Dobbelen en Dumpen

Gangster Dice

U wil met enkele spelgenoten een keiharde en uitdagende emotionele rollercoaster op, maar u hebt slechts een kwartiertje? De kans is groot dat Gangster Dice u uit de nood helpt.

In Gangster Dice, een dobbel- en kaartspel voor 2 tot 4 spelers (5 met de uitbreiding), maakt u immers deel uit van een gangsterbende. Een niet al te snuggere gangsterbende blijkbaar want het bewijsmateriaal dat zich tegen u en uw collega’s heeft opgestapeld is ondertussen gewoon niet meer te tellen.

Ieder voor zich dus. Dat betekent hier dat u zo snel mogelijk van uw individuele bewijslast wil afgeraken.

Dat bewijsmateriaal manifesteert zich hier onder de vorm van 6 dobbelstenen, 2 van elk in rood, blauw en wit met daarop 4 mogelijkse symbolen: die van de advocaat (gerechtelijke hamer), de ondervrager (een wijzende hand), de informant (een cocktailglas) en de straat (een revolver).

Deze symbolen corresponderen met 4 locatiekaarten die zich bij spelaanvang in het midden van de tafel bevinden maar al snel na de aftrap tussen de spelers zullen beginnen circuleren.

Doel van het spel: als eerste uw bewijsmateriaal, uw dobbelstenen dus, dumpen. Hoe dan ook, waar dan ook en bij wie dan ook.

Dat is niet eenvoudig, medespeler.

U moet immers eerst controle zien te krijgen over de verschillende locaties van hierboven. Daarom niet allemaal tegelijk, maar wel op het juiste moment.

Dat doet u al dobbelend, het resultaat van uw worp met invloedkaarten – die gaan van 0 tot 3, uitzonderlijk een 4 – versterkend. Die invloedkaarten trekt u na elke ronde a rato van 1 op hand.

Haalt u een locatie voor de eerste keer binnen gebeurt er op zich weinig tot niets. Het is pas als u een locatie die voor u ligt door slim bieden (dobbelsymbolen + 1 gedekte biedkaart) behoudt dat u de voordelen ervan ten volle kunt benutten.

En ze zijn niet min, die voordelen.

Hebt u controle over de straat en behoudt u die tijdens uw beurt mag u er gelijk een dobbelsteen uit uw voorraad opleggen. U bent dan alvast een klein stapje dichter bij uw doel. Daarbovenop verhoogt elke dobbelsteen op deze locatie elk bod op een andere locatie met 1.

Hebt u controle over de informant en u behoudt die tijdens uw beurt mag tot 3 dobbelstenen uit uw voorraad wisselen met een gelijk aantal dobbelstenen op deze locatie (de cocktailbar). Niet interessant denkt u? Even herbekijken dan want erg interessant als u dobbelstenen van dezelfde kleur in uw dobbelvoorraad wil krijgen. Dat, medespeler, biedt u immers meer kans op slagen.

De ondervrager is een tweesnijdend zwaard. Als de verhoorkamer voor u op tafel ligt moet u op het einde van elke beurt een dobbelsteen van deze kaart nemen. Als u deze kaart voor u hebt liggen en u haalt ze opnieuw binnen moet u ze aan de speler links van u geven. Als een andere speler deze kaart heeft en u haalt ze binnen mag u naar keuze alle dobbelstenen van dezelfde kleur in uw voorraad erop leggen. Koppel dit aan de schijnbare nutteloosheid van de informant en u weet wat u te doen staat.

De advocaat tenslotte: zolang u het kantoor van dit dit heerschap (met imposante boekenkast) voor u hebt liggen moet u geen dobbelstenen van de ondervrager weghalen als u dat niet wil. En als u deze kaart wint en u hebt ze al in bezit mag u een +4 invloedkaart op hand nemen op het einde van de ronde, de hoogste in het spel en slechts voor de durvers aan tafel bereikbaar. Handig. Krachtig. En leuk.

