Het zit van binnen!

Er staan twee romans in mijn boekenkast die ik koester als waren ze het kaartspel San Juan. De boeken in kwestie dragen de titel ” De Gevangene” en “Het Kaartenhuis” en werden respectievelijk geschreven door Mary Doria Russel en Mark Z. Danielewski.

De Gevangene gaat over een Jezuïet die op een andere planeet, genaamd Rakhat, meermaals wordt verkracht door een bende aliens. Nu heeft dat wel iets, een fundamentalistische bekeerzieke Jezuïet die genaaid wordt door een alien, maar in dit boek krijg je er toch een beetje medelijden mee. De verwachtingsvolle heenreis naar Rakhat duurde immers 17 jaar. Vanuit het bekeringsgerichte Jezuïetenstandpunt wel een heel lang voorspel op zo’n anticlimax als je het mij vraagt.

Het Kaartenhuis is van een heel ander kaliber. Hierin wordt het verhaal verteld van een gezin dat tot de vaststelling komt dat hun huis aan de binnenkant groter is dan aan de buitenkant. Als ik dat boek in twee woorden moet omschrijven worden die woorden als volgt geschreven: Waanzinnig en Beklemmend. Met een dikke vette hoofdletter zoals u ziet. Als u het mij vraagt hebben de makers van The Blair Witch Project hier de mosterd gehaald. En er, tussen ons gezegd en gezwegen, vervolgens op onnavolgbare wijze een potje van gemaakt. Gelukkig is de pot waarin wordt geroerd in Het Kaartenhuis van een zodanig kaliber dat u ’s nachts regelmatig zwetend wakker wordt waarna u als een bezetene, bibberend op uw benen, met een rolmeter alle kamers in uw woonst gaat opmeten. En de volgende nacht doet u dat opnieuw. En de nacht daarop opnieuw. Tot u uiteindelijk krijsend in pyama met uw rolmeter in de hand de straat oprent om nooit weer te keren. U bent gewaarschuwd.

Vanwaar deze blijkbaar nergens toe leidende inleiding hoor ik u al denken? Wel, beste medespeler, het thema van Het Kaartenhuis leunt lekker aan bij wat ik u wil vertellen. Ik wil het met u namelijk hebben over mijn lievelingsspel “San Juan”, meerbepaald over de fantastische uitbreiding voor dit spel. Een uitbreiding die u kunt terugvinden in “Die Schatzkiste” van Alea. Want net als in Het Kaartenhuis blijft de omvang van de buitenkant, in dit geval de doos, hetzelfde. Maar de inhoud is met een dikke 30 kaarten uitgebreid. En het gaat hier niet alleen om een kwantitatieve uitbreiding, maar – verdomd als het niet waar is – ook een kwalitatieve!

San Juan, of “Puerto Rico: Het Kaartspel” is bij de meesten onder u welbekend. Ik ga me hieronder dan ook beperken tot het beschrijven van de nieuwe kaarten in de uitbreiding. Om u alvast te laten wennen aan de Duitse terminologie – er is in heinde en verre geen Nederlandse vertaling te bespeuren – heb ik de originele kaartnamen even overgenomen.

Lees en kwijl.

Amtsstube

Bij het begin van elke ronde mag u 1 of 2 handkaarten afleggen en in de plaats 1 of 2 kaarten nemen van de trekstapel. Leuk als u van dat afval in uw handen wilt geraken en, manueel althans, een beetje wil opwaarderen. Kostprijs 1, zegepunten 1, aantal 3.

Wachstube

Alle spelers die geen Wachstube hebben gebouwd mogen aan het begin van de ronde slechts 6 kaarten op hand houden in plaats van 7. Spelers die een toren hebben gebouwd mogen gelukkig nog tot 12. Kostprijs 1, zegepunten 1, aantal 3.

Schenke

Als je na de bouwmeesterfase het laagste aantal gebouwen bezit (productiegebouwen + paarse gebouwen) mag je een kaart van de trekstapel nemen. Kostprijs 2, zegepunten 1, aantal 3.

Park

Overbouw je het park – je hebt wel een kraantje nodig – doe je dat gewoon gratis. Alleen de Kathedraal, waarover later meer, kost je dan nog 1. Kostprijs 3, zegepunten 2, aantal 3.

Zollamt

Bij het begin van de raadsheerfase neem je een kaart van de trekstapel en legt ze als handelswaar gedekt op het Zollamt. Tijdens de handelaarfase mag je deze handelswaar verkopen. Gegarandeerde opbrengst: 2 kaarten. Kostprijs 3, zegepunten 2, aantal 3.

Bank

Eén keer tijdens het spel, bij het begin van een nieuwe ronde, mag je al je handkaarten onder de bank leggen. Bij de puntentelling op het einde telt elke kaart voor 1 punt. Kostprijs 4, zegepunten 2, aantal 3.

Hafen

Tijdens de handelaarfase mag de bezitter één verkochte warenkaart onder de havenkaart leggen. Elke kaart telt voor 1 zegepunt bij de eindtelling. O wat leuk! Kostprijs 4, zegepunten 2, aantal 3.

Goldschmiede

Tijdens de goudzoekerfase wordt de bovenste kaart van de trekstapel omgedraaid. Is deze kaart nog door geen enkele speler gebouwd mag je ze op hand nemen. Kostprijs 5, zegepunten 3, aantal 3.

