De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2014: deel 26

San Juan van het jaar

STEAM DONKEY (Ragnar Brothers)

Het is niet meer dan logisch dat San Juan, voor mij nog altijd dé norm waaraan andere spellen moeten worden afgemeten, een eigen prijscategorie krijgt toebedeeld.

Steam Donkey, een verrassend leuk maar ook een beetje lelijk kaartspel, heeft enkele troeven in handen die duidelijk werden afgekeken van Het Grote Voorbeeld. Gebouwenkaarten met andere gebouwenkaarten betalen bijvoorbeeld. Ook het opbouwen van uw resort, dat op het einde van het spel punten oplevert, heeft een duidelijke San Juan invloed. De meervoudige kaartfuncties (geld, punten, toeristen) doen ook aan San Juan denken, net als de lekker grote trekstapel waarin u graaien mag.

Steam Donkey voegt daar nog opdrachtkaarten, speciale karakterkaarten en een origineel toeristen-mechanisme aan toe om snel veel kaarten op hand te krijgen. Al doet dat laatste ook weer erg aan de productiefase van San Juan denken.

Maar dat mag allemaal, want zoals u hoger las is Steam Donkey verrassend leuk. Een van mijn leukste ontdekkingen op Spiel 2014.

Een uitgebreide bespreking plaatste ik hier al op 29 december van vorig jaar.

En het is een eer hoor, de ‘San Juan Award van het jaar’ binnenhalen.

Runner-up: de verjaardagseditie van San Juan zelf, met de intrigerende regelaanpassingen, de gebouwenuitbreiding en de, op het eerste gezicht erg schamele, hut. Inderdaad: op het eerste gezicht. Ze heeft me immers al twee overwinningen opgeleverd. 

Dominique

 

2 gedachtes over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2014: deel 26

 1. Hoi Dominique,
  Bij het herlezen van de recensie van Steam Donkey lees ik dat Steam Donkey de duimen zou leggen voor een ander spelletje voor de San Juan Award? Heeft hij het nu toch gehaald? Wat was de andere kanshebber?
  Groetjes,
  Hartelijke dank voor je uitstekende blog!
  Dries.

  Like

 2. Dag Dries,
  Dat klopt. Uit bijkomende prospectie bleek dat de oorspronkelijke winnaar niet verscheen in 2014, maar eerder. Daardoor schoof de runner-up een plaatsje op.
  Wat dat andere spel betreft: er volgt een uitgebreide bespreking begin februari.

  Like

Reacties zijn gesloten.