De “De Tafel Plakt!” Spiel 2010 Koopwijzer!

Ik heb u wel horen mompelen hoor, achter uw computerscherm: “Hij maakt het zich weer gemakkelijk met zijn voorbeschouwingen op Spiel. Voor en tegens opsommen en zelf geen stelling innemen. Zo kan ik het ook!” 

U hebt gelijk, twee wegwijzers met hetzelfde opschrift in tegengestelde richtingen plaatsen is niet mooi. In het Nederlandse Leusden is naar het schijnt al een werkgroep opgericht om uit te vlooien wat er nu in godsnaam moet gedaan worden met die pek en veren: trakteren of niet?  Daarom als afsluiter, op basis van de 50 spellen die ik heb voorbeschouwd, een koopadvies. Let wel, het gaat om de spellen die u wel en niet vanuit Essen zult meebrengen als u op 21 oktober aanstaande enkele dagen in mij zou transformeren. Ik weet het, u mag er niet aan denken maar doe het toch maar even. Voor de duur van deze bijdrage.

Daar gaan we:

1655: Habemus Papam (DDD Verlag GmbH)

Gezien mijn goede ervaringen met deze uitgever, het erg aanlokkelijke thema, de vermoedelijke schoonheid en het feit dat het hier om een kaartspel gaat ben ik geneigd deze aan mijn verzameling toe te voegen.

Mijn advies: KOPEN!

7 Wonders (Repos Production)

Ik weet niet hoe het met u zit maar ik heb mijn exemplaar (mét Manneken Pis) al voorbesteld. Eén sessie met het prototype was genoeg om mij helemaal overstag te doen gaan en voor zover mijn glazen bol, na al mijn voorbeschouwingen, nog naar behoren functioneert wordt dit dé hit van Essen. De Belgische sombrero’s van Watermaal-Bosvoorde gaan Spiel helemaal binnendoen dit jaar, let maar op.

De mooie presentatie (die grote kaarten! die wereldwonderen!), de snelheid van uitvoering, de leuke links-rechtsinteractie, de enerverende dilemma’s en de meerdere wegen naar de overwinning smaken als de rozijnen in de Coupe Cheval die ik tijdens de zomermaanden op het terras van de Kievithoeve in Engsbergen pleeg te nuttigen: heerlijk!

Advies: KOPEN!

Alex & Co (ESG)

Het thema – u gaat op zoek naar uw favoriete spellen van uw favoriete spelauteurs en scoort daar uiteindelijk punten mee – mag dan lekker klinken, ik vrees een beetje voor de magerte van het speltechnisch concept. Een veredelde memory is niet bepaald het soort kraker waarnaar ik in Essen op zoek ga. Als u trouwens op zoek bent naar de edelste der memory’s raad ik u Drakenschat van Winning Moves aan. Elke ouder die naam waardig zou dat in zijn spellenkast moeten hebben staan. Met Sinterklaas in aantocht weet u wat u, sléchte ouder, te doen staat.

Advies: NIET KOPEN!

Alhambra: The Card Game (Queen Games)

Dit is gewoon Alhambra zonder spelbord hoor, of er nu Belgium of The Netherlands op die doos staat gedrukt maakt geen ene moer uit.

Advies: NIET KOPEN!

Antics! (Fragor Games)

Allemaal mooi, die buzz die vóór Spiel door de langgerokte Lamont brothers wordt gegenereerd, maar dat is allemaal nog geen garantie voor een goed spel. Het spelbord is trouwens van een zodanige blubberigheid dat ik daar nooit mijn weg op ga kunnen (terug)vinden.

Mijn twijfel is te groot.

Advies: NIET KOPEN!

Asara (Ravensburger)

Een familiespel van Kramer/Kiesling dat niet bepaald positief wordt onthaald door de verwende veelspeler. Gek genoeg blijkt deze globale afwijzing bij ondergetekende dan weer een vaag gevoel van “misschien is dat dan toch iets voor mij” te triggeren. De vergelijking die sommige kenners met Australia maken doet me ook enigszins opveren.

Ik waag de gok.

Advies: KOPEN!

Ascension: Chronicle Of The Godslayer (Gary Games)

Dit heeft al enkele keren mijn keukentafel gehaald en is meer dan goed bevonden. U wordt niet overbevraagd hier maar u moet er toch wel uw gedachten bijhouden. Gewoon leuk.

