Neemt u gerust de tijd, Peter Jackson

Zit u ook zo op die film te wachten, goed wetend dat men er eigenlijk nog niet eens aan begonnen is: The Hobbit? Ik anders wel hoor.

Gelukkig werd de wachtkamer waarin wij zitten voorzien van een interessant wachtmuziekje: The Hobbit -The Boardgame. 

Van de week gespeeld en goed bevonden. Zonder meer.

U kruipt in de huid van een van de dertien dwergen die Bilbo, daartoe aangezet door Gandalf (wie anders), vergezellen om op zoek te gaan naar het ondergrondse hol van draak Smaug. Daar aangekomen is het de bedoeling dat Bilbo vindingrijk en moedig genoeg is om de schat waarop Smaug zijn luie leden heeft neergelegd te stelen en aan de rechtmatige eigenaars, waarvan u een onderdeel bent, terug te bezorgen. Als u dit avontuur overleeft zal uw beloning navenant zijn: men zal u verheerlijken in liederen.

In het verhaal gaat Bilbo zwaar tegen zijn zin en onder lichte dwang de weg naar het onbekende op. Het bordspel daarentegen werd door ons met verwachtingsvolle vreugde aangesneden. Ook na afloop bleef die vreugde overeind. Zo overeind dat dit weekend een nieuwe sessie wordt ingepland.

Eén pad lijdt ons van het ene avontuur naar het andere. Daarover bewegen wij ons onzichtbaar in het zog van de Bilbofiguur. Onderweg waarderen wij onze basisvaardigheden op, als daar zijn: zin voor initiatief, sluwheid en sterkte. Deze vaardigheden houden we bij op ons persoonlijk spelbordje. Ook proviand, het belangrijkste element in dit hele project, kan onderweg worden opgepikt. 

Wij bewegen ons voort door het uitspelen van dwergenkaarten. Deze kaarten, waarvan we er steeds vijf in onze rugzak hebben zitten, zijn genummerd van 1 tot 60 en worden vòòr elke verplaatsing uitgespeeld en van laag naar hoog uitgevoerd. Het symbool waarop Bilbo stopt, meestal een upgrade van uw vaardigheden, is vervolgens het uwe. Soms moet u ook inleveren. Het is dus zaak een dwergenkaart uit te spelen waardoor Bilbo op een symbool terechtkomt dat u het liefst zou hebben of voorkomen dat hij halt houdt op een een symbool dat u echt wilt vermijden.

Op ons pad naar de eeuwige roem vindt iemand in ons gezelschap De Ene Ring die hij vanaf dan ter eigen eer en glorie kan aanwenden. Aanwenden staat hier gelijk met het zodanig neerleggen van een dobbelsteen dat de voorkeurzijde van de speler in kwestie bovenaan ligt. Tijdens de tocht verandert de ring, onder begeleiding van enig tandengeknars, ook al eens van eigenaar.

Als we op onze tocht een veld van een hoofdavontuur bereiken moeten we dat proberen tot een goed einde te brengen. Het conflict met de steentrollen zit erin, net als het gevecht met de wargs, de bangelijke doortocht door het elfenwoud en de ultieme confrontatie met Smaug op zijn thuisadres. Als we daar al geraken.

Dat tot een goed einde brengen, dat is niet bepaald te vergelijken met het doen van inkopen in uw plaatselijke supermarkt. Het kost bloed, zweet en tranen, of beter gezegd: strijdbijlen, schilden en proviand. De avontuurkaarten die op elke lokatie worden gedraaid moeten één voor één worden afgewerkt en liefst succesvol. Indien u faalt gebeuren er immers erg ongemakkelijke dingen met u en uw gezelschap. U verliest meestal van alles en de kans bestaat dat Smaug, die uw nabijheid langzaamaan en letterlijk begint te ruiken, vanuit zijn grot opstijgt om zich te verplaatsen naar Meerstad, alwaar hij de plaatselijke bevolking aan den lijve laat ondervinden wat de enige ware betekenis van het woordje “heet” is. Waardoor het spel ook voortijdig eindigt. Uit de praktijk is gebleken dat draakje Smaug daar niet veel tijd voor nodig heeft.

Treuzelen is dus geen optie.

Om een avontuur te kunnen aanvatten moet u twee proviand in voorraad hebben. Om het succesvol af te ronden moet u een bepaald minimum aan schilden, strijdbijlen en proviand verzamelen. Dat doet u door het gooien van speciale dobbelstenen. U kunt de worpen beïnvloeden met uw eigenschappen sluwheid en kracht. Ook de ring en eerder gewonnen avonturenkaarten kunnen u hierbij helpen. Reken vooral niet op uw medespelers. U doet dit immers niet samen, maar individueel. De speler die het meest initiatief heeft mag avonturieren of passen. Past iedereen wordt het avontuur in kwestie als mislukt beschouwt en fladdert Smaug vrolijk snuivend één veld richting Meerstad. Een avontuur dat tot een goed einde is gebracht levert u edelstenen op. Om die edelstenen draait het, want op het einde van het spel bepaalt hun hoeveelheid de winnaar.

Dit bordspel, beste medespeler, is een avontuur, een belevenis. U moet het ook als dusdanig benaderen. Als u dat doet gaat u een leuk uurtje tegemoet. Het doet mij denken aan Beowulf, een spel van dezelfde auteur (ene Reiner Knizia) dat mij zeer genegen is en door menigeen onder ons zwaar wordt onderschat. Wilt u winnen moet u risico’s nemen. Niet zoveel risico’s als tijdens een bezoekje aan een gezellige markt in Bagdad, maar toch.

U kunt dit semi-coöperatief spelen of allen tegen elkaar. De laatste variant is het leukste. Het spel eindigt op het moment dat het laatste avontuur – veruit het moeilijkste – is afgewerkt of op het moment dat Smaug Meerstad aandoet. De speler die op dat moment het meeste edelstenen en bonuspunten, die op typisch Kniziaande wijze worden toegekend, heeft verzameld wint. Als u helemaal coöperatief gaat – deze variant staat niet vermeld in de regels maar is perfect mogelijk -moet u afrekenen met de verschrikkelijke Smaug voor hij Meerstad bereikt. Ik wens u en uw kleine, langgebaarde vriendjes hierbij veel geluk.

We worstelden een beetje met de proviand-spelregel en maakten het daardoor onszelf onnodig en erg moeilijk. Noteer dan ook de volgende belangrijke zin in uw spelregel-aantekenboekje: om een avontuur te mogen aanvatten is het voldoende dat u twee proviand in uw bezit hebt, u moet deze niet afgeven.

Verdict? Goed, zonder meer. Met prachtig materiaal en, voor de verandering, nog eens een heel functionele inlay.

De filmcrew in Nieuw Zeeland hoeft zich voorlopig niet te haasten.

Dominique

 

The Hobbit

Imagination Games / Fantasy Flight Games (2010)

Reiner Knizia

2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

45 tot 60 minuten

 

Een gedachte over “Neemt u gerust de tijd, Peter Jackson

Reacties zijn gesloten.