Nile

Ik voorbeschouwde “Nile” hier op 5 september jongstleden. Ik heb ondertussen al enkele sessies achter de rug en deel graag mijn vebindingen met u aan de hand van het opnieuw in vraag stellen van mijn voorbeschouwing.

Eerst even opfrissen waarover het hier gaat.

In “Nile” gaat u, met maximum 4 andere landbouwers, de boerenstiel beoefenen in een van de vruchtbaarste gebieden van het Oude Egypte, de Nijldelta. U gaat daar van alles plantenen en hopelijk, als de tijd daar is. oogsten.

Het Oude Egypte zou het Oude Egypte niet zijn als er niet af en toe een oerdegelijke sprinkhanenplaag de kop opstak. Uiteraard is daarbij de kans niet onbestaande dat uw oogst eraan moet geloven. 

Gelukkig kunt u dat proberen te voorkomen. Door niet al te hebberig en roekeloos te zijn bijvoorbeeld. Hebberigheid en roekeloosheid worden hier genadeloos afgestraft.

Vijf soorten gewassen verbouwt u: papyrus, graan, wonderboom, vlas en (stengel)sla en u doet dat door de daarmee corresponderende kaarten voor u op tafel uit te spelen. Later hoopt u door het verschijnen van de door u gehoopte overstromingskaart die gewassen te oogsten. Setjes daarvan leveren aan het einde van het spel overwinningspunten op, in uw geval uiteraard van een zodanige omvang dat u het spel wint.

Een spelersbeurt bestaat uit vijf stappen die in steeds dezelfde volgorde worden afgehandeld:

De bovenste kaart van de trekstapel wordt opengelegd en deze fungeert als overstromingskaart. Deze (gewas)kaart bepaalt welke gewassen er in de lopende beurt worden geoogst en welke gewassen er niet kunnen worden aangeplant.

Vervolgens wordt er geoogst, waarbij de speler die het gewas op de overstromingskaart heeft aangeplant de bovenste kaart van zijn veld mag oogsten en in zijn voorraad leggen. Wordt er een speculatiekaart omgedraaid worden alle gewassen geoogst die daarop vermeld staan. Met een beetje geluk hebt u die op dat moment voor u liggen. Hebt u minder geluk en wordt de gevreesde sprinkhanenplaag opengedraaid wordt het op dat moment grootste veld (velden) dat open op tafel ligt volledig vernietigd. Daar gaat uw oogst!

Na het afhandelen van de oogstfase kan de actieve speler handelen of offeren aan de god Hapi. Handelen doet u niet met andere spelers, maar met de trekstapel. Dat doet u door 2 kaarten uit uw hand en/of voorraadschuur af te leggen en daarvoor één kaart van de trekstapel op hand te nemen. Offeren aan Hapi doet u door twee kaarten uit uw hand en/of uw voorraadschuur af te leggen en daarvoor een nieuwe overstromingskaart van de trekstapel open te leggen, waardoor u mogelijk onmiddellijk nog eens kunt oogsten. Leuke jongen, die Hapi. U kunt trouwens tijdens uw beurt handelen en offeren zoveel u maar wilt.

Daarna gaan we naadloos over naar de plant- en speculatiefase (u mag slechts één van de twee acties kiezen). Daarin gaat u nieuwe velden aanplanten of reeds bestaande velden vergroten, ermee rekening houdend dat het gewas op de overstromingskaart tijdens deze beurt niet mag worden aangeplant en dat u geen gewas mag aanplanten waarvan een andere speler reeds een veld voor zich liggen heeft, met één uitzondering: u creëert een veld dat groter is dan dat van die andere speler. Dat betekent ook dat van elk gewas er op elk moment bij alle spelers samen maar één in aanbouw is. Dat wegspelen, beste medespeler, geeft een erg prettig gevoel. Even verslavend als dezelfde actie in Crazy Chicken, dat heerlijke kaartspelletje voor twee van Ravensburger dat elk koppel dat zich enigszins serieus neemt in huis zou moeten hebben.

Dat speculeren dan, dat is ook erg interessant. Van deze kaarten zitten er tien in het spel en er staan steeds twee soorten gewassen op. Tijdens de plant- en speculatiefase kunt u ervoor kiezen om in plaats van te planten één of twee speculatiekaarten uit te spelen. Als ze nog voor u op tafel liggen op het moment dat er een nieuwe overstromingskaart wordt omgedraaid en het gewas op die overstromingskaart overeen komt met de gewass(en) op uw specukatiekaart(en) mag u onmiddellijk extra kaarten van de trekstapel op hand nemen, drie voor één geslaagde speculatiekaart, zes (!) voor twee geslaagde speculatiekaarten. Vervolgens worden alle, ook de niet geslaagde, speculatiekaarten op de aflegstapel gelegd. Spelers die kansberekening tot een olympische discipline hebben verheven kunnen hier gouden zaken doen. Hou er wel rekening mee dat u geen speculatiekaarten kunt uitspelen waarop een gewas staat dat overeen komt met de tijdens uw beurt openliggende overstromingskaart. 