Advies: KOPEN!

Basilica (Rebel.pl)

De mooie doosillustratie gaat me toch niet over de streep trekken. Het leggen en activeren van tegels is niet bepaald een activiteit die mijn bijniermerg ertoe aanzet om hopen adrenaline te produceren. Rebel.pl heeft trouwens op Spiel een ander spel op de schappen staan dat dat wel doet. We lopen het straks nog tegen het lijf.

Advies: NIET KOPEN! 

Biblios (IELLO)

Ik heb de lelijke oerversie meermaals gespeeld en ik durf u recht in de ogen kijken terwijl ik de volgende woorden, ietwat theatraal,  uitspreek: “Koop dit of u gaat er achteraf spijt van krijgen!”

Advies: KOPEN!

Cadwallon: City Of Thieves (Fantasy Flight Games)

Dit valt naar mijn persoonlijk aanvoelen onder de categorie “listige schoonheden”. Ik bedoel daarmee dat dit een bloedmooi spel is dat u, naar analogie met een bloedmooie vrouw, verleidt om u vervolgens zwaar teleur te stellen. Ik heb al betrouwbare geruchten opgevangen over de nefaste gevolgen van de Cadwallon verleidingstruc en ik raad u dan ook aan hier erg voor op te passen.

Advies: NIET KOPEN!

Das Letzte Abendmahl (GameHeads)

Als u de spellenscene een beetje volgt weet u dat we, na de coöperatieve boom, aan het evolueren zijn naar de weerwolvenkloon-boom. The Resistance en Das Letzte Abendmahl zijn daar exponenten van. Ze hebben allebei hun charmes, maar het laatste avondmaal verliest, ondanks de prachtige kaarten die het spel op gang trekken, toch wat van zijn pluimen omdat het uiteindelijke doel, de moordenaar naast de koning krijgen door hem naast diens troon te laten plaatsnemen, een heel fysiek gedoe is. Dat proces houdt namelijk in dat u veel van stoel moet wisselen en door mekaar moet lopen. Ik vind dat niet leuk.

Advies: NIET KOPEN!

Defenders Of The Realm (Eagle Games)

U weet wat ik over dit spel denk en ik ga u hier niet vervelen door erover te blijven doorbomen.

Advies: KOPEN!

Defenders Of The Realm: Dragon Expansion (Eagle Games)

Hebt u Defenders Of The Realm in uw kast staan zou u gek zijn als u deze horror aan u voorbij laat gaan. Hou rekening met het feit dat uw frustratietolerantiedrempel zwaar op de proef zal worden gesteld en er kan u niks gebeuren. Het prijskaartje is wel een afknapper. 49,99 euro is niet niks. Dat dilemma moet u zelf zien op te lossen en aangezien u spelmatig regelmatig met dilemma’s wordt geconfronteerd heb ik daar alle vertrouwen in.

Advies: KOPEN!

Defenders Of The Realm: The Barbarian (Eagle Games)

Geen must deze, maar wel leuk om grijpklaar in de doos te hebben zitten voor als de nood het hoogst is.

Advies: NIET KOPEN (en de kleine 5 euro die u uitspaart mee spenderen aan de Dragon Expansion)

De Vulagri Eloquentia (Giochix.it e.a.)

Verleidelijk en lonkend maar ik ben serieus op mijn hoede. Siena heeft mij indertijd behoorlijk ontgoocheld en ik meen in de spelmechanismen gelijkaardige afknaprisico’s te ontwaren.

Advies: NIET KOPEN!

Die Saulen Der Erde: Das Kartenspiel (Kosmos)

Een slagenspel voor 3 tot 4 spelers met ballen waarin u probeert zowel uw eigen werkvolk binnen te halen als de grondstoffen waarmee dat volk aan de slag kan. Aan de slag kunnen betekent hier grondstoffen omzetten in overwinningspunten. Speciale karakters laten u toe uw tegenstanders strafpunten aan te smeren. U kunt leuke dingen doen met Prior Phillip, Regan Hamleich, William Hamleigh, Bisschop Waleran  en de Koning himself. Lady Aliena en Alfred Builder verplichten u dan weer om minder leuke handelingen te stellen. Liefhebbers van De Kathedraal gaan zich hier, niet alleen omwille van de prachtige vormgeving, onmiddellijk thuisvoelen. Zit vol subtiliteiten, niet in het minst omdat u ook met het werkvolk van uw tegenspelers speelt, en spanning. Dit laatste tot op het eind. Wat u wanneer doet en vooral met wie is iets dat zorgvuldig moet worden overwogen. Laat u ook niet afschrikken door de, relatief eenvoudige, Duitse tekst op de kaarten. U komt er gegarandeerd uit.