Residenz

Je krijgt op het einde van het spel voor elke groep van drie verschillende gebouwen die je hebt gebouwd met dezelfde bouwkost 4-3-2-1 zegepunt. Kostprijs 6, zegepunten variabel, aantal 2.

Kathedrale

Is geen gebouwenkaart die zich in de stapel bevindt, maar ligt gewoon open bij het begin van het spel. Wie De Kathedraal bouwt legt ze gewoon open bij zijn andere gebouwen. De bezitter krijgt op het einde van het spel voor elk 6-gebouw dat andere spelers hebben gebouwd 4-3-2-1 punt. Kostprijs 7, zegepunten variabel, aantal 1.

En dan hebben we nog de gebeurteniskaarten. Ze zijn met z’n zessen en worden gewoon mee in de trekstapel geschud. Worden ze getrokken worden ze centraal open gelegd en kunnen ze door elke speler worden geactiveerd. Ze komen dus nooit op het handje. De speler die een gebeurteniskaart activeert mag geen rol selecteren. Na activatie gaan ze gewoon weer in de aflegstapel. Ze kunnen dus later in het spel weer opduiken.

Hier zijn ze, de lieverdjes:

Erdleben

Elke speler, ook de speler die deze kaart activeert, moet een gebouw naar keuze afbreken. Deze gaan naar de aflegstapel.

Erg handig voor het uitstellen van het speleinde.

Schuldenerlass

Elke speler, ook de speler die deze kaart activeert, mag drie kaarten van de trekstapel nemen.

Steuern

Elke speler, behalve de speler die deze kaart activeert, moet een kaart uit de hand op de aflegstapel leggen.

Generalamnestie

Beginnend met de actieve speler mag elke speler een aantal handkaarten naar keuze op de aflegstapel leggen en evenveel nieuwe kaarten nemen van de trekstapel.

Gouverneursbesuch

De actieve speler mag onmiddellijk een reeds gekozen rol opnieuw gebruiken.

Wiederaufbau

Beginnend met de actieve speler mag elke speler gratis een gebouw bouwen met een maximale kost van 4.

Lees het voorgaande, creëer mentaal enkele combo’s en besef hoeveel extra spelplezier u wordt gegeven.

Auf Deutsch, en ik vrees dat de kans klein is dat er een Nederlandse editie van de uitbreiding komt. Een Engelse? Misschien. Maar kom, een klein beetje moeite is het minste wat u voor San Juan kunt doen. Want in één moeite door krijgt u een opwaardering van spelplezier in handen om u tegen te zeggen. Likkebaardend zat ik aan tafel. Er was tijdens het spelen en achteraf een lekkere discussie over de nieuwe tactieken en strategieën. Geloof me, u moet het een en ander gaan herdenken, behalve de gedachte om naar de speciaalzaak te hollen.

Leuk: de hele handel in de kaartenstapel en beginnen maar. Geen gedoe met uitsorteren vooraf en afspraakjes over dit en dat. Op tafel die kaarten, even schudden et jouer.

Er is een klein kleurverschil tussen de kaarten van de uitbreiding en de originele, ook als u zowel het basisspel als de uitbreiding nieuw koopt. Dat is geen ramp. Het heeft geen invloed op het spel, mede door het feit dat er ook een stapeltje extra productiekaarten wordt meegeleverd. Trouwens, sinds ik een artikel heb gelezen over druktechnieken waarin werd gesteld dat zelfs een klein verschil in temperatuur en luchtvochtigheid invloed heeft op de uiteindelijke kaartkleur ben ik veel vergevingsgezinder geworden wat dit soort ongemakken betreft.

Volgens Race For The Galaxy-ingewijden is San Juan een kneusje. Zij dwalen. Meer zelfs, met deze uitbreiding steekt San Juan een grote middelvinger op richting sterrenhemel. U hebt trouwens in mijn inleiding gelezen tot wat uitstapjes in het heelal kunnen leiden. Doe gerust wat u niet laten kunt, beste medespeler, ik blijf lekker op de grond.

Ik was van plan tijdens mijn verlof Het Kaartenhuis nog eens bibberend tot mij te nemen. Het boek zal echter moeten wachten. Ik ga mij bezighouden met een doos.

Ik ben zó content.

Dominique

 

8 gedachtes over “Het zit van binnen!

 1. En nu ga je ons toch hopelijk ook blijmaken met je ervaringen met de rest van het materiaal uit “Die Schatzkiste”? Hint: de Puerto Rico uitbreiding? Bitte?

  Like

 2. Hola pola, de weblog schiet de laatste dagen terug uit de startblokken, na een dipperdedip een topperdetop! Keep up the good work!

  Like

 3. Leon,

  Het zal je waarschijnlijk verbazen maar mijn affiniteit met Puerto Rico is qusi nihil. Ik heb er nooit echt wat aan gevonden.
  Maar bij jou is die afiiniteit er blijkbaar wel. En dan raad ik je echt wel aan Die Schatzkiste op te graven als je de kans ziet.

  Like

 4. Arne,

  Ja, de motor draait gelukkig weer wat vlotter na het gepruttel van de laatste weken.
  En morgen toch weer geen bijdrage zeker!

  Like

 5. Het kaarthuis heeft mijn aandacht getrokken. Moet ik zeker eens lezen. Bedankt voor de tip.

  Like

 6. Race for the Galaxy doet met een mooi spelsysteem wat sommige aliens met Jezuïeten uithalen. Ik laat me niet naaien, leve San Juan!

  Like

Reacties zijn gesloten.