De dynamiek van dit spel, hoewel zeer leuk als u ermee bezig bent, is niet makkelijk uit te leggen. Probeer u gewoon een mentaal beeld te vormen van de 4 locaties hierboven vermeld en de mogelijke synergiën ertussen. Bent u op zoek naar extra invloed en wil u tegelijkertijd de ondervrager afblokken? Eén adres: de advocaat. Uw kansen verhogen om snel veel bewijsmateriaal kwijt te spelen bij de ondervrager? Even een praatje maken met de informant in de cocktailbar. Een gegarandeerde, maar trage bewijsdump? Laat uw invloed gelden op straat. Wel oppassen hier, want hoe langer in het spel, hoe verleidelijker de controle over de straat wordt voor uw tegenstanders, niet in het minst omwille van de exponentieel stijgende potentiële invloed op de andere locaties tijdens de biedrondes. Een snelle bewijsdump is alleen mogelijk via de ondervrager, maar u wil echt niet met dit heerschap opgescheept zitten naar het einde van het spel toe.

Keuzes, keuzes, keuzes, medespeler, lekker bemoeilijkt door de willekeur van de dobbelstenen die u tijdens uw planning in de weg gaan zitten.

En dan heb ik het nog niet gehad over de 10, verrassend goed uitgebalanceerde, karakters waaruit u er eentje mag kiezen bij spelaanvang (18 met de uitbreiding). Wilt u al van bij de start al een hoop invloed? Eddie Vandenburg Jr., het senatorszoontje, zal u zeker van dienst zijn. Houdt u van herdobbelen als het eerste resultaat u niet aanstaat? Baby Blue Nancy Hughs, beroepsgokster, is de naam. U wilt alles ineens? Don Ciaperinelli, maffiabaas pur sang, laat u het spel beginnen met alle locaties voor uw hebberige neus. Voor het kiezen van Freaky Frankie, de psychopaat, draagt u, en u alleen, de volle verantwoordelijkheid. Alleen hopen dat u hem aan het lijntje kunt houden. Bent u eerder een planmatig type? Silver Tongue Silvio does the job.

Pook onmiddellijk het vuur van uw illegale stokerij weer op want:

Ik heb zelden zoveel tactiek, strategie en spanning in 20 minuten op een tafel zien passeren als hier.

Door de invloedkaarten, de verschillende karakters en de dobbelstenen – ze zijn niet allemaal gelijk, enige bestudering vooraf is aangewezen bij uw tactiekbepaling – is elk spel weer anders.

Die karakters..

Gangster Dice is een van de beste diepe tussendoortjes momenteel op de markt.

De dobbelstenen spelen hun onhebbelijke rol, maar het spel wordt uiteindelijk door u, en u alleen, gewonnen. U gaat achteraf uw verlies niet op uw zeszijdige vriendjes kunnen steken.

Het psychologisch steekspel aan tafel – elke dobbelworp is openbaar – is ver-schrik-ke-lijk leuk en bevredigend.

Voor wie houdt van flexibel handelen bij elke beurt is dit een echte lekkernij.

Gangster Dice is een ideaal vehikel voor heerlijke tafelpraat.

Gangster Dice is thematisch prima omgezet. Zo zijn de krantenkoppen waarin de karakters zijn verwerkt erg goed en mooi gedaan.

U houdt het toch liever bij Spa Blauw want:

U moet doorheen een kleine leercurve. U moet eerst enkele ronden spelen vooraleer alles in uw bovenkamer in de plooi valt.

Het compacte doosje is na een eerste spelbeurt moeilijk weer dicht te krijgen, al helemaal wanneer u ook over de uitbreiding beschikt.

Dominique

 

Gangster Dice

Spider)-Goat Games (2015)

Adrian Marrs en Jonathan Ruland

2 tot 4 (5 met de uitbreiding) spelers vanaf 10 jaar

20 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter: 8,21