Kama Sumatra

Kama is een boeddhistische term die “plezier” betekent.

En die vlag dekt hier volledig de lading.

Laten we de vlag nu maar even verwijderen en melding maken van het feit dat ik het hier ga hebben over het bordspel Expedition Sumatra.

U ligt aangemeerd aan het eiland Sumatra, een eiland waarover uw opdrachtgever heeft vernomen dat het uitpuilt van exotische diersoorten. Die wil hij in zijn dierentuin. U wordt verzocht uit te kijken naar olifanten, neushoorns, oerang-oetans, tijgers en de zeer zeldzame en daarom erg waardevolle muntjac. Als dat uitkijken is gelukt en u krijgt er eentje in het vizier wordt u geacht het dier te vangen, het te transporteren naar uw schip dat voor de kust ligt en dat schip zo optimaal mogelijk vol te proppen.

Uw opdrachtgever heeft u voorzien van een wel heel goed uitgerust vaartuig, vol met lege kooien en twee vrachtwagens waarmee u de jungle in kunt om de diertjes eruit te halen. U zou uw eigenste zelf niet zijn als u op het middenschip niet wat extra ruimte hebt voorzien voor dieren die u voorbehoudt voor ùw handeltje op de lucratieve zwarte markt. Daar hoeft uw opdrachtgever niets van te weten.

U dobbert niet alleen voor de kust van het eiland. U hebt rookpluimen opgemerkt van minstens drie concurrenten. U weet dus wat u te doen staat: geen tijd verliezen, met die vrachtwagens en die kooien de jungle in en vangen die handel.

Medespeler, die is de eerste worp van Igramoon en het moet gezegd: ik heb al lelijker eerstelingen mogen aanschouwen, zowel naar uiterlijk als naar inhoud.

Expedition Sumatra is een variant op De Betoverde Doolhof. U weet wel, dat tegel-schuif-draaispel waarin u geacht wordt zoveel mogelijk attributen te verzamelen. Expedition Sumatra voegt daar nog een reeks toeters en bellen aan toe waardoor deze versie gerust de ultieme mag genoemd worden.

U krijgt een prachtig spelbord toegeleverd, waarop bij spelaanvang 25 van de 50 al even prachtige tegels gedekt worden gelegd. Aan de achterkant van die tegels vindt u afbeeldingen van de hoger genoemde diersoorten, inboorlingen, valstrikken, stormen en verrekijkers.

Verder in de iets te grote doos: boeg-, steven- en middenschiponderdelen waarmee u voor u aan de slag gaat uw persoonlijke ark samenstelt. Daarop afgebeeld de voorkeurdieren die uw opdrachtgever in het ruim wil en de bonus (punten) die hij op het einde van het spel uitkeert als u zijn wensen in detail vervult. Verder herbergt de doos uiteraard ook de dieren die door u zullen worden opgejaagd en op een tegel worden geplaatst als hun afbeelding bij het omdraaien daarvan tevoorschijn komt. Hier wordt wel wat fantasie van u verwacht. De dieren worden namelijk voorgesteld door houten blokjes (tijgers, oerang-oetans en muntjacs) en balkjes (olifanten en neushoorns). Niet levensecht, maar wel functioneel. Verder vindt u tijdens het graaien in de doos ook nog twee vrachtwagens voor elke speler, elk voorzien van een kooi. Eentje waar één groot beest in past of twee kleine van dezelfde soort en eentje met twee kleine kooien waarin u twee specimen in kwijt kunt, eventueel van een verschillende soort. Tenslotte merkt u een miniatuurversie van uw schip op dat bij spelaanvang aan de start-aanlegplaats aan de rand van het eiland wordt geplaatst en waarmee u naarmate het spel vordert rondom het eiland vaart.

Daar moet u het mee doen.

En wat u doet is het volgende:

Tijdens uw beurt kunt u vier acties kiezen uit vijf mogelijkheden en deze naar believen combineren op kopiëren.

De eerste actie is een tegel omflippen naar een vrij aangrenzend veld zonder hem te roteren.

De tweede actie is een tegel roteren.

De derde actie is een dier vangen en inladen.

De vierde actie is met één van uw vrachtwagens een pad afdenderen tot u eventueel niet meer verder kunt of u doodleuk beestjes gaat lossen op uw schip.

De vijfde actie kost u twee actiepunten, maar is eigenlijk misschien wel de leukste: een dier gaan stelen bij één van uw tegenstanders.

Als u flipt zijn er een aantal dingen die kunnen gebeuren:

Er verschijnt een afbeelding van een dier. Het dier in kwestie wordt op de tegel geplaatst.

Er verschijnt een valstrik. De actieve speler plaatst een dier naar keuze uit de voorraad op de val.