Enig minpuntje: het bijhouden van uw grondstoffen doet u aan de hand van kaarten en dat is nogal een gedoe. De keuze daarvoor is begrijpelijk aangezien het hier tenslotte om een kaartspel gaat en men het doosje persé klein en economisch verantwoord wou houden, maar wij hadden toch meer plezier door de grondstoffen van De Kathedraal als alternatief te gebruiken. Dat gooit zo lekker.

Voor de prijs van 4,99 euro moet u het ook niet laten.

Bargain Hunter, een heruitgave op Spiel waarvan ik u de belangrijkheid niet hoef toe te lichten, gaat moeten oppassen. Het zou wel eens kunnen worden afgetroefd door “Die Saulen Der Erde: Das Kartenspiel”.

Een korte omschrijving van Die Saulen Der Erde: Das Kartenspiel? Heel veel spel in een klein doosje.

Advies: KOPEN!

Die Speicherstadt Erweiterung (Eggert Spiele)

Dit is een makkelijke en hier kunnen ze me in Leusden (nog) niet op pakken: niet kopen! Niet omdat deze uitbreiding niet goed zou zijn maar omdat ze op Essen nog niet te krijgen is. De streefmaand is opgeschoven naar februari 2011.

Advies: NIET KOPEN!

DungeonQuest (Fantasy Flight Games)

Lang geleden heb ik dit graag gespeeld, maar de tijden zijn veranderd. Teveel geluk, de mogelijkheid tot een snelle dood en lange wachttijden tijdens de gevechten zijn allemaal elementen die meespelen om dit spel de toegang tot mijn spellenkast te ontzeggen.

Advies: NIET KOPEN!

Fabula (Asmodée / Libellud)

Als u een aanhanger van Dixit bent – dat zijn er naar het schijnt nogal wat – moet u een aankoop zeker overwegen. Dixit is een spel waarvan ik een sessie niet zal afslaan maar het hoeft niet persé in mijn spellenkast.

Advies: NIET KOPEN!

Forbidden Island (Gamewright / Schmidt Spiele / Asmodée)

Snel, coöperatief, mooi, functioneel en vooral leuk. U hebt het hier allemaal al eens kunnen lezen.

Advies: KOPEN!

Friesematenten (Amigo)

Ik vind de illustraties op kaarten van de eerste editie leuker, maar hun functionaliteit in de nieuwe editie is beter. Wel jammer dat men weer de setjestoer opgaat, ik had liever alles in een grote doos gezien. Ondanks deze kleine schoonheidsfoutjes en mede door de lage prijs en de geslaagde inhoudelijke bijsturing, een aanrader.

Advies: KOPEN!

Gosu (Moonster Games)

Als u veel met z’n tweeën speelt is het een echte aanrader. Met drie of vier spelers wordt het een beetje onoverzichtelijk. Ook de te kleine tekst op de kaarten is een minpunt. Het spel zelf maakt echter veel, zoniet alles, goed. En in de doos zit nog genoeg lucht voor de op handen zijnde uitbreiding(en).

Advies: KOPEN!

Grimoire (Japon Brand – One Draw)

Dank u, One Draw! In de loop van deze week leest u hier een gedetailleerde bespreking.

Advies: KOPEN!

Heroes Of Graxia (Petroglyph)

Leuk, maar het voortdurend optellen en aftrekken van uw aanvals- en verdedigingskracht is toch een beetje een afknapper. U hebt bij momenten het gevoel in het vijfde leerjaar in het lesuur bewerkingen te zitten.

Avies: NIET KOPEN!

Hornet (Z-Man Games)

Leuk thema, die rondzoemende bijtjes, maar te abstract naar mijn mening. Ik hou niet zo van abstracte spellen, zeker niet als ze thematisch vermomd zijn. Dat is uiteraard uiterst subjectief en u doet ermee wat u wilt, maar besef wel dat u zich op dit moment nog steeds in mijn huid bevindt.

