Viel op een lij

Okiya

Vier op een rij, de gekende bewoner van vele tenten, caravans en vakantiehuisjes heeft een erg interessante variant gekregen.

Schenker van dienst is Bruno Cathala, die hier bewijst ook gebetonneerde concepten naar zijn frisse hand te kunnen zetten.

De variant is nochtans doodsimpel.

Er worden 16 tegels in een 4×4 raster uitgelegd. Op die tegels een combinatie van twee van de volgende afbeeldingen: vogels, een opkomende zon, kersenbomen, regen, Tanzaku’s (Japanse vlaggen), dennenbomen, esdoorns en riet.

Doel van het spel: als eerste vier van uw fiches – u hebt er acht in voorraad – op een rij (horizontaal, vertikaal of diagonaal) of in een vierkant op het speelveld proberen te krijgen.

Dat doet u door een tegel uit te kiezen en deze te vervangen door uw fiche, die een vrouw voorstelt met bloemen en linten in heur opgestoken haar. Zwart of rood zijn ze (niet de vrouwen, de fiches).

Toch een kleine nuance bij dat kiezen.

De startspeler moet een tegel aan de buitengrens van het speelveld kiezen die hij vervangt door een fiche van zijn kleur, waarna deze tegel op een stapeltje naast het speelveld wordt gelegd. Zijn tegenstander moet vervolgens een tegel op het speelveld vervangen waarop een van de twee symbolen van de verwijderde tegel staat. Zijn tegenstander moet zich bij het plaatsen dan weer aan een van beide symbolen van die verwijderde tegel houden enz.

Dat gaat zo lekker door tot een van beide partijen wint. Dat doet zich meestal voor na een kleine 10 minuten.

Het spelmateriaal is maar zozo. Kartonnen fiches en tegels, daar moet u het mee doen. Sfeervol oosters getint artwork, dat dan weer wel. Basaal functioneel, laten we het daarop houden.

De spelregels laten geen vragen open. Alhoewel, bij mij kwam de vraag op of de sterkte van mijn brilglazen nog wel voldoet. Een minuscuul lettertype wordt hier gehanteerd.

Het spelen zelf verloopt erg vlot. Beurtanalisten mogen gerust meedoen want zoveel mentale verdwaalmogelijkheden zijn er nu ook weer niet.

Wat dit spelletje wel garandeert is fascinerend en licht uitdagend speelplezier. De plaatsingsregels zijn de eenvoud zelve maar ze leveren toch interessante afwegingen aan. Goed gedaan, Bruno!

Thema? Viel op een lij uitspreken is het dichtst dat u hier bij een thema zult komen.

Herspeelbaarheid? Prima. De compacte verpakking zorgt ervoor dat dit lekker mee op reis kan en enkele vrije minuten kunnen met dit hebbedingetje aangenaam worden opgevuld.

Okiya scoort op de Plak-o-Meter 6,904 punten.

Dominique

 

Okiya

Blue Orange Games (2014)

Bruno Cathala

2 spelers vanaf 10 jaar

10 minuten