Gezet is gezet!

Als je hier al geraakt bent doorheen de wereldwijde wirwar van blogs: welkom! Deze weblog is ontsproten aan het (bescheiden) brein van een man met een missie, een man met een opdracht, een man besmet door een virus: het bord- en kaartspelvirus. Eens gecontamineerd is er geen genezen meer aan. Meer dan 25 jaar sleep ik het nu al met me mee en de dokters geven me geen hoop. Waarschijnlijk zal ik er ook aan sterven, in een of ander bejaardentehuis, gestikt in een pionnetje, of door een diepe snijwonde opgelopen door een verkeerde manipulatie van een actiekaart, of door een hartaanval tijdens het openrukken van een cellofaanverpakking van een nieuw spel. Spelend zal ik ten onder gaan.. Hij die spelend zal sterven groet u.

Deze blog heeft niet de bedoeling aan diepgravende spelanalyses te doen of uitgebreide spelbesprekingen. Nee, ik zie het eerder als een “ervaringsblog”, een weergave van een hele waaier aan ervaringen die ik opdoe in de wondere wereld van het bord- en kaartspel. En geloof me, een mens maakt wat mee in dat universum. Voor gedetailleerde informatie over de spellen die hier aan bod komen verwijs ik naar de ruim gestoffeerde websites, nationaal en internationaal, die het bord- en kaartspel als onderwerp hebben, met foto’s en al. Ben je echter nieuw in deze wereld, vraag dan gerust waar je je eerste stappen op het net best zet.

“De Tafel Plakt” is de naam van deze blog. Het betekent zoveel als “gezet is gezet”, één van de basiswetten in de spellenwereld. De enigen voor wie, na beleefd vragen en het opzetten van de meest onschuldige blik (rood aanlopen helpt ook een beetje), een uitzondering wordt gemaakt zijn meestal nieuwe spelers, maar pin me er vooral niet op vast. 

Andere basiswetten die toch het vermelden waard zijn en veel problemen kunnen helpen voorkomen, geloof me, zijn de volgende:

Gij zult het spelbord niet verkleinen d.m.v. scheuren, knippen, zagen of snijden, zelfs niet in een strenge winter waarbij ge uw laatste kolen of mazout hebt opgebruikt. 

Gij zult als zijnde van de vrouwelijke kunne geen diep uitgesneden decolletés dragen (vergeefse moeite, geen enkele speler die zichzelf serieus neemt heeft er oog voor, tenzij er een mol tussen zit, tussen de spelers uiteraard).

Gij zult op een spelavond altijd bifi-worsten voor uw medespelers in voorraad hebben.

Gij zult tijdens het spelen geen lange mouwen dragen, tenzij deze tot boven de elleboog worden opgerold.

Gij zult, indien gij een spel introduceert, minstens één maal de spelregels vooraf gelezen hebben. 

Gij zult, zelfs na herhaaldelijk verlies, blijven glimlachen en de winnaar geluk wensen.

Gij zult niet, bij winst, uit de hoogte beginnen doen en ererondes rond de tafels beginnen lopen. 

 Gij zult tijdens het spelen niet te lang nadenken over een zet, het zogenaamde “grubleren”, tenzij deze zet een zodanige gewichtigheid heeft dat uw zorgvuldig opgebouwde spelersimago binnen de kortste keren aan diggelen kan gaan (en geloof me, meestal hebben uw medespelers dat al lang door vooraleer het bij uzelf begint te dagen).

Gij zult na elk spel aan een zorgvuldige zelfanalyse doen zodat ge in de toekomst dezelfde domme fouten niet meer zult maken.

Gij zult sterke drank en andere genotsmiddelen tijdens het spelen vermijden tenzij ge “Wie is de ezel?” of  Villa Paletti” speelt.

Gij zult op regelmatige basis deze blog raadplegen om op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de spellenwereld waardoor gij u kunt wapenen tegen de wolfsijzers en schietgeweren die gij op uw pad ongetwijfeld zult gaan tegen komen.

Gij zult proberen in de tijd die gij niet aan spellen spendeert de Duitse geschreven taal machtig te worden.

Hou deze gulden tips in acht. Ge zult de wind in de zeilen hebben.

Voila, de toon is gezet, het spelbord ligt open, de kaarten zijn geschud, de pionnen staan klaar, de bifiworsten chambreren binnen grijpafstand. 

HET SPEL KAN BEGINNEN! 

5 gedachtes over “Gezet is gezet!

 1. Proficiat met je weblog. Ik kijk met genoegen uit naar je volgende stukjes. Je hebt duidelijk een vlotte pen en een passie voor bordspellen. Ik ben er helemaal klaar voor, laat maar komen.

  Like

 2. Hey Dominique, tof initiatief deze blog. Toch wel leuk om te lezen wat er in de (meestal verwrongen) geest van andere spelverslaafden ronddwaalt…

  Veel succes!!!!

  Groetjes,
  Pieter

  Like

 3. Hoi Dominique,
  Nadat je op de speldag in Aarschot je blog vermelde, dacht ik… dat moet ik zien. En gezien heb ik, nog niet alles maar dat komt nog.
  Je bent een natuurtalent met de pen. Schitterend geschreven, een genot om te lezen. Ik kom hier zeker nog terug om een teugje cultuur/ literatuur op te doen.
  Tot één van de volgende spelavonden.

  Like

 4. Als iedereen zich nou eens aan die geboden houdt tijdens het spelen van een spelletje, zou de wereld er een stuk gezelliger uitzien aan het einde van een familie avondje 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.