Advies: NIET KOPEN

Intrigo (Asmodée / Hazgaard Editions)

Gespeeld en de apathie bij elke speler na, de wel heel plotse,  afloop sprak boekdelen. Er zit iets in, de vraag is alleen wat en waar. Niet voor herhaling vatbaar.

Advies: NIET KOPEN!

Isla Dorada (Funforge / Fantasy Flight Games)

Helemaal mijn ding en visueel erg aantrekkelijk, net als ikzelf eigenlijk. Het thema, het zoeken naar schatten op een afgelegen paradijselijk eiland,  spreekt me ook erg aan en het manipuleren van de gezamenlijke route die daarvoor best gevolgd wordt evenzeer. Ik hou van gevloek en gesar aan een speeltafel, dus laat maar komen dat eiland.

Advies: KOPEN!

Jäger Der Nacht (Kosmos)

Ga voor de originele versie, Shadow Hunters van Z-Man Games. Die is goedkoper, kleiner in omvang  en heeft een knaller van een uitbreiding als u aan het basisspel niet genoeg hebt.

Advies: Jäger Der Nacht: NIET KOPEN! Shadow Hunters: WEL KOPEN!

 K2 (Rebel.pl)

Een intrigerend en niet zo vaak voorkoend thema en daarom alleen al het bekijken waard. Ik heb lang geleden op vakantie eens een bergbeklimmersspel in Zwitserland gekocht en het op de terugweg op de trein laten liggen. Dit spel gaat na al die jaren dat verschrikkelijke trauma compenseren.

Advies: KOPEN!

Key Market (R & D Games)

Te kleurrijk en daardoor onoverzichtelijk. En allemaal al eens eerder gezien. Niet mijn ding.

Advies: NIET KOPEN!

King Of Tokyo (IELLO)

Intrigerend en aanlokkelijk, niet in het minst door de naam Richard Garfield op de doos en ook wel door wat u in het spel allemaal kunt doen. Het materiaal ziet er echter niet uit. Bordkartonnen monstermutaties? Qué?

Advies: NIET KOPEN!

London (Treefrog Games)

U zou uw voorbestelling al lang moeten geplaatst hebben. Deed u dat niet zult u mogelijk in Essen van een kale kermis thuiskomen (tenzij u dit verlies compenseert met de kermis Rummelplatz van Eggert Spiele). Wallace gaat hier de familietoer op. Weliswaar families waar iedereen minstens een hogeschooldiploma heeft, maar toch, hij evolueert in de goede richting. Ik bespeur een vleugje San Juan – nog steeds het beste spel aller tijden – in de manier waarop de kaartafhandeling gebeurt en dat alleen al heeft mijn voelhorens extremely op scherp gezet. Verder lijkt het koortdansen met de minpunten een prikkelende uitdaging, doet de één-actie-per-beurt het spel lekker vooruitgaan en de volumineuze en mooie kaartendeck maakt het feest compleet. Enige minpunt: de leningen die u tijdens het spel kunt aangaan. Ik háát lenen in spellen, maar bij deze knijp ik een oogje dicht.

Advies: KOPEN!

Luna (Hallgames)

Stefan Feld kan sinds Notre Dame bij ondergetekende heel weinig verkeerd doen. Maar hij is aan het afglijden. Luna bevindt zich naar mijn aanvoelen neerwaarts op dat hellend vlak waarop Feld zich momenteel bevindt. Ook grafisch, weer subjectief uiteraard, een miskleun van formaat.

Advies: NIET KOPEN!

Magical Athlete (Z-Man Games)

Enkele kenmerken – ik schrijf uit ervaring –  die dit spel typeren: u lacht zich te pletter, u schreeuwt uw atleten naar de finish, u bibbert zich het pleuris als er een assassin in de selectie zit, u gokt zich berekenend naar puntenwinst, u ziet knarsetandend uw favoriete loper voor uw neus weggegraaid worden, u komt één muntstuk te kort om dat prachtexemplaar te kopen en u zindert van spanning in de laatste rechte lijn. U doet maar hoor, maar ík zou het wel weten.

Advies: KOPEN!

