Spiel 2010: een vooruitblik (deel 20)

Defenders Of The Realm: The Dragon Expansion (Eagle Games)

Na de Barbarian, die alleen uit een karakterkaart en een miniatuurtje bestaat, de eerste echte grote uitbreiding voor het fantastisch leuke coöperatieve spel “Defenders Of The Realm”, waarin u met 1 tot 4 spelers de held uithangt en probeert de zeer onvriendelijke creaturen Gorgutt, Balazarg, Varkolak en Sapphire – met in hun kielzog hun hulpjes orcs, ondoden, demonen en dragonkins – uit uw teergeliefde hoofdstad Monarch City te houden. Dat kunt u uiteindelijk alleen klaarspelen door hen alle vier te doden. Als u daarin slaagt wint u het spel.

Een impressie van een sessie met 3 spelers leest u later vandaag nog op deze blog.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

Deze uitbreiding staat nu al in dikke, vette letters bovenaan op mijn verlanglijstje en u vertrouwt mij.

In de doos zitten 3 drakenminiaturen, nieuwe generaalkaarten, extra fiches, queestekaarten, gebeurteniskaarten, heldenkaarten en – het ergst van al – extra “darkness spreads kaarten”. Daarbovenop wordt er nog gewag gemaakt van enkele verrassingen. Als katalysator bij het opwekken van een kwijlproces kan dat tellen.

Meer details nodig? Er zit een rode draak in die elke beurt, als een soort ongeleid projectiel, over het bord scheurt en gebieden in de fik steekt (gevolgen onbekend, maar ik heb zo mijn vermoedens); er zit een zwarte draak in die uw aanvallen kan pareren en riposteert waardoor u zelf schade oploopt (Gorgutt in het kwadraat dus); er zit een groene draak in die u onder invloed van zijn giftige adem kan dwingen handkaarten af te leggen; er zit een upgrade van Sapphire in die extra krachten voor zichzelf genereert afhankelijk van het aantal draken dat zich in zijn onmiddellijke nabijheid ophoudt; er is sprake van 10 gebeurteniskaarten die zowel positieve als negatieve gevolgen kunnen hebben op het spelverloop; ook genoemd worden drie superminions van de Dark Lords, gematerialiseerd in kaartvorm, met speciale krachten die de basisvaardigheden van de minions te boven gaan en tenslotte wordt er gewag gemaakt van enkele scenario’s die het spel nog afwisselender maken. Maar het leukste is misschien wel de bijgewerkte regels voor minder dan vier spelers om de kansen op een overwinning te vergroten. Hoeft niet hoor, de euforie na onze verliespartij van gisteravond kon elke gelukservaring na eender welke gewonnen partij van eender welk spel zonder moeite doorstaan.

Als u, zoals ik, ervaring hebt opgedaan met dit spel gaat u, zoals het een goede verslaafde betaamt, alleen nog verlangen naar meer. En meer. En meer. Daar wordt met deze uitbreiding ruimschoots aan voldaan. 

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Eagle Games voorbij want:

Een spel dat al zo moeilijk te winnen is uitbreiden met een set die het nóg moeilijker te winnen maakt? Even serieus blijven hé.

Dit is geen ziplockzakuitbreiding en de prijs zal – Eagle Games heeft een reputatie hoog te houden – weer navenant zijn.

U gaat om deze uitbreiding te laten renderen het basisspel ook moeten kopen. Dat wordt een dure zaak – alles samen wordt u minstens 80 euro lichter – met als gevolg dat u andere leuke spellen moet laten liggen in Essen. Dat hebt u er niet voor over, al hebt u het gevoel dat u daarbij wel eens de vergissing van uw spellenleven zou kunnen begaan.

Tot straks.

Dominique