activiteit dan de gemiddelde fotozoektocht zeg maar. In de praktijk komt dat er bijvoorbeeld op neer dat u een laserstraal op een alien afvuurt om er vervolgens luid krijsend als een speer vandoor te gaan omdat de laser blijkbaar als lastige bijwerking heeft dat de aliens zich in aantal hebben verdubbeld. Een goedgemikte augurk uit de mess daarentegen kan op diezelfde aliens dan weer de impact hebben van een 50 megaton TNT waterstofbom.

Claustrofobische spanning, tijdsdruk, verrassingsstress, variatie en vooral veel gegrinnik: het zijn allemaal sensaties die uw deel worden tijdens een spelletje TAGTFOS, eender welke rolverdeling u hanteert.

Er zijn er die voor minder naar de spellenwinkel hollen.

Voor iets mufs als Merkator bijvoorbeeld.

Dominique

 

Een gedachte over “TAGTFOS

  1. eentje voor op de radar, ik heb hier nog nooit van gehoord, noch enig plaatje van gezien…
    Ben benieuwd.

    Like

Reacties zijn gesloten.