De laatste fase, waarmee u uw ongetwijfeld zeer productieve beurt afsluit, is de trekfase, waarin u twee kaarten van de trekstapel trekt en op hand neemt.

Zo kabbelt het spel rustig voort tot u x keer de trekstapel hebt weggespeeld, waarbij x staat voor het aantal spelers dat zich aan deze Egyptische boerenstiel heeft gewaagd.

Vervolgens gaat u er een rustig voor zitten om na te gaan wie er nu uiteindelijk gewonnen heeft. Daartoe organiseert elke speler zijn of haar geoogste gewaskaarten zodanig dat ze setjes van verschillende gewassen vormen, van links naar rechts, beginnend met de het gewas waarvan de oogst het kleinst is. Dat wordt vergeleken met de andere spelers. De speler die in zijn linker kaartenrij het meeste kaarten heeft liggen is de winnaar. Is er een gelijke stand wordt het volgende stapeltje vergeleken en zo verder.

Is dit echt wel een leuk kaartspelletje?

Kort en bondig: ja!

Maar het leukste is eigenlijk dat het heel ontspannend is. Een ideale afzakker na een drukke werkdag.

Hebt u tactische vaardigheden nodig om de overwinning binnen te halen?

U moet het tijdens uw beurt doen met wat u in uw handen krijgt en hebt, rekening houdend met de overstromingskaart die u bij het begin van uw beurt hebt opengelegd. Uiteraard houdt u het hogere doel, het bijeenschrapen van zoveel mogelijk en evenwichtig samengestelde setjes verschillende gewassen, daarbij in het achterhoofd. Maar u bent toch vooral tactisch bezig, al kunt u uw lotsbestemming zijn de de overwinning, door het kundig omspringen met speculeren, offeren, handelen en het wegspelen van andere velden wel min of meer uw richting laten uitwaaien. Min of meer, verwacht nu ook geen wonderen.

Hou er ook rekening mee dat dit geen zware kost is. U loopt geen enkel risico op analysis paralysis, tenzij u met een beurtanalist van het extreme type te maken hebt. Maar u hebt mij niet nodig om te weten wat u met dat soort types moet doen: niet uitnodigen! 

Slaat dit aan bij niet-veelspelers?

Ab-so-luut. En ze gaan vragen om meer. Eenvoudige regels, snelle beurtwisselingen en een tikkeltje uitdagend. U hoeft zelf geen enkele moeite te doen om hen voor een volgende sessie te overtuigen. Het spel doet dat voor u.

Gaat u hiervan meerdere sessies op een avond spelen?

Affirmatief. Het zou zelfs kunnen dat u aan geen ander spel meer toekomt op uw, nochthans perfect uitgestipppelde, gevarieerde spelavond.

Gaat uw partner dit leuk vinden?

Ja, maar hij of zij gaat het nog leuker vinden als u al wat oudere kinderen hebt, want dan kunt met meer dan met z’n tweeën aan tafel. Met zn’ drieën of vieren bijvoorbeeld wordt het pas echt leuk.

Is dat waar, dat van het afwezig zijn van een handkaartenlimiet?

Ja, hebt u grote handen bent u aanzienlijk in het voordeel.

Vindt u dit leuk als u Crazy Chicken leuk vindt?

Dan vindt u dit heerlijk, temeer daar u dit met meer dan met z’n tweeën kunt. En zelfs als u Drive in huis hebt (Crazy Chicken voor 2 tot 4) gaat u hieraan nog veel plezier beleven, gewoon omdat er iets meer vlees aan dit botje zit.

Is dit klein maar fijn en makkelijk transporteerbaar?

Voorwaar ik zeg u: ja! Maar u moet wel rekening houden met het feit dat u de kaarten gaat sleeven, of u dat nu wilt of niet. En dat doet de omvang van de kaartenstapel met ongeveer 100% toenemen. En dan past het allemaal niet meer in het originele doosje. Maar als u een beetje creatief bent blijft het wel makkelijk meeneembaar.

Is de meegeleverde onzekerheid spannend?

Zeer zeker. Die sprinkhanenplaag, daar zit u toch nagelbijtend op te wachten en dan is de vraag die zich opwerpt: hoe hoog u wilt inzetten bij het nemen van risico’s? Hoog? Dan moet u ermee rekening houden dat u ook van erg hoog op uw bek kunt vallen. En dat kan erg pijn doen.

Is dit de moeite als u al een aanzienlijke voorraad kaartspellen bezit?

Als u graag kaartspellen speelt zal deze niet in uw verzameling misstaan, hoeveel u er ook bezit.

Zijn de kaarten echt zo kwetsbaar?

Ja. U moet ze sleeven. Ik daag u uit een eerste schudbeurt zonder schade door te komen. Maar dit gegeven mag u er niet van weerhouden toch te overwegen dit spel aan te schaffen.

Dominique

 

Een gedachte over “Nile

  1. Erg leuk spel, maar de kwaliteit van die kaarten is een grof schandaal. Dit is gewoon een ordinaire productiefout, waarbij men de coating is vergeten.

    Like

Reacties zijn gesloten.