Bespaar u de moeite, Tiny, want ik ga winny!

Tiny op de boerderij. Dat is het eerste wat me te binnen schoot toen ik de buitenkant van dit spel onder ogen kreeg.

Als je, in een speciaalzaak vertoevend, die doos ziet denk je: “Laat ik dát toch maar in de rekken laten staan. Dat krijg ik nooit aan mijn spellenvrienden verkocht.” De oubolligheid – en dat is een understatement – druipt er vanaf. Sommige nostalgici gaan hiervoor overstag, ondergetekende niet. Integendeel, ik moest een beetje happen naar adem. Er doemden immers visoenen voor me op van “Voor Boer En Tuinder.” Voor mij betekent dat nachtmerrieachtige herinneringen aan doodsaaie zondagnamiddagen vroeg in de jaren 70. En dat, beste medepeler, zijn jeugdfragmenten waarmee ik liever niet word geconfronteerd.

Maar sinds de aankoop van mijn eerste Playboy heb ik geleerd een boek niet te beoordelen op basis van de kaft. Dus kreeg ook Eine Frage Der Ahre een kans.

Ben ik blij dat ik dat gedaan heb.

Want waar ik wél voor overstag ging is het spel zelf. En daar had het niet veel tijd voor nodig. Ongeveer 4 minuten en 32 seconden na aanvang van de eerste sessie ging ik voor de bijl. Helemaal.

Dit spel zit in een grote doos en is ook actief in een hogere gewichtsklasse. Er zit veel spel in voor uw geld. Dubbel- en enkeltegels, bonustegels, schuurtjes, telstenen, spelregels en natuurlijk een lekker groot spelbord. Van dat bord moet u zich, buiten de grootte, ook niet teveel van voorstellen. Hip is het allemaal niet. Hier gaat u niet mee kunnen opscheppen aan de speltafel. Maar het is functioneel en het doet op efficiënte en overzichtelijke manier zijn werk. En dat is in deze verwarde tijden van spellen als Machu Pichu ook een verdienste.

De maker van dit spel, Jeffrey D. Allers, is ook de bedenker van “Aber Bitte Mit Sahne”, “Circus Maximus” en “Alea Iacta Est”. Ik zou deze kerel dan ook in de gaten houden als ik u was. Hij heeft duidelijk wat in zijn mars. Mij heeft hij met de eerste twee al veel plezier bezorgd. En nu dus ook met Eine Frage der Ahre. Knappe kerel die dat met een boerderijthema klaarspeelt. Ik durf het bijna niet neerschrijven maar deze bekoort mij nog meer dan Agricola. Zo, het is eruit.

Een prachtige korte samenvatting over het spelconcept in vraag- en antwoordvorm vindt u op het volgende internetadres:

http://www.gamepack.nl/gamepack/verrassend-EF.html#frage-NL

Wat mij overstag deed gaan:

Het tactisch gegeven

Na elke beurt scoor je en dat voelt zó lekker

Vaart a volonté

Een aangenaam korte speelduur met heel wat diepgang

Meerdere wegen komen toe op de bestemming der bestemmingen: de overwinning

Mede door de bonustegels spannend tot op het einde

Degelijk en functioneel spelmateriaal

Tegels aanleggen in 3D

Aangenaam spelen met elk spelersaantal

Dit moet volstaan om u nieuwsgierig te maken. Probeer het eens en u zult merken dat ik gelijk heb.

De boerenstiel, het is niks voor mij. Maar een beetje wroeten in kartonnen dubbel- en enkeltegels en bonusfiches, dat gaat me enorm goed af. En het hoeft echt niet te regenen voor een goede oogst.

Aanrader!

Dominique

 

Eine Frage der Ahre (Pegasus Spiele, 2009)

Jeffrey D. Allers

2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar

45 tot 60 minuten

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Bespaar u de moeite, Tiny, want ik ga winny!

  1. Twee besprekingen op 2 dagen. De king of pop is dood, maar de KING van blogland is terug.

    Like

Reacties zijn gesloten.