Uitwegen uit crisissen

Het hele weekend heb ik vruchteloos gewacht. Bij de telefoon. Op een seintje vanuit het koninklijk paleis. Hebben ze het nu nog niet door? Als er één Belgisch staatsburger het vastgelopen formatieberaad kan vlot trekken ben ik het wel. Ministers van Staat? Laat me niet lachen. Ministers van Staat Het Bier Koud, ja! Een spelliefhebber hebben ze nodig. En niet de eerste de beste. Iedereen optrommelen, Hertoginnendal of elders maakt niet uit, Dragon’s Gold op tafel en op een uurtje is de nieuwe regering een feit, hete communautaire hangijzers incluis. De buitkaarten worden uiteraard vervangen door kaarten met de verzuchtingen van alle rond de tafel zittende partijen. De rest van het spel blijft intact. Ook het gebruik van de zandloper. Eén minuut onderhandelen over de buitkaarten bij de verschillende draken en geen seconde langer. Geen compromis? In de vuilnisbak ermee! Een nieuwe regering? In een klein uurtje. En ik vraag niet veel. Alleen de vermelding van deze blog in het Belgisch Staatsblad.

Maar ze gaan me niet bellen. Mijn toenemende empathie voor Bart De Wever zal daar ook niet vreemd aan zijn. Niet afgeven, Bart!

 

Nu ik mij toch aan het opjagen ben, ik heb vandaag een nieuwe en verontrustende wetmatigheid ontdekt binnen de bord- en kaartspellenwereld: De Spelregels-Paradox. Boosdoener van dienst: Phoenicia (JKLM Games). Ik heb veel sympathie voor JKLM Games. Ik heb van die uitgever een paar hele goede spellen in mijn kast staan. Kogge, City and Guilds, Kings Progress, On the Underground, Scottish Highland Whisky Race, om er maar een paar te noemen. Dus geen kwaad over die mannen. En ondertussen staat Phoenicia ook al ettelijke weken in één mijner spellenkasten te pronken. Pronken? Nee, lonken is en betere omschrijving. Altijd als ik er passeer kijkt het mij met smekende (ja, met wat eigenlijk?) dinges aan. Het roept: "Speel mij, o ja, speel mij. Ik ben zo goed. Ik ben Das Zepter von Zavandor en Outpost in een klein uurtje. Ik ben zo verslavend. Ik ben gewoon niet te doen." En elke keer begint het bij mij meer en meer te jeuken en wordt mijn verlangen en hunkeren groter. Ik heb de doos al eens geopend. Ik heb de spelonderdelen al gesorteerd en geziplockt (eat that, Dikke Van Dale!), een vast zondagochtendritueel. Ik heb aan de kaarten geroken en alles al eens een paar keer door mijn handen laten gaan. Die tactiele en andere zintuiglijke processen die wij, spelliefhebbers als we zijn, allemaal wel kennen. Ik heb uiteraard ook de spelregels bekeken. Engels en Duits. Eerst diagonaal gelezen, van voor naar achter en van achter naar voor. In een latere fase horizontaal en verticaal. Het volstond niet. Daarom in een nog latere fase ook nog eens cirkelvormig, rechthoekig, parallellepipedumiaal en parallellogramiopisch. Uiteindelijk afgewisseld met korte tussenpauzes waarbij ik mijn hoofd onder de koude waterkraan stak. En steeds als ik daarna weer opkeek en in de spiegel staarde begon ik meer en meer aan mezelf te twijfelen.

Kijk, meestal amuseer ik me wel met het lezen van spelregels. Soms, in plaats van een jeneverke, neem ik zelfs nog gezellig een regelboekje als slaapmutsje. Goede regels doen je ook zin krijgen in het spel. Opwekkers van verlangen zijn het. Kwijlvoorzieners. Niet zo bij Phoenicia. Ik heb ineens niet zo’n zin meer om het op tafel te leggen. Ik stel het steeds uit. De aanblik van de doos wekt meer en meer afschuw in mij op. Phoenicia en ik, er is een afstand.

Nu heb ik er het volste vertrouwen in dat Phoenicia een heel goed spel is. Op www.bordspel.com, de uitmuntende website van Erwin Broens, vind je een hele mooie recensie. Aankopen op basis van Erwins aanbevelingen hebben mij nog nooit teleurgesteld en ook nu heb ik er een goed oog op. Maar de gedachte dat de regels "bestudeerd" moeten worden, dat ik als het ware als een gerenommeerd Egyptoloog die tot in de vroege uurtjes over eeuwenoude hiërogliefen gebogen zit mij die regels moet eigen maken, wekt weerstand in mij op.

De Spelregels-Paradox. Zodanige slechte spelregels afleveren dat het spel uiteindelijk niet gespeeld wordt. Je moet het maar doen.

 

Nu ik mij toch nog meer aan het opjagen ben.. Op www.bordspelforum.com werd enkele dagen een geleden een interessante discussie geopend met als titel: "Hoeveel spellen heb jij niet gespeeld?" Tot mijn verbijstering stelde ik vast dat ik ongeveer 30% van mijn huidige collectie nog niet heb gespeeld, dat zijn er een kleine 300. Ik zit hier nu met een met ijsblokjes gevuld washandje op mijn hoofd en onder doktersbegeleiding deze bijdrage te schrijven want ik ben er nog altijd niet van bekomen. Ik ben, nadat mijn oudste dochter me weer had bijgebracht en het obligate "Gaat het papa?" had geuit, onmiddellijk in mijn archieven gedoken ter verificatie. Ik speel ongeveer een 60-tal nieuwe spellen per jaar. Ik zal dus ongeveer 5 jaar nodig hebben om mijn schade in te halen. En dan moet ik ze nog allemaal uit mijn eigen voorraad halen. Het rood-alarm-lampje is ten huize van ondergetekende serieus beginnen flikkeren. Actie dringt zich op. Vanaf nu elke avond spelavond bij mij thuis. Concerten, theaterbezoeken, feestjes, vriendenbezoeken, familieraden, sportactiviteiten, alles wordt tot nader order afgelast. Er wordt vanaf nu alleen nog maar gespeeld. Behalve met mijn voeten. Deze blog? Valt nog te bezien. Alhoewel, hij blijft misschien uiteindelijk nog mijn enige contact met de buitenwereld.

U mag mij komen redden. Maar wilt u dan de nieuwste van Knizia eens meebrengen? Merci!

 

Dominique

 

 

 

 

 

 

 

 

5 gedachtes over “Uitwegen uit crisissen

  1. Er zijn mensen wier naam uit een drieletterwoord bestaat waarvoor ik graag een uitzondering maak!

    Like

  2. Ik leef met u mee. Ik moet er niet aan denken hoeveel van mijn eigen spelen ik nog maar 1 keer heb gespeeld !!!!!!!!!!!!!!!!

    Like

  3. Ken de situatie… Voel je niet alleen! er zijn er nog die hun spellen niet gespeeld krijgen, en ondertussen maar proberen (zonder nuttig gevolg) de volgende aankopen uit te stellen…

    Like

Reacties zijn gesloten.