Malta! (Z-Man Games)

Ontgoocheling heeft een naam, beste medespeler, en die naam is Malta! Kijk, er is chaos en chaos. En “Malta!” doet daar nog een schep bovenop. Ik raad u dit ten stelligste af als u een dwangmatige aandrang voelt om elke vorm van chaos in uw leven onmiddellijk met orde te counteren en ik wens u oprecht veel geluk als u het aandurft de chaos die zich hier manifesteert te beteugelen. Meer zelfs, ik zie u na afloop graag terug op de afdeling hopeloze gevallen van het psychiatrisch ziekenhuis waarnaar uw huisarts systematisch doorverwijst.

Advies: NIET KOPEN!

Nile (Minion Games)

Een leuk licht kaartspel, maar de kaartkwaliteit laat enorm veel te wensen over. Is eigenlijk niet speelbaar zonder sleeves en ik speel niet graag met sleeves. Ik heb dan het onaangename gevoel dat ik met glijmiddel in mijn handen zit en dat is een suspensie die ik toch liever op andere locaties gebruik dan aan mijn keukentafel. Elk, maar dan ook elk kaartspel zou door de perfect afgestelde machinerie van de beste speelkaartenproducent ter wereld, onze eigen Cartamundi (hoofdzetel Turnhout, België), moeten worden geproduceerd. Dan zaten we niet te knoeien met dit soort ondingen.

Advies: NIET KOPEN EN WACHTEN OP DE TWEEDE EDITIE MET KWALITATIEF BETERE KAARTEN!

Norenberc (White Goblin Games)

Medespeler, ik weet het echt niet. Dit is weer zo’n spel dat we in ontelbare andere gedaanten op onze gezellige keukentafel hebben zien passeren. Ik twijfel dan ook aan de meerwaarde. Grafisch ben ik ook niet echt onder de indruk, maar dat zegt uiteraard niets over het speelplezier. Het prijskaartje, zich naar verluidt situerend rond de 45 euro, is ook niet bepaald van de poes Ik wacht nog even af.

Advies: NIET KOPEN!

Railways Of The World: The Card Game (Eagle Games)

Heerlijk kaart/legspel dat perfect het gat opvult tussen Age Of Steam en Ticket To Ride. Werd door mijn persoonlijke spellenvriendenkring na een eerste kennismaking massaal ingeslagen. Dat zegt genoeg want het zijn allemaal kenners.

Advies: KOPEN!

Rallyman (Rallyman)

Rallyrijden met een hoog Can’t Stop gehalte. De persmap bedriegt u met dat zogenaamde gedoe met uw copiloot maar dat zal de pret niet drukken. U doet hier erg leuke dingen met seconden en dobbelstenen en net als in een echte rally durft u hierbij al eens risico’s nemen. Over enkele weken zelfs in een Nederlandstalige versie beschikaar en mijn exemplaar is al voorbesteld. De aard van dit opgefokte beestje maakt dat het ook op een erg aangename manier solo speelbaar is.

Advies: KOPEN!

Rummelplatz (Eggert Spiele)

Bitter weining weet ik hierover en bitter weinig is een meetbare hoeveelheid waarmee ik niet graag naar Essen afzak. Vele kleintjes maken een groot, zo gaat het spreekwoord, maar ik weet uit ervaring dat dit in de spelwereld niet echt opgaat.

Advies: NIET KOPEN!

Show Business (SINONIS)

Ik droom er nog altijd van hoor, dat Stevie Nicks op een door haar vrij te kiezen ochtend, zittend aan het voeteinde van mijn bed, mij met het nummer Sara (liefst The Cleaning Lady Version) de dag in zingt. Maar het zal er nooit van komen. Net zoals het er niet van zal komen dat ik dit spel aan mijn verzameling toevoeg. Rock & Roll vertrouw je toe aan een podium of een platenspeler, niet aan bordkarton en wat plastic gitaartjes.

Advies: NIET KOPEN!

Sobek (GameWorks / Asmodée)

Aangezien ik een liefhebber van (mooie) kaartspellen ben, het Oude Egypte wel een bekoorlijke locatie vindt en GameWorks mij tot op heden nog nooit heeft ontgoocheld ben ik geneigd tot aankoop over te gaan.

Advies: KOPEN!