Er verschijnt een storm. De storm verschuift alle tegels in de rij naar de rand van het spelbord in de richting van de pijl. Voor elke verschoven tegel wordt elk schip een veld vooruit (groene pijl) of een veld achteruit (rode pijl) gezet. De stormtegel wordt vervolgens uit het spel genomen en vervangen door een gedekte uit de voorraad.

Er verschijnt een verrekijker. De actieve speler mag twee gedekte tegels bekijken. De verrekijkertegel wordt vervolgens vervangen door een gedekte uit de voorraad. Een heel interessant tegeltje dit.

En tenslotte: er verschijnt één van de meest irritante personages die ik ooit in een spel ben tegengekomen, de inboorling. Wordt deze leukerd zichtbaar moet elke speler een dier dat hij reeds op zijn middenschip heeft ondergebracht terug in de voorraad leggen. Zijn er spelers die hun boeg of achtersteven al volledig gevuld hebben verliezen deze spelers ook daar nog eens een extra dier. De actieve speler blijft gespaard van deze laatste ramp. Wat de ergernis over deze klootzak nog groter maakt is dat hij niet uit het spel verdwijnt, zoals de andere tegels, maar gewoon gemengd wordt onder de bovenste vijf tegels van de gedekte voorraad. U weet wat dat betekent. Twee van die kerels zitten er in het spel, meer dan voldoende om het spel te eindigen met een hele hoop plukken haar aan uw voeten.

Eigenlijk heel simpel allemaal.

U mag een tegel omflippen als er een dier op staat. Dat vlucht dan gewoon weer het veilige groen van de jungle in. Een tegel met een dier erop roteren mag ook, en u mag dat zelfs ook met een tegel waarop een jeep staat. Een tegel met een jeep mag begrijpelijkerwijze niet geflipt worden.

U hebt al door dat het manipuleren van de tegels in uw eigen voordeel en het daarbij tegelijkertijd dwarszitten van uw tegenstanders de hoofdmoot uitmaakt van dit spel. Hou rekening met directe conflicten op dat spelbord, zeker als u plots vaststelt dat men onder uw ogen de kooi achterop uw vrachtwagen aan het leeghalen is.

Nadat u uw acties hebt uitgevoerd verplaatst u uw schip net zoveel velden vooruit als de tegel waarop uw jeep met grote laadbak staat uitvalswegen bevat.

Heeft een speler het hele eiland rondgevaren of is de trekvoorraad tegels op eindigt het spel.

Elke dierenvanger telt zijn punten. Een olifant is vier punten waard, een neushoorn drie, een tijger twee en een oerang-oetan één. De zeldzame muntjac is op zich vijf punten waard maar je kunt hem ook transformeren in een dier naar keuze, waarna hij de punten van dat bepaalde dier overneemt. Dat kan belangrijk zijn als u een scheepsdeel helemaal wil vullen om de aanzienlijk hogere bonuspunten te incasseren. U krijgt deze bonusbonuspunten als u de juiste combinatie van diersoorten aan uw opdrachtgever of op de zwarte markt kunt afleveren. 

Eindigt het spel omdat er een speler het hele eiland is rondgevaren krijgt deze speler vijf bonuspunten. Slaagt er een andere speler tijdens dezelfde beurt daar ook in krijgt deze nog twee punten. 

Wat krijgt u?

U krijgt een prachtig vormgegeven bordspel.

U krijgt een spel dat makkelijk uit te leggen is.

U krijgt een spel dat uitnodigt om te spelen.

U krijgt een familiespel met scherpe kantjes. U moet ermee rekening houden dat kiemen van familievetes in deze doos dik gezaaid liggen. Hou daar een beetje rekening mee als u dit op tafel legt.

U krijgt een spel waar geluk een niet onbelangrijke rol speelt.

U krijgt een spel dat binnen het uurtje af te werken is.

U krijgt een zeer origineel vormgegeven regelwerk waarin het erg makkelijk navigeren is.

U krijgt heel veel interactie.

U krijgt tactiek.

U krijgt amusement.

Wat krijgt u niet?

U krijgt geen waarheidsgetrouwe plattegrond van het eiland Sumatra.

U krijgt geen dierfiguren in de vorm van dieren.

U krijgt geen antwoorden op vragen als: wat gebeurt er als u met uw schip gedeeltelijk een eilandhoekje om vaart? Hoe zit het nu juist met de voorbijsteekregels van de schepen?

U krijgt geen balans met drie spelers.

U krijgt geen veelspelerspel.

U krijgt niets wereldschokkends.

 

Dominique

 

Expedition Sumatra

Igramoon Spieleverlag (2010)

Jens Jahnke / Britta Stöckmann

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

45 minuten

 

Een gedachte over “Kama Sumatra

  1. Ik heb in ieder geval veel plezier beleefd aan dit spel, af en toe eens een “kriske” kunnen doen! :-)))

    Like

Reacties zijn gesloten.