De “De Tafel Plakt!” Awards 2010: deel 22

Zombiespel van het jaar

Zombie State: Diplomacy Of The Dead (Zombie State Games)

Dit is het beste zombiespel van 2010. Meer nog: het is het beste zombiespel aller tijden.

Dat komt door het feit dat dit spel een leuke dynamiek kent waarbij u uw tegenspelers, buurnaties in dit geval, al eens een handje moet gaan helpen wilt u kans maken op de overwinning. Verder kon de Risk-, Pandemic- en Catanachtige benadering mij zeer bekoren en de introductie van zeszijdige dobbelstenen waarmee uw bevolkingsdichtheid wordt aangegeven is ook een zeer goede en vooral overzichtelijke visuele vondst. En het komt niet dikwijls voor tijdens het spelen van een bordspel, maar hier wordt u letterlijk geconfronteerd met het woord angst. U gaat uiteraard proberen dat niet te laten merken aan uw tegenspelers – die bijnaam doetje wilt u ten allen prijze vermijden, nietwaar – maar u gaat op bepaalde momenten tijdens het spel tot uw verbijstering vaststellen dat u, ondanks uw humanistische levenshouding, binnensmonds een gebedje aan het prevelen bent. Een gebed waarin het woord God een prominente plaats inneemt.

Puntenaftrek door de niet zo mooie en kwalitatief mindere uitvoering, de prijs en de iets te lange speelduur, maar dit is een eersteling en dan knijpen we een zombieoogje dicht.

Moest u trouwens als enige niet zombie op dit aardoppervlak overblijven: dit spel is ook solo niet te versmaden.

Ook leuk: tijdens het spelen doemde steeds weer het onderstaande lied in mijn muzikale cortex op. Ik was het al een tijdje uit het oor verloren maar nu wordt het tijdens de afwas weer uit volle borst meegezongen. Dank u wel, Zombie State Games!

http://www.youtube.com/watch?v=3nI2bVtQ6Kk&feature=related

Dominique