Space Hulk: Death Angel – The Card Game (Fantasy Flight Games)

Kwam gemengd aan bij mijn favoriete medespelers, maar ikzelf ben er helemaal weg van. Hondsmoeilijk, onvergeeflijk en bij momenten erg oncontroleerbaar. Maar is controleerbaarheid geen synoniem voor een gegarandeerde winst? En is het leuk aanschuiven als u vooraf al wéét dat u gaat winnen? Ik dacht het niet. Weet u trouwens vooraf wat die gekke en op bloed beluste genestealers van plan zijn als u hen in een donkere gang in een militaire basis op een vreemde planeet tegen het lijf loopt? Ze gaan het u niet van naaldje tot draadje en met behulp van een plattegrond uitleggen hoor.

Ook solo erg leuk.

Advies: KOPEN!

The Lord Of The Rings: The Card Game (Fantasy Flight Games)

Erg verleidelijk, een coöperatief kaartspel in Midden-Aarde. Maar de eerste reacties lopen niet bepaald over van enthousiasme. Het “Pas op, Sauron staat achter je!” gevoel komt niet op. Erger nog, men sleept zich als een Gandalf met een looprekje naar het einde. De woorden slepen en spellen, hoewel ze uit dezelfde letters bestaan, kom je beter niet tegen in dezelfde zin, iets wat hier dus blijkbaar wel het geval is.

Advies: NIET KOPEN!

The Resistance (Indie Boards & Cards)

Wie in is voor Weerwolven gaat hier zeker zijn gading vinden. U doet lekker mee tot op het einde, de paranoïa zou naar verluidt nog weliger tieren dan in Weerwolven en op Spiel krijgt u er nog een extra setje actiekaarten bovenop  zodat het gerecht nog pikanter wordt opgediend. Bent u verantwoordelijk voor een spellenclub is het moment aangebroken om uw verantwoordelijkheid eindelijk eens op te nemen.

Advies: KOPEN!

Thunderstone: Wrath Of The Elements (Alderac Entertainment Group)

Wie Thunderstone liefheeft gaat hier ook van houden en, zoals het een goede geliefde betaamt, er steeds weer naar terugkeren. U leest er hier binnenkort meer over.

Advies: KOPEN!

Tornado Alert! (Hyptic)

Spellen die gebaseerd zijn op reactiesnelheid gaat u in mijn spellenkast niet of nauwelijks terugvinden. Das Bettspiel misschien, maar dat bevindt zich in mijn slaapkamer en niet in mijn spellenkast, dus die telt niet. De geruchten over het niet af zijn maken me ook ongerust. In de liefde betekent “niet af” “aan” en dat voelt lekker, in de spellenwereld is het absolutely not done. U weet dus wat u te doen staat.

Advies: NIET KOPEN! 

Trollland (Ludocortex Editions)

Ik denk dat u wel meerdere kaartspellen uit hetzelfde segment in uw spellenkast hebt staan – het segment waartoe ook de spellen Coloretto, 6 Nimmt en Mow behoren – waardoor de vraag kan worden gesteld: moet dit? Neen, dit moet niet want u hebt het waarschijnlijk al.

Advies: NIET KOPEN!

Vinhos (What’s Your Game)

Het thema, wijnbouw, spreekt me totaal niet aan en de stoffelijke verschijningsvorm van dit spel, een spreadsheet waarop u voornamelijk met getallen en kolommen aan de slag gaat, is voor ondergetekende een afknapper van formaat. Voor de spelers onder ons die zch graag ergens in vastbijten is dit waarschijnlijk een feestmaal. En voor mij eigenlijk ook want ik spaar hier een respectabele hoeveelheid euro’s uit die ik met plezier aan een ander spel zal uitgeven.

Advies: NIET KOPEN!

 

Hier, beste medespeler, eindigt mijn voorbeschouwing van Spiel 2010. Ik hoop dat u er iets aan had. Ik blijf niet stilzitten hoor, u gaat hier de volgende dagen en weken nog meer interessante dingen lezen. Pre-Spiel spelbesprekingen bijvoorbeeld en ook een bijdrage over – ik overdrijf niet – mogelijk het beste spel van 2010, waarnaar u jammer genoeg in Essen tevergeefs op zoek zult gaan.  En als er echt nog iets nieuws aangaande Spiel te melden valt zal ik dat zeker niet laten. Loop dus niet te ver weg.

