Yummy Yomi

Medespeler,

Het is nog maar 3 februari en het belang van het smachtend vooruitblikken naar wat dit gezegende speljaar ons zal brengen kan wat mij betreft nu al worden gedefinieerd met het volgende woord: overbodig.

Dat komt door het feit dat ik het beste spel van 2011 gisteravond al heb gespeeld.

Ik hoef dit jaar geen geld aan spellen meer uit te geven, geen spellenwinkels of beurzen te bezoeken, geen prospectie meer te doen, geen fora te bekijken, geen berichten meer te posten op “De Tafel Plakt!“, kortom: ik kan vanaf nu lekker achterover leunen en gewoon spelen.

Het spel dat deze gigantische tijdsbesparing heeft opgeleverd heet Yomi.

Yomi is een kaartspel voor twee dat digitale vechtspellen – denk aan Tekken, Streetfighter en andere digitale rotzooi – unplugged simuleert en dat op een zodanige vernuftige en toch eenvoudige wijze dat u na enkele sessies knock-out en uitgeput aan uw speeltafel zit, smekend om meer.

Ik had het nooit gedacht hoor, dat ik mijn tegenspeler zou smeken mij nog meer pijn te doen, maar gisteren, op 2 februari, is het uiteindelijk dan toch gebeurd. “Sla mij alstublieft” Die zin heb ik eigenmondig uitgesproken. Mijn tegenspeler deed dat uiteindelijk niet omdat hij wist dat hij door deze actie zijn eigen doodvonnis tekende, maar toch, ik heb de vraag tot slaan gesteld.

Yomi hanteert het “ik denk dat jij denkt dat ik dat ga doen en ik doe dat lekker niet” principe waarbij tweevoudig inzetbare kaarten gedekt worden uitgespeeld, omgedraaid en uitgevoerd. U kunt trappen, slaan, gooien, ontwijken en blokkeren en afhankelijk van wat uw tegenstander op u af stuurt gebeurt er daarna nog het een en ander. Nog snel een extra aanvalletje er achteraan bijvoorbeeld of, nog beter, een welgemikte tegenaanval.

Het doel van dat alles is het aantal levenspunten van het karakter van uw tegenstander tot nul komma nul te herleiden voordat hij hetzelfde doet met dat van u.

Elk karakter beschikt over een speciale eigenschap en een kaartendeck met daarin 55 prachtig geïllustreerde kaarten – in de speciale editie zitten ze alle tien – die inhoudelijk en in verhouding tot de decks van de andere karakters in de doos ongelooflijk goed zijn uitgebalanceerd. U kunt met elk karakter van elk karakter winnen of verliezen. Verder bevat de speciale editie twee spelersmatjes en uit de kluiten gewassen glasstenen waarmee u op die mat de levenspunten van uw karakter aangeeft. En uit de kluiten gewassen spelregels.

Dat, beste medespeler, is meer dan genoeg om u de volgende jaren aan uw speeltafel gekluisterd te houden.

Als u een speelmaatje vindt.

Want dat is, samen met de prijs, het enige euvel waaraan dit spel lijdt. Het kan enkel met z‘n tweeën.

Maar hebt u zo iemand, iemand waarmee u regelmatig kunt afspreken en u ziet er niet tegenop met dat heer- of vrouwschap aan een tafel kaartverslaafd te zitten wezen is de aanschaf van dit spel een absolute must. Misschien moet u gewoon samen leggen om het spel te kopen want 100 dollar voor de speciale editie – iets waarnaar u vanzelf gaat verlangen als u zich enkele aparte sets hebt aangeschaft – is inderdaad niet niks.

Als u dat doet zullen de volgende kernwoorden tijdens het spelen als vanzelf in uw gedachten opborrelen: ontdekken, combo’s, psychologische oorlogvoering, bluffen, handmanagement, vaardigheid, inzicht, genadeslag, schoonheid, actie, snelheid, verslaafd, verwondering, bewondering, strategie – u las het vorige woord echt wel goed – en ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan.

We begonnen eraan om 20u en stopten ermee om 04u.

Met tegenzin.

Ik begon me immers net helemaal in te leven, in die agressieve panda.

En nu moet ik mij excuseren. Ik moet dringend gaan sleeven.

Een kleine 550 kaarten om precies te zijn.

Dominique

 

Yomi

Sirlin Games, 2011

David Sirlin

2 spelers vanaf 10 jaar

20 minuten per gevecht

 

 

5 gedachtes over “Yummy Yomi

 1. Nice! 🙂 Iedereen er erg lovend over zie ik, ook op BGG!
  Waar is dit spel alleen nog maar op ebay aan te schaffen?

  Like

 2. Ik ben zeer benieuwd bij welke (online) spellenwinkel je dit op de kop hebt weten te tikken: ben namelijk zeer geinteresseerd in dit spel 🙂

  Like

 3. Derrick,
  Er is nog minstens één exemplaar van de special first edition beschikbaar bij Games Lore in Engeland.
  Het is wel een zware doos, hou dus rekening met aanzienlijke verzendingskosten.
  Dominique

  Like

 4. Ik heb een versie op de kop kunnen tikken (helaas niet meer die van GamesLore)… deze week komt hij binnen 🙂
  Welke sleeves gebruik je voor de kaarten?
  Alvast hartelijk dank voor het antwoord!

  Like

Reacties zijn gesloten.