De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2015: deel 22

Doos van het jaar

WARFIGHTER: THE TACTICAL SPECIAL FORCES CARD GAME EXPANSION # 9: THE FOOTLOCKER (DAN VERSSEN GAMES)

Deze doos wint de prijs om meerdere redenen:

De grootte:

Wat een (stevig) en toepasselijke doos en wat een ruimte om al uw spelonderdelen in op te bergen, de uitbreidingen 1 tot 8 inbegrepen, al dan niet gesleeved.

De inhoud:

Een gigantisch spelbord, met speloverzicht, vervangt de papieren aanfluiting die in de eerste en tweede editie van de basisdoos zat. Handig, mooi en overzichtelijk.

Daarbovenop krijgt u nog extra nachtmissies in het Midden-Oosten aangeleverd, uiteraard met het nodige materiaal om die tot een goed einde te brengen.

Verder werden enkele kaarten uit de eerste editie en de eerste drie uitbreiding aangepast om de spelervaring nog beter te maken.

U krijgt ook een stapel surrogaat locatiekaarten die u in de plaats van de locatiekaarten in de actiestapel kunt schudden. Dat bespaart tijd bij het voorbereiden van de missie. Altijd handig want u gaat niet kunnen wachten om tot actie over te gaan.

Nog in de doos: een handige fichehouder voor uw munitie en andere handige fiches. Er worden ook fiches meegeleverd die het leven van een lid van de Special Forces aanzienlijk vergemakkelijken. Bonusfiches kunt u nu heel makkelijk toevoegen aan uw soldaten en hun wapens en uitrusting, zodat u in een oogopslag ziet waar de lamp brandt.

Ook tweede editie regelboek vindt u in deze prachtige doos én een gids over alles wat er in de Footlocker expansie zit.

Maar het leukst van al is toch het scenarioboek, waarin u naar hartenlust kunt grasduinen op zoek naar nieuwe missies. Wilt u snel even de Aluminium Confetti missie doen? Even het scenarioboek openslaan, de soldaten, hun wapens, hun uitrusting, de missiekaart en het doelkaart van deze junglemissie klaarleggen op het spelbord, de stapel actiekaarten schudden (mijn favoriete spelonderdeel) de eventuele speciale regels even doornemen en u bent vertrokken. Of u weerkeert is een andere vraag. Of trekt u liever naar Oost-Europa om een lokale bendeleider uit te schakelen die belangrijke informatie lekt naar het Kremlin, goed wetend dat hij zich bij voorkeur ophoudt in zijn zwaarbewaakte penthouse? U doet maar.

De functionaliteit:

Zoals hoger aangegeven, alles past erin. U houdt zelfs nog ruimte over voor nieuwe uitbreidingen.

De schoonheid:

Mooi en indrukwekkend hoor, deze doos die het uitzicht heeft van een militaire persoonlijke opbergkist.

Waarom Warfighter deze doos verdient.

Warfighter, medespeler, is het spel dat ik het meest solo speel, al is het ook coöperatief erg leuk. Het is zo’n beetje The Lord of the Rings: The Card Game van de moderne oorlogvoering, alleen beter.

Net als The Lord of the Rings: The Card Game moet u eerst een team samenstellen, deze meisjes en jongens bewapenen en van de nodige hulpmiddelen voorzien en vervolgens uw opdracht – extremely classified uiteraard – tot een goed einde zien te brengen. Twee spellen in één eigenlijk.

Hoe zere ik het concept deckbuilden ook haat, Warfighter zeilt vrolijk om al mijn bezwaren heen. Ik hou van het voorbereiden van een missie in Warfighter, veel meer dan de voorbereiding op een uitstapje in Midden-Aarde. En het is ook leuker om tijdens een antiterreur missie ondersteuning te krijgen van een zwaar bewapende MQ-9 Reaper Drone dan van Gandalf. Of los te gaan op een drugkartel met een M67 granaat dan met pijl en boog op een groepje orks. Want drugkartels en terroristen, die verdienen pas een pak voor de broek.

En ben ik met dat heerlijke spelonderdeel klaar, moet de echte pret nog beginnen.

U gaat immers met uw team – u raakt gegarandeerd gehecht aan uw gezelschap – op stap (of wordt gedropt) en vanaf dan staat u er alleen voor, waarbij alles wat u op uw teambuilding activiteiten hebt geleerd tot in meerdere kwadraten op de proef wordt gesteld.

Dan Verssen, sinds zijn Flagship kaartspel mij in 2002 midscheeps raakte heb ik een zwak voor de mand. Hij heeft ondertussen zijn eigen uitgeverij, DVG, en sinds mijn kennismaking met Warfighter kan de man al helemaal niks verkeer meer doen.

Warfighter, deze heerlijke topper, klimt met deze uitbreiding en zoveel meer naar de absolute spellentop.

Dominique