En als u dan toch over die beurs loopt over een kleine drie weken, bedolven onder de plastic zakken, doe het dan zingend en op het ritme van het onderstaande lied. Dan herken ik u als ik u tegenkom. Het werkt trouwens aanstekelijk. Beeld u nu eens in dat de beursbezoekers op die dag, alle 35.547, vanaf het tweede couplet massaal invallen. Hoe ver, beste medespeler, is de wereldvrede dan van Essen verwijderd denkt u?

http://www.youtube.com/watch?v=Tj1RjbiXqNA

Du kannst atmen, du kannst gehen, dich ann allem freu’n und alles sehn.

Inderdaad.

Ik wens u veel plezier, daar in Essen.

Dominique 

 

8 gedachtes over “De “De Tafel Plakt!” Spiel 2010 Koopwijzer!

 1. Dominique,
  Bedankt voor deze voorbeschouwingen. Ik als beginnend spellen leek, en beginnende Spiel veteraan heb hier heel veel aan gehad! 🙂
  Ik kan niet beloven dat ik het liedje de hele dag zal neuriën, maar ik zal een poging doen 🙂

  Like

 2. Proficiat Dominique,
  Fantastische voorbeschouwingen weer, ik geef jou bij deze een “de tafel plakt”- award. Het zou wel tof zijn als je bij deze nog even een kostenraming kan plaatsen voor Essen. Dat spel gaat ons weer geld kosten vrees ik 😉

  Like

 3. Heel fijn om zo een samenvattende handleiding aangeboden te krijgen! Alvast een camionette gehuurd om alles thuis te krijgen dominique? :p
  Ga nu in elk geval verdere opzoekingen doen voor vier van je genoemde spellen omdat die toch wel zeer goed klinken. (Nee!! schreeuwt mijn portemonnee nu, maar ik hou me doof)
  Ik kijk alvast ook uit naar volgende spellen: Inca Empire, Troyes, Magnum Sal, Great fire of London en Portho Carthago.
  Dat de DotR expansion zo duur zal zijn, daar ben ik wel even van geschrokken. pff, vrees dat dat er niet in zal zitten.
  Ben alle figuurtjes nu zelf ook aan het schilderen. Sapphire ziet er, al zeg ik het zelf, sinds vandaag fantastisch en levensgevaarlijk uit 🙂

  Like

 4. Even een kritische noot: waarop zijn deze voorbeschouwingen eigenlijk gebaseerd? Op basis van een studie van de spelregels van al deze 50 titels? Dat mag ik hopen, want anders is de waarde van zo’n voorbeschouwing natuurlijk nihil (heel gechargeerd: plaatjes kijken en een samenvatting lezen en dan een oordeel vellen, kunnen we allemaal). Kun je iets meer inzage geven in hoe je tot deze lijst bent gekomen, Dominique?
  Ik vind de conclusies (‘kopen’ of ‘niet kopen’) daarnaast ook nogal resoluut: volgens mij zou bij een aantal van deze spellen het etiket ‘eerst proberen’ een beter advies zijn dan direct zo resoluut een spel ophemelen of naar de prullenmand verwijzen.

