Mijn geslacht

Steinzeit (Piatnik, 2008)

Zo goed als onbekend kaartspelletje (op BGG gaat u er tevergeefs naar op zoek, waaruit blijkt dat deze databank ook weer niet zaligmakend is), waarbij men jaagt in de oertijd en vervolgens het gevangene in steaks omzet. Kleine buit geeft kleine steaks (lees; één), grote buit geeft grote steaks (lees: veel). En veel steaks voor u op tafel hebben liggen is niet echt aangewezen als u met een horde uitgehongerde, kwijlende holbewoners aan uw keukentafel zit. Eenvoudig, met veel interactie en niet voor gevoelige zielen, lees: men kan u al eens een kloot afdraaien. En u zult tijdens dit spelletje tot uw eigen schande – of genot, dat moet u zelf maar uitmaken – vaststellen dat u over een veelvoud van kloten beschikt.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de actiekaart “Freiheit”, waarmee u bij nacht en ontij een kooi van een medespeler, waarin zich een nog niet geslacht dinootje bevindt, wagenwijd openzet waardoor die speler tot zijn eigen afgrijzen zijn toekomstige steaks de wijde wereld in ziet rennen? Of de toepasselijke actiekaart “Appetit” waarmee u doodleuk reeds gesteakte dino’s van een andere speler komt opeten? Of de kaart “Kumpel”, waarmee u tot verbijstering van de medespeler in kwestie één van diens huisdieren voor zijn ogen begint de slachten en het vlees vervolgens naar uw eigen koelcellen overhevelt? Dat zijn toch leuke dingen voor de mensen.

Toch, misschien moeten we het maar houden bij een gezond stuk fruit. Al moeten we ook dát met de nodige omzichtigheid benaderen, zoals het volgend filmpje ontegensprekelijk aantoont:

http://www.youtube.com/watch?v=ZN5PoW7_kdA

Maar aan de andere kant is Steinzeit dan weer het enige spelletje waarin opmerkingen als: “Ik word zo moe van je geslacht!”; “Hou nu toch eens op met je geslacht!” en “Laat je geslacht nu toch eens voor wat het is!” schering en inslag zijn. Het is bij mijn weten ook het enige spel waarbij u alleen met uw geslacht de overwinning kunt behalen. Daarvoor alleen al is het een aanschaf waard.

Zoals u uit het voorgaande kunt afleiden neemt Piatnik een loopje met de geschiedenis. Dino’s en menselijke specimen zouden, als we voortgaan op mensen die het kunnen weten, nooit samen de wereldbol hebben bevolkt. Jammer eigenlijk, want anders waren we samen al uitgestorven en hadden we de kredietcrisis en de de ramp die zich nu volstrekt in de Golf van Mexico niet hoeven te doorstaan.

In tegenstelling tot de dino’s die Steinzeit onrechtmatig bevolken, is het spelletje zelf aan de lichte kant. Aan de leuke lichte kant wel te verstaan. Als ik mij wil ontspannen, en daar heb ik de laatste tijd meer dan ooit nood aan, zeg ik hier dan ook geen neen tegen.

Dominique