Slechte ligging

Een slecht resultaat is ook een resultaat.

Aan dat gegeven hou ik mij, notoir verliezer zijnde, al heel mijn spelerscarrière vast.

Notoire verliezers hebben ook de onweerstaanbare neiging op zoek te gaan naar de reden(en) van hun chronisch falen. Ook ik ontsnap hier niet aan, met als gevolg dat ik de plattegrond van mijn onvermogen al grotendeels heb uitgetekend.

En ik schaam er mij niet voor die plattegrond met u te delen.

Zo durf ik er gerust voor uit te komen dat intellectueel onvermogen zeker een rol speelt. Ik ben meestal niet de slimste aan tafel. En dan vertrek je niet op de startlijn, maar erachter. Oplossing? Geen fluit aan te doen, alle braintrainers op de Nintendo DS ten spijt.

Verder ben ik tijdens het spelen nogal ongeduldig van aard. Ik kàn gewoon niet lang nadenken over een spelbeurt. Ik word daar onrustig van. Gevolg: ondoordacht handelen. Gevolg van dat gevolg: verliespartijen. Oplossing? Zenboeddhisme, yoga en medicatie. Het laatste lijkt mij het meest interessant, maar dan zit je weer met de mogelijke bijwerkingen. Ik kan het voor mezelf en partner niet verantwoorden dat ik op het moment suprème seksuele uitvalsverschijnselen vertoon omdat ik persé Norenberc wil winnen. Ik hoor het haar al zeggen tijdens een koude winternacht, onder het warme donsdeken: “Het is niet erg hoor schat, Small World is ook belangrijk.” En slaperigheid lijkt me ook niet bepaald een stimulerende bijwerking tijdens een sessie Age Of Steam, moest ik daaraan al willen beginnen. Zenboeddhisme en Yoga blijven dus over. Ik hou u op de hoogte, maar verwacht er niet teveel van.

Mijn intuïtie, een kompas waaraan ik mijn briljante zetten nogal eens durf op te hangen, doet me ook meer dan eens als verliezer afdruipen. Ik ben een buikspeler, geen hoofdspeler. En een buik is niet bepaald het lichaamsdeel dat men het best aanspreekt als het op het het plannen van een meesterzet aankomt, zelfs niet tijdens een spelletje A La Carte. Oplossing? Geen. Dit gebrek lijkt me trouwens erg verweven met mijn hoger genoemd probleem, het gebrek aan speelgeduld. Ik ben verdoemd.

Onlangs heb ik nog een oorzaak achterhaald. Een oorzaak die zo voor de hand ligt dat ik ze tot voor kort zelfs nooit in overweging heb genomen: de ligging van het spelbord. Vooraleer u zich schuddebuikend van het lachen naar de vloer van uw stulp beweegt wil ik u toch verzoeken hier samen met mij even bij stil te staan.

Ik durf namelijk met u te wedden dat u statistisch gezien meer verliest als u tijdens het spelen aan de verkeerde kant van het spelbord zit.

Ik zal u eens uit de doeken doen hoe dat komt.

Als u zich ophoudt aan de verkeerde kant moet u mentaal en fysiek extra inspanningen leveren om die letterlijk ongunstige positie te compenseren. U moet meer dan gemiddeld uw halsspieren aan het werk zetten om na te gaan wat daar nu juist op dat bord geschreven of aangeduid staat, met als gevolg een groot risico op cervicogene hoofdpijn, een euvel dat u in de eindfase van het spel aanzienlijk parten kan spelen. U moet ook eens even stilstaan met welke extra belasting u uw hersenen, en meerbepaald uw visuele cortex, opzadelt.  Als u goed hebt opgelet tijdens de les biologie weet u dat u eigenlijk niet kijkt met uw ogen, maar met uw hersenen. U ziet eigenlijk van nature alles op zijn kop en uw hersenen draaien alles gewoon weer om. Dit om onder andere te voorkomen dat u ’s ochtends via het plafond uw slaapkamer probeert te verlaten. Kijkt u naar een omgekeerd spelbord dan zetten uw hersenen dat omgekeerde beeld recht, om vervolgens hun vergissing in te zien en het beeld nòg eens om te keren, zodat u uiteindelijk tòch dat op zijn kop liggende spelbord gepresenteerd krijgt. U belast uw grijze massa dus driedubbel: door de dubbele beeldomkering, het verlies aan denkvermogen dat deze dubbele omkering teweegbrengt (alle energie gaat daar naartoe) en de cervicogene hoofdpijn waarvan eerder sprake. En dan heb ik nog niet eens de variant “brildrager” in dit hele proces geïmplementeerd.

U gaat ook regelmatig moeten vragen aan uw medespelers wat er nu op die actiekaart staat die daar zo vrolijk tijdens een spelletje London – voor hen uiteraard lekker leesbaar – ligt te schitteren. Dat zorgt voor mentale onrust bij uzelf want u wilt uw medespelers niet lastigvallen en daardoor onnodig het spel vertragen. Wat schreef ik hierboven weer over driedubbele hersenbelasting? Maak er maar een vierdubbele van!

Dat, beste medespeler, is dan ook de reden waarom ik beter presteer in kaartspellen en bordspellen waarbij de ligging van het spelbord er niet toe doet. Het is ook opmerkelijk dat mijn winstpercentages aanzienlijk hoger liggen bij digitale versies van bordspellen en onlinesessies, op BrettspielWelt bijvoorbeeld. Alles ligt daar lekker gebruiksvriendelijk voor je neus en verder geen gedoe. 

Oplossing? Verliezers, kom op voor uzelf en eis inspraak in de tafelschikking. Spelontwerpers zouden er ook voor kunnen zorgen dat borden meerzijdig benaderbaar en leesbaar zijn. Zij staan blijkbaar niet echt stil bij het schandalige feit dat tijdens het spelen hunner spellen de helft van het deelnemersveld al van bij het openspreiden van het belangrijkste spelonderdeel met een handicap wordt opgezadeld. Fundamentele ongelijkheid, ook de bordspellenwereld ontsnapt er niet aan.

Strategisch geplaatste spiegels kunnen ook helpen.

En nu even een aspirientje.

Dominique

 

5 gedachtes over “Slechte ligging

 1. Hoi Dominque,
  leuk verhaal, zet jezelf voortaan netjes aan de zuid zijde van het bord…
  Ik zelf heb er geen moeite mee, ik zet mijzelf vaak aan de noord zijde van een bord, zeker als ik nieuwe spelers aan het bord heb.
  Ik heb er zelfs een microbadge voor gekocht op de BGG…
  Totde volgende keer,
  JeVo

  Like

 2. Herkenbaar! En dan ben je nog niet kleurenblind, zoals ikzelf, zodat je ook nog moet pieren om de verschillende ‘mooie pastelkleuren’ of ‘prachtige bruin-groen schakeringen’ uit elkaar te houden… “Welke kleur is deze pion nu weer?”… Maar er maar gerust een vijfvoudige hersenbelasting van!
  Groetjes,
  D.

  Like

 3. Op z’n kop lezen heeft zeker nadelen. Het valt meteen op als je net iets te lang naar een kaart kijkt of naar een keuzeveld… Alleen al door het lezen verraad je je strategie.
  Tip: Ik moest op eens denken aan dat houten rotatie hulpstuk van Scrabble…

  Like

Reacties zijn gesloten.