Spiel 2010: een vooruitblik (deel 23)

Vinhos (What’s Your Game?)

Een bordspel voor 2 tot 4 spelers waarin u als Portugese wijnboer probeert de beste wijn te produceren, deze vervolgens omzet in wijn of overwinningspunten en tussendoor pogingen doet om op allerhande wijnbeurzen prijzen binnen te halen. Dit alles culmineert uiteindelijk in een spannende eindtelling waaruit natuurlijk blijkt dat u wint, waarna u uit uw persoonlijke wijnkelder uw beste fles tevoorschijn tovert – een Aldi Grand Cru van 4,69 euro – die u met uw spellenvrienden lazarus maakt.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

Buiten notoir bordspeler bent u ook notoir wijndrinker en een spel dat thematisch uw andere grote hobby aansnijdt krijgt uw onverdeelde aandacht.

Eindelijk een spel waar u uw tanden – of beter: uw gehemelte – nog eens in kunt zetten.

Spelen op de kaart van Portugal, bij uw weten is dat de eerste keer dat u dat mag. Aanschaffen dus.

U houdt van economische spellen waarin speculeren een belangrijke rol speelt.

Er wordt nu al gedacht aan uitbreidingen die zich in andere wijngebieden zullen afspelen. Age Of Steam voor wijnbouwers? Laat maar komen!

U wilt al spelend uw volgende wijnproefreis in Portugal voorbereiden.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van “What’s Your Game?” voorbij want:

U houdt niet van spreadsheets en dit spelbord lijkt er wel heel erg op.

Uit de visuele input die momenteel beschikbaar is blijkt dat u hier te maken krijgt met een friemelspel. Veel geschuif en gemanipuleer van fiches van dit en van dat en u behoudt graag het overzicht als u speelt. Hier lijkt dat overzicht ver te zoeken.

Het ultieme wijnspel, Vinos (Goldsieber), is lang geleden al verschenen – in 1999 namelijk – en u hebt dat al in uw spellenkast staan of u bent er naarstig naar op zoek.

Op de doos staat als gemiddelde speeltijd twee uur aangegeven. Uit ervaring weet u dat u daar een beetje bij moet doen. Twee uur spreadsheeten, u moet er niet aan denken. U hebt dan ook het gevoel dat dit spel meer werken dan spelen is. U past.

U hebt het gevoel dat u na een eventuele aanschaf van dit spel wordt geconfronteerd met de kater der katers, die waarvoor elke bordspeler vreest: een miskoop.

U gaat “Whats Your Game?“ zelfs niet moeten voorbij wandelen en zwaaien. De kans is groot dat het spel pas in 2011 verschijnt.

Tot morgen.

Dominique