Eeuwige Roem

En dan is nu het moment aangebroken, dames en heren, spellenliefhebbers. De bekendmaking van de wereldkampioen bord- en kaartspellen 2007 (de muziek zwelt aan, de moderator houdt even in..) ..en dat is niemand minder dan Dominique C. uit D. Fotografen verdringen zich, gillende meisjes vallen flauw achter de dranghekken, het Rode Kruis heeft de handen vol, camera"s zoemen onafgebroken, ballonnen, confetti. Miljarden kijkers over de hele wereld, en uiteraard ook de voltallige bemanning van het ruimtestation MIR, zijn getuige van deze apotheose.

Of ik iets wil zeggen?

"Ik zou graag mijn ouders willen bedanken, zonder wie ik hier nooit zou hebben gestaan, mijn zus L., Ils G. uit D. en Marleen D. uit S. die mij altijd zijn blijven steunen, mijn vrienden uit de spellenclubs die mij op hen hebben laten oefenen, meerbepaald Jan V.R. uit B. die mij de Spellendoos heeft ingelokt en uiteraard ook Andreas Seyfarth voor het ontwerpen van Puerto Rico en Alea voor de productie ervan".

Oei, sorry, ik droomde even weg..

Als je meer dan gemiddeld bezig bent met bord- en kaartspellen begin je gekke dingen te doen. Zo hou ik sinds het gezegende jaar 2000 een persoonlijke lijst bij van alle spellen die ik heb gespeeld. Ik noem het mijn Persoonlijke Hitlijst, vanaf heden afgekort tot PH. Die lijst kent ook een bepaalde volgorde. Bovenaan mijn favorieten, onderaan de mindere godinnen. Een eenvoudige lijst, zo lijkt het, maar hij komt pas tot stand na enorm ingewikkelde berekeningen, rekening houdend met ontelbare variabelen. Ik som er enkele op om u een idee te geven:

Aantal keren gespeeld

Spelduur

Aantal spelers

Fun-factor

Fun-factor op basis van het aantal spelers

Prijs

Thematiek

Esthetiek

Spelmechanisme

Functionaliteit (tijdens het spelen zelf en het opbergen van de spelonderdelen in de doos)

Kwaliteit en duurzaamheid van het spelmateriaal

Kwantiteit van het spelmateriaal (pas op: trop kan ook teveel zijn)

Meeneembaarheid

Frequentie van opduiken tijdens dromen en nachtmerries

Herspeelbaarheid

Graad van spijt of genotsgevoel na aankoop

Graad van spijt of opluchting na verkoop

Speelbaarheid onder diverse vormen van kunstlicht

Aanwezigheid of afwezigheid van geluk en in welke mate

Stapelbaarheid

Score van het spel op de Keira Knightley-test (mate van aantrekkingskracht van het spel indien Keira, in dezelfde ruimte aan een andere tafel gezeten, lonkend gedrag ten aanzien van ondergetekende zou tentoon spreiden)

Impact van het spel op vriendschappen en relaties, zowel positief als negatief

 

U ziet, er komt wat gecijfer en denkwerk bij kijken. Trekt u zich daar vooral niets van aan. Dat is tenslotte mijn probleem.

Vanaf nu ga ik in mijn schrijfsels aangeven, of u dat nu wilt of niet, op welke plaats de spellen die in deze blog de revue passeren in mijn persoonlijke hitlijst staan. Ik zal nu al even een tip van de sluier oplichten. Ik maak hiervoor even een link naar de Ronde van Frankrijk, u allen welbekend. Ik wil u wel even attent maken op het feit dat deze bijdrage is geschreven zonder enig gebruik van stimulerende middelen, onder welke vorm dan ook. Tenzij een verdwaalde Bifi-worst. Maar dat mag. Ik heb het de UCI gevraagd.

Gele trui (PH 1):

San Juan of Puerto Rico, Het Kaartspel. Moest dit spel een vrouw zijn, ik vroeg haar onmiddellijk ten huwelijk. Altijd anders, leuk spelsysteem met de dubbele functie van de kaarten en het kiezen van de rollen. Makkelijk mee te nemen. Snel gespeeld en er volgt altijd een revanche. Is het spel dat ik het meest heb gespeeld. Mag je me ’s nachts voor wakker komen maken.

Bolletjestrui (snelste stijger, verschenen in 2007):

Notre Dame (PH 22). Heeft in een mum van tijd mijn hart veroverd. Moest dit spel een vrouw zijn, ik wachtte nog even af, maar een verloving zit er zeker in.

Groene trui (snelste spurter in 2007):

Die Saulen Der Erde of De Kathedraal (PH 14). Verschenen in 2006 maar is in 2007 in mijn PH als een komeet omhoog geschoten. Dit jaar al twee keer kunnen winnen met slechts één schamel puntje verschil. Dank u, lieve toverfee. Is momenteel serieus in de running om op www.bordspelforum.com verkozen te worden tot het beste spel van 2006-2007 (nu al). U kunt de stemming nog altijd beïnvloeden. Even langsgaan daar en uw stem uitbrengen. En zeg erbij dat ik u gestuurd heb.

Witte trui (beste jongere):

Age of Empires III, The Age of Discovery (PH 52). Boven de doopvont gehouden in juni 2007 en nu al doorgestoten naar plaats 52. Ge moet het maar doen. En dat voor een spel dat een klein beetje zondigt tegen één van mijn "spelgeboden": Gij zult niet te lang duren.

Rode Lantaarn (laatste in de stand):

Zwergenzocken (PH 392). Pas op, kan nog stijgen. Heeft alleen op dit moment de pech een lage speelfrequentie te hebben.

Voila, u bent al een beetje mee. Als u vanaf nu achter een spel de vermelding "PH zoveel" ziet staan hebt u al een idee welke kant het met het spel uitgaat. U doet ermee wat u wilt. Ik blijf ondertussen rekenen, herberekenen, steekpenningen van uitgevers aanvaarden en, uiteraard, spelen.

Dominique