  Like

 5. Beste Bordspelgek,
  Waarde nihil? Dat is wel erg kort door de bocht! Na meer dan 30 jaar ervaring in de bordspellenwereld voel ik me oud en wijs genoeg om te bepalen of een spel iets voor mij is of niet. Want daar gaat het hier uiteindelijk over, over mijn eigen mening. Hoe bepaal jij in eerste instantie of je een spel gaat kopen of niet? Hoe vorm jij een mening over spellen die je nog niet hebt gespeeld? Toch ook door samenvattingen, spelregels, artikels – misschien zelfs op deze blog -te lezen en plaatjes te kijken? Dat doe ik dus ook, uitermate intensief zelfs. Je wilt niet weten hoeveel uren prospectie ik in deze voorbeschouwingen heb gestoken vooraleer de eerste letter geschreven werd (Heel gechargeerd: anoniem – ik weet graag met wie ik te doen heb – kritiek geven vanop de zijlijn kunnen we allemaal). En spelregels, zo heb ik al meermaals ten goede en ten kwade ondervonden, zeggen nóg niet alles.
  Van de spellen die ik heb voorbeschouwd heb ik er zelf 21 gespeeld, dat is bijna de helft. Dat is niet weinig en ik denk dat ik dan toch wel recht van spreken/schrijven heb. En het feit dat ik die gespeelde spellen dan goed of slecht vind wil nog niet zeggen dat de lezers van “De Tafel Plakt!” dat ook moeten doen.
  De selectie van de spellen die ik heb voorbeschouwd heb ik gedaan op basis van de zin die ik had om over bepaalde spellen iets te schrijven en in hoeverre ze me intrigeerden.
  Verder wil ik er nog eens op wijzen dat wat ik hier neerschrijf mijn eigen persoonlijke mening is, hoe resoluut ook, en ik vraag niemand om daar rekening mee te houden. Ik mag hopen dat wie dit allemaal leest volwassen genoeg is om zijn of haar eigen mening te vormen.
  En ik ben echt niet zo belangrijk dat mijn mening de verkoopcijfers van bepaalde uitgevers zal doen kelderen of boomen hoor, integendeel.
  Samengevat: ik doe hier lekker mijn eigen zin, onafhankelijk van wie of wat dan ook. Wat de lezer met het resultaat van “mijn eigen zin doen” doet is zijn zaak. Gelukkig maar.
  Tenslotte wil ik je nog eens wijzen op de – zeer terechte, als ik het wereldje zo bekijk – ondertitel van deze blog: “Over de ondraaglijk heerlijke lichtheid van de wereld van het bord- en kaartspel.”
  Daar was ik misschien beter deze reactie mee begonnen.
  Maar 7 Wonders zou ik toch kopen 😉

  Like

 6. Hoi Dominique
  Dank voor alweer een fantastische weergave van de do’s en don’ts voor Spiel 2010. Dit is meer dan welkome verfrissing in deze hectische tijd van het jaar!
  Als zwaar besmet spellenliefhebber is de jaarlijkse stortvloed aan nieuwe spellen gewoon een hels gebeuren! Probeer maar eens een beschaafd, klein kostenvriendelijk lijstje op te stellen om je collectie braafjes aan te vullen…gekkewerk!
  Laat ik Spiel dan niet beter aan mijn neus passeren? Nee! Want tussen die massaal aangespoelde nieuwelingen, zit misschien toch opnieuw die ene topper, die ene nieuwe ontdekking die absoluut niet mocht ontbreken (stel je voor dat je er ene zou missen… 🙂 )
  Het gebeurt soms dat ik me niet kan vinden in de Tafelplakt-opinie maar dan gaat het om een kwestie van smaak. En dan nog, word ik soms verrast. Zo bleek Defenders of The Realm tot mijn grote verbazing helemaal zo slecht nog niet, ook al ren ik schreeuwend de muren op bij ‘Fantasy’toestanden, toch beleefde ik een aangename nederlaag in dit spel.
  Mijn voorlopig lijstje:
  7 wonders
  Biblios
  Friesematenten
  Isla Dorada
  Key market
  London
  Merkator
  Magical Athlete
  Haggis
  Great Fire of London 1666
  Hoe dan ook, alweer is er hier knap werk afgeleverd en daarvoor mijn dank, doe zeker zo verder!
  Nu weten we tenminste welke richting we ongeveer moeten uitspurten bij het openenzwaaien van de Spiel-poorten.
  Tot in Essen iedereen!

  Like

 7. Voor de bordspelgek : één goeie raad.
  Probeer zelf een paar van die spelletjes uit en vergelijk de mening van Dominique met die van jezelf.
  Als je dezelfde mening (meestal) bent toegedaan dan Dominique vertrouw je hem in ’t vervolg (meestal)
  blindelings.
  Heb je een totaal ander gevoel bij de spellen, koop je die spellen waarvan hij zegt ‘niet kopen’ en zwaai je met je handje naar de spellen die hij aanraadt.
  Simpel, je wint altijd…..(in mijn geval bijna nooit, maar dat is een ander verhaal)

  Like

 8. Hoi Dominique,
  Bedankt voor de leuke reeks, ik keek er elke dag naar uit.
  Op bordspelmania kondig je een artikel aan over HET spel van 2010 dat Essen niet zal halen. NIEUWSGIERIG ben ik. Ik wacht…

  Like

Reacties zijn gesloten.