The loser standing tall!

Ooit sprak Gerrit Komrij mij en vele anderen in De Singel in Antwerpen toe met de volgende woorden: “Voorwaar ik zeg u: liefde is een chemische reactie met een onmiskenbaar slechte afloop.” Die zat. Ik vermoed dan ook dat bij veel koppels de stilte tijdens de terugreis oorverdovend moet zijn geweest.

Ik vrees, beste medespeler, dat de man gelijk heeft. Hij is tenslotte ook veel slimmer dan ik. Maar we moeten bij de les blijven en de bestaansreden van deze blog niet uit het oog verliezen. Dus trekken we zijn uitspraak gelijk door naar de spelwereld. Dan wordt het iets van: “Voorwaar ik zeg u: spelen is een vorm van tijdverdrijf met een onmiskenbaar slechte afloop, behalve voor de winnaar.”

Ik zou hierbij graag even een lans breken voor mezelf. En voor alle andere spelers op deze aardbol die meer dan gemiddeld verliezen.

Ik moet toegeven, het verlies van onze nationale voetbalploeg tegen Bosnië-Herzegovina heeft deze bijdrage enigszins bespoedigd. Er wordt immers wat schamper over gedaan. Onterecht. Want ondanks de smadelijke nederlaag is hun aanwezigheid op het internationale voetbalforum onmisbaar. De duiveltjes, zij zijn nodig.

Tom Boonen zou veel minder bekijks hebben als hij moederziel alleen de Ronde Van Vlaanderen moest fietsen hoor. Gaat u kijken als David Hamilton als enige deelnemer op een zondagmiddag in augustus het circuit van Spa Francorchamps afraast? Ik dacht het niet. En volgt u de rechtstreekse uitzending waarin Usain Bolt  op zijn eentje de 100 meter afjakkert? Inderdaad.

“Bende strandjeanetten, en durf dit niet te schrappen of ik zet het in een andere krant!!!”. Dat was vanochtend een van de reacties van een lezer van Het Laatste Nieuws op het online artikel over het verlies van de Rode Duivels tegen Bosnië-Herzegovina. De reactie daaronder was nog treffender: “Naar af? Waar ligt dat?” Als het een troost mag zijn, beste duivels: ik weet wat het is, verliezen. En geloof me, het went na een tijdje. En het is geen schande.

Deze bijdrage is dan ook een boodschap voor u, de meer dan regelmatige winnaar. Bedenk dat u zonder ons, verliezers, niets bent. U hebt ons nodig. Wij voeden uw ego. Denk daar eens aan voor u ons van domme zetten beticht tijdens het spelen, of wanneer u ons weer eens probeert te manipuleren om een actie in uw voordeel te doen. Denk daaraan als u uw zoveelste beker in de hoogte steekt of als u voldaan achterover leunt en het slagveld dat medespelers heet, onder begeleiding van een monkelend lachje, overschouwt.

Voor de verliezers onder ons: blijven proberen! En als er zich ooit een omslag voordoet van regelmatig verliezen naar regelmatig winnen, verloochen dan uw verleden niet. Besef waar gij vandaan komt. Dan respecteert u de medespelers die u speelsgewijs steeds weer onder de zoden stopt. En u geeft hen dan af en toe een cadeautje.

Oei, is het al zo laat? Excuseert u mij, ik moet gaan verliezen.

Dominique

 

4 gedachtes over “The loser standing tall!

 1. Bosniërs komen niet zomaar met een onnozele in de landskleuren gekleurde hoed naar zo’n wedstrijd, neen, ze brengen vuurpijlen mee, om ervoor te zorgen dat, wanneer ze de wedstrijd dreigen te verliezen, er amok kan gemaakt worden, zodat de thuisploeg uit balans kan worden gebracht. Voor Bosniërs is een voetbalwedstrijd oorlog. Voor Belgen is het een test van hun voetbalkwaliteiten. Belgen zijn er alleen maar op uit te bewijzen dat ze niet “klein” zijn, zoals ze zichzelf dikwijls wel zien.
  Spijtig genoeg lijdt zo’n ingesteldheid heel dikwijls tot de nederlaag. Een ploeg die niet wil verliezen zal uiteindelijk verliezen.

  Voetbal is oorlog. Zorg dus dat je een mes tussen je tanden hebt en gefocust bent op de overwinning. Is voetbal gezellig ? Jazeker, maar alleen als beide ploegen voor de overwinning gaan.

  Wat ik ook al niet begrijp is waarom de zieke vader van Van Buyten wil, dat zijn zoon bij hem blijft ipv voor zijn vaderland te gaan strijden. We houden gewoon niet genoeg van ons land. Misschien kan een splitsing daarvoor ooit wel een oplossing brengen. Voetbal en België… het wordt nooit nog wat.

  Like

 2. Geniaal artikel! Ik ben ook regelmatig een “loser”, maar wat betreft spelplezier reken ik me altijd tot de winnaars.

  Like

 3. Voorwaar, we kunnen er weer tegenaan. Danku Dominique voor deze heerijke tekst.

  Like

Reacties zijn gesloten.