En vooral dicht bij elkaar blijven hé!

Er zijn mensen die spontaan beginnen te kwijlen bij het aanslaan van de motor van een Ferrari, er zijn er die helemaal nat worden van de wetenschap dat er een nieuw speeltje van Apple in de pijplijn zit, er zijn er die lijden aan acuut vochtverlies bij een etalageconfrontatie met het nieuwste lingeriesetje van Marie Jo en er zijn er die ongegeneerd alle lichaamssappen laten lopen tijdens het plannen van een citytrip naar Barcelona.

Maar dat is allemaal peanuts vergeleken bij de Pavloviaanse zondvloed die de gemiddelde bordspeler te verwerken krijgt bij het aanhoren van het woordje “Spiel”.

Het is wonderlijk wat zich elk jaar weer in oktober in Essen allemaal afspeelt.

Duizenden volwassen mannen en vrouwen gooien zich met ware doodsverachting op stapels dozen met daarin wat hout, plastic en een geut bedrukt papier en karton. Van over de hele wereld komen ze, tonnen gewicht aan bord- en kaartspellen van zaal naar fiets, brommer, auto, mobilhome, bus, trein, boot en vliegtuig slepend. Moest Darwin nog leven, hij vroeg zich ongetwijfeld af waar in zijn evolutietheorie het in godsnaam met de mens was fout gelopen.

Bordspelers en Spiel, het blijft één der grootste mysteries van de moderne tijd.

Ik ga geen poging doen om het fenomeen verklaren. Daar ben ik niet slim genoeg voor. Wat ik wel ga doen is u, kwijlende medespeler, een beetje proberen bij te lichten op het donkere pad dat voor u ligt. Een pad dat bezaaid ligt met wolfijzers, schietgeweren, landmijnen, valkuilen en bewust fout geplaatste wegwijzers.

Vanaf morgen wacht ik hier op u. Met een hele grote zaklamp, een aanzienlijke voorraad reservebatterijen en een stafkaart.

Als inleiding, en ook om u al een beetje een idee te geven hoe dubbel het voelt als u zich naar Spiel in Essen begeeft, het onderstaande filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=zEyatqRAFFo&feature=related

Zo dus ongeveer.

U bent gewaarschuwd. Maar u bent ook in veilige handen.

Tot morgen. En vergeet uw notitieboekje niet.

En ach, ik kan het niet laten u nog een beetje te jennen: Spiel! Spiel! Spiel! Spiel! Spiel!

Dominique